5 Voordelen van Baardolie – Met Instructies

Baardolie voordelen wanneer hoe

Five o’clock shadows, lange baarden, volle baarden, bescheiden baarden en eclectische baarden: waar een geschoren look tot nog maar een paar jaar terug de grootste trend was, zijn opvallende baarden inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Wij zijn fan! Mits ze goed verzorgd zijn, natuurlijk.

Met haarverzorging is iedereen bekend, maar minder mensen zijn bewust van het verschil dat een goede verzorging van de baard kan maken. Een natuurlijke, voedende baardolie maakt van een droge bos stro een glanzende baard.

Wat is baardolie?

Baardolie is, zoals de naam suggereert, een verzorgende olie die je voor je baard (maar ook snor of bakkenbaarden) kunt gebruiken. De meeste mensen met lang haar zijn bekend met haarolie en de effecten daarvan; baardolie is feitelijk hetzelfde, maar gericht op de behoeften van de baard.

Baardhaar is over het algemeen wat stugger en droger dan hoofdhaar. Daarnaast ligt baardhaar uiteraard op je gezicht, in plaats van je hoofd, waardoor het sterk wordt beïnvloed door je gezichtshuid en waardoor het makkelijker en sneller in contact komt met vuil, van bijvoorbeeld eten, handen, of je jas.

Door deze redenen kan het fijn zijn om voor een specifiek product te kiezen, in plaats van een willekeurige haarolie.

De 5 voordelen van baardolie

Olie kan een wondermiddel zijn voor een mooie baard. De voordelen van een specifiek product gebruiken zijn, onder anderen:

 • Het kan de haargroei stimuleren.
  In bepaalde culturen zweren ze erbij: olie masseren voor een gezonde haargroei. Bepaalde oliën hebben namelijk positieve effecten op de haarzakjes, en masseren is heel erg goed voor de bloedsomloop. Dit zorgt ervoor dat je haar gezonder en sneller kan groeien.
 • Het beschermt je huid en haar
  Olie legt een laagje om je baardhaar heen, waardoor het beschermd wordt van invloeden van buitenaf. Dit is hartstikke belangrijk voor het behouden van een gezonde baard, maar ook voor het behouden van een gezonde huid daaronder! Zon, wind, kou, rook en smog kunnen het haar zwakker en breekbaarder maken, en de huid gevoelig en droog. Met een goede olie kun je deze dingen tegen gaan.
 • Het verzorgt de haren
  Het is niet alleen belangrijk om de haren te beschermen, maar ook om ze te verzorgen. Op deze manier slijten de puntjes niet maar blijven de hele haren mooi dik, vol en glanzend.
 • Het ruikt lekker
  Een natuurlijke olie is niet alleen functioneel voor het uiterlijk van je baard, maar voor je algehele verzorging. De meeste oliën bevatten namelijk ook lekker ruikende ingrediënten, waardoor je fris en fruitig voor de dag komt.
 • Het is een manier om jezelf te verwennen
  De meeste vrouwen zijn bekend met de verzorging van hun lichaam als verwenpraktijk: lekker badderen, scrubben, maskertjes gebruiken, bodylotion smeren, et cetera. Dit is hartstikke gezond voor een goede connectie tussen mind, body and soul.

Op welke momenten gebruik je de baardolie?

Zoals elk soort verzorging, hangt de gebruikswijze van de olie af van jouw persoonlijke behoeften. Een goede regel is om hydratatie en voeding in te brengen na iedere wasbeurt, dus nadat je je gezicht hebt gereinigd of hebt gedoucht. Je haar droogt bij het wassen namelijk wat uit, waardoor de olie extra goed zal worden opgenomen.

Hoe gebruik je baardolie?

Een fout die de meeste mensen maken wanneer ze olie gebruiken, is om er direct te veel van te pakken. In tegenstelling tot lotions en crèmes, bevat olie geen water, waardoor het een stuk geconcentreerder is en dus zuiniger in gebruik. Een paar druppels (afhankelijk van lengte en dikte) op klamvochtig haar volstaan! Masseer het rustig in, zowel op je gezichtshuid als de puntjes van het haar.

Wanneer begin je met baardverzorging?

Baardverzorging is voor iedereen met een baard: of je nou enkele haartjes hebt en de groei wilt stimuleren, of een lange, volle baard hebt die al jarenlang je trots is. Het is nooit te vroeg of te laat om te beginnen met het verzorgen van je baardhaar!

Het aanbod is gelukkig erg groot, dus voor elke behoefte is er wat. Wie de baardgroei wil ondersteunen zal kiezen voor stimulerende bestanddelen, terwijl wie al een grote baard heeft zal kiezen voor een zwaardere verzorging, die droogheid tegengaat en het haar lang beschermt.

3x fijne baardolie 

Ben je nu overtuigd van een baardolie en ben je benieuwd wat een fijne olie is? Wij hebben er drie voor je op een rijtje gezet. 

Tabac original baard- en scheerolie

Flesje met pipetje – 50 ml 

tabac baarolie scheerolie

Klik hier voor de meest recente prijs van dit product.

Tabac is waarschijnlijk één van de meest bekende en populaire merken baardverzorging in Nederland. Het merk bestaat al sinds 1959 en staat bekend om zijn kenmerkende geuren. Het product bevat onder andere olijfolie, castor olie, amandelolie, avocado olie en jojoba olie. Een hele verzorgende collectie oliën. Voor 50 ml betaal je een hele goede prijs. 

Guardenza Original Baardolie

Flesje met pipetje – 30 ml 

guardenza baardolie

Klik hier voor de meest recente prijs van dit product. 

Deze baardolie van Guardenza bevat ingrediënten die zowel verzorgen, als de groei stimuleren. Er zit onder andere druivenpitolie, jojoba olie, arganolie, castor olie en bergamot olie in. Deze laatste zorgt voor stimulatie van de haarzakjes. De olie ruikt heerlijk en zorgt voor een fijne, zachte baard. Hij is wel ietsje prijziger dan de Tabac variant, maar veel gebruikers zweren bij dit spulletje!

RITUALS The Ritual of Samurai Beard Oil

Flesje met pompje – 30 ml 

rituals beard oil

Klik hier voor de meest recente prijs van dit product. 

De producten van RITUALS zijn altijd tot in de puntjes uitgevoerd, zowel qua ingrediënten als verpakking. Deze baardolie is één van de weinige baardoliën met een pompje, wat fijn en hygiënisch werkt. Je hebt slechts 2-3 druppeltjes nodig, dus je doet lang met dit pompje. De olie bevat oliën die zowel verzorgen, als de haargroei stimuleren. Het bevat onder andere sesamolie, arganolie, jojoba olie, tea tree en pepermunt. Deze laatste is de olie die een stimulerende werking op de haarzakjes heeft. 

Nu weet je alles wat je moet weten over baardolie en het verzorgen van je baard hiermee. Succes met het groeien van je baard, met deze tools moet het zeker lukken!