Zelf Pindasaus Maken

Hoewel er vandaag de dag keuze in overvloed is in pindasauzen, is het ook heerlijk om deze saus zelf te maken. Zo weet je precies welke ingrediënten erin gaan en kun je het recept naar eigen smaak aanpassen. Zo kun je de pindasaus lekker scherp maken… of juist niet!

In dit artikel geven we 2 recepten voor pindasaus. 1 snel, basis recept met slechts enkele ingrediënten en één uitgebreid recept voor traditionele Thaise pindasaus. Zelf raden we deze laatste aan: makkelijk en heerlijk!

Recept 1: Makkelijk en snel pindasaus maken

Soms heb je haast of gewoon geen zin in ingewikkelde recepten met veel ingrediënten. Dit recept is super snel te maken en je hebt maar een paar ingrediënten nodig!

Basisrecept pindasaus

Totale tijd5 min
Porties: 4

Equipment

  • Steelpan
  • Lepel

Ingrediënten

  • 5 eetlepels pindakaas
  • 250 ml water
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sambal (of minder als je dit te scherp vind)

Instructies

  • Pak een steelpannetje en meng hierin de pindakaas, ketjap en sambal goed door elkaar.
  • Zet het pannetje op een laag vuur, voeg het water toe en roer het geheel nogmaals goed door elkaar.
  • Roer de pindasaus door totdat het goed warm is, maar laat het niet koken.
  • Je pindasaus is klaar! Hoe makkelijk en snel was dit?!

Recept 2: Traditionele Thaise Pindasaus maken

Dit recept is iets complexer dan het voorgaande recept, maar echt wel lekkerder en authentieker. Het is een traditioneel recept en niet moeilijk te maken.

Traditioneel Recept Thaise Pindasaus

Totale tijd10 min
Porties: 4

Equipment

  • Steelpan
  • Blender
  • Kopje
  • Lepel

Ingrediënten

  • 1 kopje verse, geroosterde pinda's ongezouten
  • 1/3 kop water
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels sojasaus of tamari saus
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1-2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels vissaus (Vegetariërs kunnen dit vervangen door sojasaus)
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 theelepels cayenne peper of sambal
  • 1/3 kop kokosmelk

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een blender.
  • Mix de ingrediënten tot een mooi, glad geheel. Als je van een dunnere saus houdt voeg je nog iets meer water of kokosmelk toe.
  • Proef een klein beetje van de saus. Voeg eventueel meer zout, suiker of cayennepeper toe als de saus niet helemaal naar jouw smaak is.
  • Je kunt de pindasaus koud serveren als dip. Wil je het warm serveren? Schenk de saus dan in een steelpannetje en warm het, al roerend, op. Laat de saus niet koken.
  • De saus wordt wat dikker naarmate het even staat te rusten. Je kunt dan iets warm water toevoegen aan de saus en deze goed roeren om het weer iets dunner te maken.

Tip: Je kunt ook ingrediënten als gember, honing of koriander toevoegen. Deze geven je pindasaus een unieke en krachtige smaak.

Nu heb je twee heerlijke basisrecepten voor pindasaus. Zelf zijn wij echt fan van de traditionele Thaise pindasaus. Daarmee maak je gegarandeerd indruk tijdens een barbecue of feestje!

Pindasaus FAQ

Waar kun je pindasaus mee combineren?

Pindasaus wordt natuurlijk veel gebruikt als dip voor stokbrood tijdens een barbecue. Daarnaast is het lekker te gebruiken in Aziatische gerechten. Maar je kunt pindasaus natuurlijk ook gebruiken als beleg op een broodje of als dip voor (gezonde) snacks. Dip er bijvoorbeeld soepstengels, appel, banaan of selderij in.

Is pindasaus vegan?

De meeste pindasauzen zijn vegan. Door de saus zelf te maken weet je zeker welke ingrediënten erin gaan.

Is pindasaus gezond?

Pindasaus is gezond, maar bevat wel veel vetten en calorieën. Probeer je af te vallen of wil je op gewicht blijven? Eet dan niet teveel pindasaus. Ook spreekt het natuurlijk voor zich dat pindasaus niet gezond is voor mensen met een noten allergie.

Is pindasaus glutenvrij?

Pindasaus is niet altijd standaard glutenvrij. Vaak worden er in pindasaus sauzen als ketjap manis of soja saus gebruikt. Deze zijn niet allemaal glutenvrij, maar er zijn zeker glutenvrije opties. Je kunt de pindasaus dus zelf helemaal glutenvrij maken. Kies hiervoor glutenvrije opties voor de sojasaus, tamarisaus, ketjap manis en vissaus.