Asperges Zaaien, Kweken, Oogsten – Complete Gids

asperges kweken groeien steken

Asperges zijn heerlijke groente. Ze zijn er in verschillende kleuren, maar de meeste mensen kennen in ieder geval de witte asperges wel.

Ze zijn op veel verschillende manieren klaar te maken. Wat dacht je van asperges in botersaus, met een gekookt eitje en heerlijke kleine Noordzee garnaaltjes…. Een goed glas witte wijn erbij en je hebt een fantastische maaltijd! En hoe leuk is het dan om die asperges zelf gekweekt te hebben.

Asperges kweken is niet heel moeilijk, maar je moet wel geduld hebben. Want het duurt wel een paar jaar voordat je ze ook daadwerkelijk op je bord in die botersaus kunt serveren.

In dit artikel hebben we het over witte asperges. 

Asperges zaaien of liever planten?

Asperges kweken kun je op twee manieren doen: door te zaaien of te planten.

Asperges zaaien

Als je zaad gebruikt duurt het hele proces zeker drie jaar en moet je de zaadjes na een bepaalde periode van groei verpotten van de kweekpotjes naar de volle grond.

Asperges planten

Je kunt er ook voor kiezen om aspergewortels te kopen en die kun je wel direct in de grond stoppen. Door met aspergeswortels te werken kun je eerder oogsten en genieten van je zelfgekweekte groente.

Wat is de beste plek om asperges te kweken?

Het allerliefste staan ze op een zonnige plek waar de aarde het water goed doorheen kan laten gaan. Als er water in plasjes op de geplante wortels blijft staan tijdens de winterperiode dan is de kans erg groot dat de wortels weg gaan rotten omdat er geen zuurstof meer bij kan komen.

Als je aspergewortels eenmaal goed aangeslagen zijn, kun je wel tien jaar of langer oogsten, dus bedenk goed van te voren wat de meest ideale plek in je tuin is voor het asperges kweken.

Welke maand kun je asperges zaaien?

Zaai asperges in maart-april. Aspergewortels kun je in het voorjaar zaaien, maar ook in warme grond in de herfst. 

Hou er rekening mee dat je aspergewortels niet het hele jaar kunt kopen. Het is seizoensgebonden en alleen verkrijgbaar in maart en april.

De zaden zijn wel het hele jaar verkrijgbaar, maar van zaadje naar aspergewortel naar eindproduct duurt ruim drie jaar.

Asperges kweken is ook geduld kweken. Nu begrijp je ook waarschijnlijk beter waar de bijnaam van de asperge, ” het witte goud” , vandaan komt.

Maar geduld wordt beloont, want je kunt dus jaren lang oogsten van één en dezelfde wortel die je met liefde geplant hebt.

Hoe plant je asperge wortels?

1. Bepaal de plaats waar de wortels moeten komen en graaf een geul. Deze moet ongeveer 30 centimeter diep zijn en zo’n 75 centimeter breed.

De lengte is natuurlijk afhankelijk van de beschikbare ruimte, maar bedenk dat je niet meer dan vier asperges per meter kwijt kunt. Ook moet je letten op de afstand tussen de rijen die je maakt. Zorg voor ongeveer anderhalve tot twee meter tussenruimte.

2. Vermeng nu eerst wat compost op de bodem van de geul met de aarde en op ongeveer 15 tot 20 centimeter diepte stop je de aspergewortels in de grond met de groeipunt naar boven en met een ruimte tussen de onderlinge wortels van zo’n 25 centimeter.

3. Nu ligt alles netjes in de geulen en dek je wortels af met aarde. Doe dit in eerste instantie met de hand zodat de wortels niet verplaatsen, maar schep niet meteen de hele geul weer vol. Enkele centimeters op de wortels is voldoende.

4. Als de plant begint te groeien en boven de aarde uitsteekt, dek je ze weer af met enkele centimeters aarde. Dit doe je net zo lang totdat de geul opgevuld is.

Vergeet ze echter niet regelmatig water te geven en van tijd tot tijd bemesten is ook een goed idee. Asperges hebben ongeveer eens per week water of regen nodig. 

aspergebedden asperges kweken planten

Hoe zaai je asperge zaad?

Wil je liever beginnen met zaadjes? Je start dan binnen, of in een groentekas. De beste temperatuur is tussen de 21-29 graden Celcius. Volg het volgende stappenplan:

1. Week de zaden een paar uur lang in water. 

2. Plant vervolgens elk zaadje 1 cm diep in schone pot grond in afzonderlijke potten van ongeveer 5 cm diep. 

3. Na een paar weken begin je een kiem te zien. 

4. Als de plantjes 10-12 weken oud zijn, kunnen ze verplaatst worden. Maar alleen als je zeker weet dat het niet meer gaat vriezen. 

