Zelf Shampoo Maken

Denk je dat zelf shampoo maken moeilijk is? Dan heb je het mis! Je kunt heel eenvoudig en vrij snel zelf shampoo maken. In dit artikel leggen we uit hoe je dit doet en geven we meerdere ideeën en recepten voor eigengemaakte shampoos.

Waarom zelf shampoo maken?

Door zelf shampoo te maken heb je controle over de ingrediënten. Dit is bijvoorbeeld van belang als je allergisch bent voor bepaalde ingrediënten. Of als je het gebruik van al die verschillende agressieve en kunstmatige ingrediënten zat bent. Je eigen shampoo maken is ook ideaal als je vegan bent en er zeker van wilt zijn dat je een vegan shampoo gebruikt. 

zelf shampoo maken recept

Je kunt onderstaand recept voor jezelf maken, of bijvoorbeeld voor je baby’tje. Voor gebruik van deze shampoo voor baby’s wordt aangeraden de etherische olie weg te laten of echt maar een paar druppeltjes te gebruiken. Etherische olie is zeer sterk geconcentreerd en kan voor een baby huidje net wat te agressief zijn en irritatie veroorzaken. Houd de shampoo zo neutraal en puur mogelijk.

Recept om eenvoudig zelf shampoo te maken

Om zelf shampoo te maken heb je de volgende spullen nodig:

  • Een lege shampoo fles of glazen pot

  • ¼ kopje kokosmelk

  • ¼ kopje vloeibare castille zeep

  • 20 druppels etherische olie

  • 1 theelepel olijfolie of amandelolie (voor droog haar)

  • ¼ kopje gedestilleerd water (indien je een flesje met pompje of dispenser gebruikt)

Stap 1 – Voeg alle ingrediënten toe aan de fles. Indien je een flesje met pompje gebruikt voeg je ook ¼ kopje gedestilleerd water toe.

Stap 2 – Schud het geheel 1-2 minuten goed door elkaar.

Stap 3 – Gebruik tijdens elke wasbeurt een theelepel shampoo.

Stap 4 – Je kunt de shampoo ongeveer een maand lang bewaren.

Door castille zeep te gebruiken heeft de shampoo wel het fijne schuimeffect. Persoonlijk vind ik het fijn als een shampoo wat schuimt. Hoewel het natuurlijk tussen de oren zit geeft het me het gevoel dat mijn haar echt schoon wordt.

De kokosmelk zorgt ervoor dat je haar zacht en gevoed wordt en voorkomt de knoperige bende die het gebruik van enkel en alleen castille zeep soms veroorzaakt.

Zorg ervoor dat de shampoo niet in je ogen terechtkomt. De etherische olie kan zorgen voor een branderig gevoel. Bij contact met je ogen direct goed uitspoelen.

Welke etherische olie moet je kiezen?

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerde oliën die worden gewonnen uit bloemen, zaden, bladeren, stelen, wortels en ander plantmateriaal. Elke olie heeft zo zijn eigen eigenschappen en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden.

Hieronder leggen we uit welke olie je het beste kunt gebruiken voor elk doeleinde, bijvoorbeeld een goede anti-roos shampoo of juist een milde babyshampoo.

Recept Anti-roos shampoo

Voor een goede anti-roos shampoo gebruik je in bovenstaand recepten etherische oliën als pepermunt olie, eucalyptus olie, citroen olie, lavendel olie en tea tree olie. Je kunt kiezen voor 20 druppels van één bepaalde olie, of de verschillende oliën combineren.

Al deze oliën doden bacteriën, zorgen voor een gezonde, gebalanceerde hoofdhuid en werken krachtig tegen roos.

Recept shampoo voor droog haar

Voor droog haar is het van belang een etherische olie te kiezen die het haar voedt en verzorgt. Kies voor oliën als ylang ylang olie, sandelhout olie, lavendelolie, rozenolie, kamille olie of cederhout olie.

Deze oliën verzorgen het haar en zorgen voor een mooie, gezonde glans. Je kunt één van de bovenstaande oliën kiezen voor je shampoo, of mix er een paar door elkaar. Door etherische oliën te mixen worden de eigenschappen soms versterkt.

Recept shampoo voor haargroei

Van enkele etherische oliën is wetenschappelijk bewezen dat zij haargroei stimuleren. Dit zijn oliën als rozemarijn olie, pepermuntolie, jeneverbes olie en cederhout olie.

Was je haar echter niet dagelijks met deze shampoo, maar liever zo’n 2 keer per week. Je kunt kiezen voor één van de bovenstaande oliën of kies ervoor om een paar oliën te mengen.

zelf shampoo voor kinderen maken

Recept baby- of kindershampoo

Veel etherische oliën worden afgeraden om aan te brengen op de huid van baby’s en kleine kinderen. Hieronder vallen o.a. Basilicum olie, kruidnagelolie, zwarte peper, salie, wierook olie, gember, hyssop, marjolijn, patchouli, tea tree, pepermunt, ylang ylang en tijm olie. Voor baby’s jonger dan 3 maand wordt het gebruik van etherische olie helemaal afgeraden.

Wil je toch wat geur geven aan het shampoo recept? Voor kinderen en baby’s vanaf 6 maand kun je een paar druppeltjes van de volgende oliën toevoegen: kamille olie, lavendelolie, bergamot olie, cederhout olie, sinaasappelolie, rozenolie of geranium olie.

Zorg er wel voor dat de olie niet in de ogen van je kindje terechtkomen. Dit kan irritatie veroorzaken. Gebeurd het wel? Spoel het dan gelijk goed uit en houd de ogen in de gaten. Als je je hier liever geen zorgen om maakt kun je er beter voor kiezen om geen etherische olie toe te voegen aan het recept.