Suikerscrub: 3 recepten

zelf suikerscrub maken gezicht kokosolie olijfolie

Wil je zelf aan de slag met een suikerscrub? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een suikerscrub. Hoe werkt het? Hoe vaak met je het doen? En we geven je drie receptjes zodat je gelijk aan de slag kan. 

Wat is een suikerscrub? – in het kort

Een suikerscrub is een exfoliërende en verzorgende behandeling voor de huid. Suikerscrub wordt over het algemeen gemaakt door suiker te combineren met een olie en eventueel een etherische olie. De etherische olie wordt toegevoegd voor een lekkere geur en eventueel een specifiek doeleinde.

De suikerscrub is een zachter alternatief voor de zoutscrub. De scrub haalt de buitenste laag dode huidcellen op een zachte manier weg. De suikerscrub is dus, in tegenstelling tot de zoutscrub, ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Hoe gebruik je een suikerscrub?

Een suikerscrub wordt bijvoorbeeld aangebracht in een spa, in combinatie met een fijne massage. Zowel de voorkant als achterkant van het lichaam wordt gemasseerd met suikerscrub, waardoor het lichaam geheel gescrubt wordt. Na de scrub kun je een douche nemen. In een spa wordt de scrub er vaak al afgewassen op de massagetafel. Gebruik tijdens het douchen geen douchegel zodat de olie nog dieper in je huid kan trekken.

Na het douchen kun je eventueel een lekkere lichaamscrème, olie of lotion aanbrengen om je lichaam nog een beetje extra hydratatie te geven.

Hoe vaak mag je een suikerscrub doen?

Je kunt je huid zo’n 1-2 keer per week behandelen met een suikerscrub. Scrub je huid niet te vaak, want dit kan beschadiging, roodheid en irritatie veroorzaken.

De voordelen van suikerscrub voor je gezicht

Een suikerscrub verwijderd dus op vriendelijke manier de buitenste laag dode huidcellen. Omdat een suikerscrub een zachte werking heeft is deze ook geschikt voor je gezicht. In tegenstelling tot vele andere, harde scrubs die wel geschikt zijn voor het lichaam maar vaak niet voor het gezicht.

Doordat de dode huidcellen verwijderd worden krijg je een gezonde, glanzende huid die zijdezacht aanvoelt. Het geeft je gezicht als het ware een “glow”.

De scrub verwijderd niet alleen dode huidcellen, maar ook talg, olie en vuil. Het geeft je gezicht dus een grondige reiniging.

Een suikerscrub is ook een goed middel voor droge, schilferige lippen. De suikerscrub verwijderd de losse velletjes en dode huidcellen en zorgt voor zachte, gezonde lippen.

Zelf suikerscrub maken – 3 recepten

Een suikerscrub is met meerdere ingrediënten te maken. Hieronder geven we drie verschillende, eenvoudige maar lekkere recepten.

Suikerscrub DIY 1 – met Kokosolie

Dit is het meestgebruikte recept voor een suikerscrub. Het “basis” recept. Je hebt hiervoor de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 kopje kristalsuiker

 • 4 eetlepels kokosolie

 • 10 druppels etherische olie (bijvoorbeeld lavendel of citroen)

 • Glazen pot

Optioneel kun je nog een paar druppels eetbare kleurstoffen toevoegen. Dit is bijvoorbeeld leuk als je de scrub cadeau wilt geven. Kies voor paars bij lavendel of geel bij citroen. Gebruik maar een paar druppeltjes, want je wilt natuurlijk niet dat je huid of kleding paars uitslaat.

Stap 1 – Zorg ervoor dat de kokosolie vloeibaar is. Dit kun je doen door het iets op te warmen in een pannetje of door het 25 seconden in de magnetron te stoppen.

Stap 2 – Meng de kokosolie en suiker met elkaar. Als je de scrub te dun vind voeg je nog wat suiker toe. Vind je het juist te dik, dan voeg je nog iets meer olie toe.

Stap 3 – Voeg de eetbare kleurstoffen toe en mix het goed door elkaar tot je een mooie, effen kleur krijgt.

Stap 4 – Voeg de etherische olie toe aan de scrub en meng ook nu het geheel weer goed door elkaar.

Stap 5 – Schep de scrub in een glazen pot met een goede deksel.

Let op: etherische oliën kunnen in sommige gevallen een allergische reactie of irritatie veroorzaken. Meng daarom eerst een druppeltje etherische olie met een theelepel kokosolie of olijfolie en test hiermee een klein stukje huid. Voor zwangere vrouwen wordt gebruik van etherische olie afgeraden.

Suikerscrub voor gezichtBron: PersonalCreations

Suikerscrub DIY 2 – met bruine suiker en jojoba olie

Bruine suiker is de meest zachte suiker om mee te scrubben. Deze scrub zou je dus eventueel iets vaker kunnen gebruiken. Bruine suiker is het meest geschikt voor mensen met een (zeer) gevoelige huid.

 • 1 kopje bruine suiker

 • 4 eetlepels jojoba olie

 • Een paar druppels vitamine e olie (optioneel)

 • Een paar druppels etherische olie (optioneel)

 • Een glazen pot met deksel

Stap 1 – Meng de eetlepels jojoba olie één voor één met de bruine suiker. Zorg ervoor dat de structuur zanderig blijft en niet soepig.

Stap 2 – Voeg eventueel een paar druppels vitamine e olie of etherische olie toe. Vitamine e olie voor extra verzorging en hydratatie. Etherische olie voor een geur sensatie of voor de doeleinden die de desbetreffende etherische olie biedt. (lees meer over de doeleinden van bijvoorbeeld lavendelolie, tea tree olie of rozenbottelolie)

Stap 3 – Schep de scrub in de glazen pot en sluit deze met behulp van de deksel goed af.

Suikerscrub DIY 3 – Met olijfolie en honing

Een hele eenvoudige scrub met drie producten die je waarschijnlijk allemaal wel standaard in huis hebt. Je hebt het volgende nodig:

 • 1 kopje suiker

 • 3 eetlepels olijfolie

 • 1 eetlepel honing

Stap 1 – Voeg de olijfolie en honing toe aan een kom en meng de twee ingrediënten goed door elkaar.

Stap 2 – Voeg de suiker toe en roer het geheel weer goed door elkaar. Als de scrub er soepig uitziet voeg je nog iets suiker toe. Is het te droog, dan voeg je nog iets olijfolie toe. Het is de bedoeling dat de scrub een beetje zanderig is.

Stap 3 – Schep de scrub in een glazen pot met deksel.

Et voilà, drie makkelijke en snelle recepten voor een zelfgemaakte suikerscrub die je naar wens kun aanpassen. De scrub is leuk om te geven, maar ook leuk om lekker voor jezelf te houden!