5. Plant de plantjes ongeveer 30 cm uit elkaar, in rijen die ongeveer 15 cm uit elkaar staan. Plant ze ongeveer 15 cm diep. Zo hebben je asperges genoeg ruimte om tot lekkere, dikke stelen te groeien. 

Het eerste jaar 

Nu je je de aspergeplantjes geplant hebt, heb je ook geduld gekweekt. Het eerste jaar dat de aspergewortels in de grond zitten, zullen er niet heel veel asperges groeien om te kunnen oogsten. Dit komt omdat de plant een langere periode nodig heeft om volgroeid te zijn.

Al het groene loof wat het eerste jaar boven de grond uitkomt, moet je van de plant afhalen. Knip of snij het zorgvuldig weg en zorg er ook voor dat er niets achterblijft op de grond, want dit kan gemakkelijk schimmel of ziektes veroorzaken wat natuurlijk niet ten goede komt van de oogst later.

Het tweede jaar

Als je wortels hebt geplant, kun je hoogstwaarschijnlijk in het tweede jaar al oogsten. 

Maar voor de plantjes moet je nog een jaartje geduld hebben. Strooi in de lente een handvol orgnanische meststof per vierkante meter over het bed en in de herfst een emmer compost per vierkante meter. Verder laat je de asperges met rust. 

Het derde jaar 

Voor de meeste rassen komt het eerste oogstjaar er nu aan! Eind maart maak je een “heuveltje” zodat je asperges in de aarde kunnen groeien. Asperges mogen absoluut geen licht zien. Maak je heuvel zo’n 15 cm hoog en strijk de bovenkant glad.

Eind april begint de grond te barsten en komen de eerste asperges door. Nu kun je gaan oogsten. 

Hoe oogst je asperges?

Graaf voorzichtig met je handen rondom de asperge de aarde weg en snij met een speciale aspergesteker de asperge zo laag mogelijk af.

Asperges winterklaar maken

Aspergeplanten kun je wel 10-12 jaar gebruiken. Daarom is het belangrijk dat je de plantjes, ook na de oogst, goed behandeld. 

Snijd elke herfst het loof af en geef je bed een emmer compost per vierkante meter. Geef de stelen hierna geen water meer. 

In Nederland kan het ’s winters koud worden. Het is daarom belangrijk om de stelen te beschermen. Dit kun je doen door zo’n 10-15 cm mulch van houtsnippers of stro over de stelen te strooien. 

Verwijder deze mulch in de lente weer. Strooi in de lente een emmer compost per vierkante meter en leg een nieuwe heuvel aan. 

Hoe diep moet je een aspergeplant planten?

Plant je aspergeplant op ongeveer 15 cm diepte. 

Hoe ver plant je asperges uit elkaar? 

Plant de aspergeplantjes ongeveer 30 cm uit elkaar. Rijen kunnen het beste ongeveer een meter uit elkaar staan. 

Hoe lang duurt het voordat je asperges kunt oogsten?

Je moet 2-3 jaar wachten totdat je de eerste asperges kunt oogsten.

Wanneer kun je asperges oogsten?

Je kunt asperges in april, mei en half juni oogsten. Na 2 jaar heb je gedurende 1 maand oogst. Na 3 jaar gedurende 2 maand. 

Wat is asperges steken?

Asperges steken is een andere benaming voor asperges oogsten. Dit wordt gedaan door de asperges zo laag mogelijk af te snijden, met een speciale aspergesteker. 

Tot wanneer kun je asperges steken?

Je kunt de asperges het beste steken als je ze daadwerkelijk gaat gebruiken. Je hebt voor de eerste oogst ongeveer 30 dagen om de asperges te steken. Vanaf het vierde jaar kun je steken tot half juni. 

asperges steken groeien planten

Hoe bewaar je verse asperges?

Gebruik ze het liefst zo snel mogelijk, dan zijn ze het lekkerst. Wil je asperges toch langer bewaren, dan kun je ze in een vochtige theedoek wikkelen. Je kunt ze zo tot 4 dagen in de koelkast bewaren. 

Wat zijn witte asperge rassen?

Witte asperge soorten zijn onder andere:

 • Backlim
 • Cumulus
 • Cygnus
 • Frühlim
 • Gijnlim
 • Grolim
 • Herkolim
 • Maralim
 • Maxlim
 • Prius
 • Raffaelo
 • Vitalim

Wat zijn groene asperge rassen?

Groene asperge soorten zijn onder andere:

 • Aspalim
 • Bacchus
 • Backlim
 • Gijnlim
 • Javelim
 • Portlim
 • Vegalim
 • Xenolim

Wat is het verschil tussen groene asperges en witte asperges?

Groene asperges groeien boven de grond en witte asperges groeien onder de grond. Groene asperges zijn vaak wat dunner en sterker en pittiger van smaak. 

Witte asperges zijn wat vleziger en over het algemeen wat zoeter van smaak.