Zelf Pruimenjam Maken – Makkelijk Recept

pruimenjam-maken

Pruimen zitten vol met antioxidanten en bieden zo een goede bescherming tegen allerlei ziekten. Daarnaast zorgen ze voor een lagere bloeddruk en helpen pruimen je tegen de schadelijke effecten van stress. Pruimen zijn ook nog eens goed voor je darmen.

Je kan pruimen lokaal in Nederland verkrijgen. Zo zijn ze ideaal om om te toveren tot een heerlijke jam. Heb jij veel pruimen tot je beschikking en wil je graag pruimenjam maken? Lees dan verder in dit blog en creëer je eigen pruimenjam.

Ingrediënten

Voor een heerlijke jam heb je nodig:

  • 1 kilo verse pruimen
  • 400 gram geleisuiker
  • Een kaneelstokje

Keukengerei

Ook heb je de volgende spullen nodig:

  • Een grote pan
  • Twee of drie glazenpotten
  • Een goed mes

Voor je begint

Maak de glazen potten goed schoon. Je kan dit doen door de pot in een pan met kokend water te stoppen. Zo gaan alle bacteriën uit de pot en weet je zeker dat je jam zo lang mogelijk goed blijft in de pot.

Het is ook altijd belangrijk om te checken of de pruimen allemaal goed zijn. Als je er een paar rotte pruimen tussen hebt zitten kan dit de smaak van de jam negatief beïnvloeden.

Zo maak je pruimenjam

Stap 1 – Was de pruimen eerst goed en maak ze daarna droog.

Stap 2 – Snijd de pruimen door midden, haal de pit er uit en snij de pruim in grove blokjes.

Stap 3 – Voeg alle blokjes samen in een grote pan en voeg hier de suiker en het kaneelstokje aan toe.

Stap 4 – Meng het geheel goed met elkaar en breng het rustig aan de kook terwijl je blijft roeren in de pan.

Stap 5 – Blijf het mengsel roeren en laat het 5 tot 6 minuten koken.

Stap 6 – Haal het kaneelstokje uit het mengsel en pureer het geheel met een staafmixer tot een mooi geheel.

Stap 7 – Test of de jam goed is door de jam op een bordje te leggen en te zien of de structuur na 2 minuten hetzelfde blijft. Zo ja; dan is je jam klaar om te worden gegeten. Zo nee; voeg dan geleisuiker toe en kook het nog een keer 2 minuten. Blijf dit herhalen tot de jam een goede structuur heeft.

Stap 8 – Als je zeker weet dat je jam goed is kan je je jam in de schoongemaakte glazen gieten en smullen maar!

Pruimenjam bewaren

Je kan de jam zo’n negen tot twaalf maanden bewaren buiten de koelkast. Zorg wel dat je de jam bewaart op een koele, donkere plek zoals bijvoorbeeld in de kelder of voorraadkast.

Als je de jam open maakt blijft de jam enkel een paar weken goed. Na openen dien je de jam altijd te bewaren in de koelkast. Je kan de jam op je brood smeren, in je yoghurt doen of bijvoorbeeld in je havermout pap.

Leuke variaties

Je kan ook ander fruit omtoveren tot jam zoals blauwe bessen, aardbeien of een mix van verschillende vruchten.

Als je liever geen gelei suiker gebruikt kan je ook normale suiker gebruiken of een natuurlijke zoetstof zoals stevia. De smaak zal dan wel net wat anders zijn en het is belangrijk goed te kijken naar welke verhouding je nodig hebt. Dit verschilt namelijk per zoetmaker die je gebruikt.