Bramenjam Maken – Recept met én zonder suiker

Bramenjam maken

Als je van jam houdt, zal je zeker niet kunnen afblijven van deze heerlijke bramenjam. Of het nu komt door hun bijzondere smaak, hun aantrekkelijke vorm of hun donkere kleur, bramen zijn gewoon ontzettend lekker. Zelf bramenjam maken? Hier zijn twee recepten – een met suiker en een zonder suiker – waarmee je deze pareltjes tot een rijke bramenjam kan omtoveren!

Bramenjam maken: zeer gemakkelijk te bereiden

Bramenjam is in haast alle supermarkten verkrijgbaar en eigenlijk is het bijna net zo populair als aardbeien- of perzikjam. Het is echter veel leuker en gezonder om het thuis te bereiden dan het te kopen. Bramenjam met suiker én zonder suiker is zeer eenvoudig te bereiden, met een intense en gezonde smaak. Het is zeer aan te bevelen om verse bramen te gebruiken als je deze zoete lekkernij wil maken. En als je ze zelf zou kunnen plukken, zou helemaal perfect zijn.

Bramenjam recept met suiker

Laten we eerlijk zijn, met het bereiden van jam gaat doorgaans veel suiker gepaard, dus schrik niet als je de ingrediënten ziet.

Ingrediënten

  • 1 kg verse bramen
  • 500 gram suiker
  • Het sap van 1 citroen

Stapsgewijze bereiding

Stap 1 – Maak de bramen goed schoon met veel water, zeker als je ze zelf hebt geplukt.

Stap 2 – Was totdat het water geen onzuiverheden meer afgeeft.

Stap 3 – Doe de hele bramen, of eventueel gehalveerd, in een pan met de suiker en het citroensap.

Stap 4 – Dek af en zet 1 uur in de koelkast.

Stap 5 – Haal daarna de pan nu gewoon uit de koelkast en zet hem op middelhoog vuur om de bramen te koken. Dek af en roer af en toe.

Stap 6 – Als er ongeveer 40-45 minuten zijn verstreken, is je bramenjam klaar.

Stap 7 – Nu hoef je het alleen nog maar af te laten koelen tot kamertemperatuur.

Verpakken van de jam

De volgende stap is het verpakken. Als je wilt dat je bramenjam langer houdbaar is, moet je hem vacuüm verpakken in gesteriliseerde glazen containers met deksel. Dit kun je gemakkelijk doen:

  • Was de potten eerst goed en kook ze uit. Giet de jam in elk van de containers en dek goed af.
  • Zet de containers in een grote pan waar ze comfortabel passen, vul ze voor de helft met water en breng aan de kook met een deksel. Dit is het proces dat bekend staat als au bain-marie.
  • Zodra je bramenjam is gesteriliseerd, laat je hem weer afkoelen tot kamertemperatuur voordat je hem in de koelkast zet.

Klaar, geniet van je heerlijke huisgemaakte bramenjam!

recept verse bramenjam met zonder suiker

Bramenjam maken voor toast of cake

Je bramenjam is heerlijk bij het ontbijt met toast (volkoren of rogge graag), als vulling voor desserts, tussen de taartlagen of zelfs bij hartige gerechten zoals kip of kaas. Bovendien zijn ze een geweldige optie om fruit te eten. Trouwens, bramen en chocolade combineren heel goed, bijvoorbeeld in een heerlijke cake! Maar wat als je dol bent op bramenjam, maar liever geen suiker gebruikt? Een bramenjam zonder suiker kan ook heel exotisch en heerlijk zijn. Probeer onderstaand recept en overtuig jezelf!

Bramenjam maken zonder suiker

Als je deze suikervrije bramenjam in gesteriliseerde potten, vacuüm verpakt in een dubbele boiler bewaart, kan hij in de koelkast perfect 4 tot 6 weken mee. In de vriezer blijft hij 3 tot 4 maanden goed.

Ingrediënten

  • 500 gr bramen
  • 2 eetlepels citroensap
  • 20 gr sucralose

Stapsgewijze bereiding

Stap 1 – Doe de bramen met het sap en de sucralose in een bevroren zak, sluit deze en schud een beetje, zodat alles goed mengt. Laat het een paar uur marineren (2 tot 3 uren of zelfs een nacht als je dat prettiger vindt).

Stap 2 – Leg de zak in een pan op middelhoog vuur en breng het voorzichtig aan de kook, onder af en toe roeren zodat het niet plakt.

Stap 3 – Ga ongeveer een uur of zo door met koken, roeren en een beetje pureren. Het idee is om het met liefde te maken en langzaam, want zo zijn de jams het lekkerst.

Stap 4 – Als je het proces wilt versnellen, kun je een snufje agar-agar of neutraal gelatinepoeder toevoegen.

Stap 5 – Wanneer de jam de ideale textuur heeft, dik maar smeerbaar, haal dan de pan van het vuur en laat hem ongeveer 20 minuten afkoelen. Als je het fijner wilt, kun je het door de elektrische mixer halen.

Stap 6 – Hierna vul je de pot (of de potjes).

Stap 7 – Kook die au bain-marie

Stap 8 – Sluit hierna het potje om hem vacuüm te trekken en langer houdbaar te maken. Dit is optioneel, je kunt hem ook de komende weken opeten zodat lang bewaren niet aan de orde is.

Serveer de jam zoals jij het lekkerst vindt, en klaar is Kees!

Nu heb je een lekker receptje met of zonder suiker. Ik vind bramenjam echt heerlijk. Ik zou het hele dagen op een beschuitje of broodje kunnen eten. Versgemaakte jam is ook absoluut het lekkerst!