Avocado Bewaren

Avocado-bewaren

‘s Werelds nieuwe favoriete fruit is de avocado. Dit komt niet alleen omdat wij een land zijn van vele culturen of de lekkere smaak van het fruit, er zijn nog veel meer factoren die bijdragen aan de stijgende populariteit ervan.

Door behulp van de media leren wij de ongelooflijke gezonde voedingswaarde die avocado’s hebben. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig avocado’s aten ‒ in een calorierijk voedingspatroon ‒ minder wogen dan mensen die dat wel deden.

Avocado’s bestaan uit gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten, ditzelfde soort vet zit ook in olijfolie en noten. Nu is een avocado niet een hele grote vrucht, maar groot genoeg om hem in een keer op te eten.

Een halve avocado bewaren in de koelkast wordt de vrucht niet mooier van. Door verkleuring zal de vrucht de volgende keer serveren een stuk minder aantrekkelijk zijn. Hoe kun je nu het beste een avocado bewaren?

Onrijpe avocado’s bewaren

Avocado’s uit de supermarkt zijn meestal niet rijp. Dit kan voor direct gebruik vervelend zijn, omdat een onrijpe avocado hard en niet lekker is.

Soms zit er wel is een rijpe tussen die je meteen kunt gebruiken, maar dan moet je even zoeken. Dit betekent dat je de aankoop ervan altijd moet plannen, want het risico dat je geen rijpe vindt is groot bij deze vrucht. Eenmaal een onrijpe gekocht betekent wel dat je meer controle hebt over het rijpingsproces.

Gekocht uit de supermarkt kun je ze laten rijpen in de voorraadkast of op het aanrecht. Laat de vrucht onaangeroerd tijdens het rijpingsproces.

Wil je dit proces versnellen wikkel hem dan goed in krantenpapier of doe hem in een papieren zak. Hierdoor houdt je het ethyleengas vast wat de avocado produceert tijden het rijpen, doordat deze het gas opnieuw absorbeert verloopt het rijpingsproces sneller.

Je kunt ze ook bewaren samen met een stuk fruit dat ook ethyleen produceert om het proces te versnellen, zoals een banaan. De avocado is rijp voor gebruik wanneer hij overal donkergroen is en wanneer je hem indrukt moet hij zacht terugveren, maar niet ingedrukt blijven.

Avocado bewaren in koelkast

Lage temperaturen verlengen aanzienlijk het rijpingsproces en kunnen er zelfs voor zorgen dat ze helemaal niet rijpen. Het is daarom niet aan te bevelen onrijpe avocado’s te bewaren in de koelkast.

Mocht je teveel aan avocado’s in huis hebben en ze toch wilt bewaren, dan is het beste om ze te laten rijpen en vervolgens als nog in de koelkast te bewaren.

Is de vrucht eenmaal rijp dan is de koelkast de beste plaats om te bewaren, dit om verdere rijping of bederf tegen te gaan.

Houd je een halve rijpe avocado over bewaar deze dan in de koelkast zonder de pit te verwijderen. De pit zit op het kleinste oppervlak van de vrucht zorgt ervoor dat deze niet blootgesteld wordt aan lucht en vocht. De rest van het vruchtvlees kun je bestrijken met olie, citroen- of limoensap om bruin worden te voorkomen.

Wikkel daarna de halve vrucht in plasticfolie om te voorkomen dat extra zuurstof bederf versneld. Eet hem wel de volgende dag op, hoe langer je wacht hoe slechter de kwaliteit wordt.

Kun je avocado invriezen?

Het is niet aan te bevelen onrijpe avocado’s in de vriezer te bewaren, door het ontdooiproces is de celstructuur van de vrucht beschadigt zodat deze niet meer goed kan rijpen.

Wil je een halve avocado invriezen, doe het dan zonder pit. Leg de helft met het vruchtvlees naar beneden in een plastic bakje. Maar het beste is toch om de vrucht eerst te pureren voor je hem invriest.

Pureer de avocado en meng er wat citroen- of limoensap doorheen. Dit voorkomt het oxideren(bruin worden) van de vrucht. Probeer de puree in te pakken zonder luchtbellen in een plastic bakje en giet er een klein laagje water overheen en vries het in. Na het ontdooien giet je het water weg, roer de puree goed door en het geheel is klaar voor gebruik. Ideaal voor guacamole.

Hoe zijn ze het beste gesneden te bewaren?

Door een avocado in stukjes te snijden breken de celwanden af, hierdoor treedt oxidatie op, hetzelfde gebeurt ook met appels en bananen.

Heb je gesneden avocado over of alvast vooruit gewerkt dan is het beste om direct zuur van limoen of citroen toe te voegen om verkleuring tegen te gaan. Beperk blootstelling aan zuurstof door het geheel goed te bedekken met plastic huishoudfolie.

Hoe Lang je het daarna kan bewaren ligt aan de mate van rijpheid, meestal kun je wel uitgaan van een dag of drie in de koelkast.

Hoe lang blijft een avocado goed?

Dit hangt een beetje af van de rijpheid, maar gemiddeld kun je hem 8-12 maanden in vriezer bewaren en 1-6 dagen buiten de koelkast. Een overrijpe avocado krijgt de volgende kenmerken:

  • Wordt papperig of krijgt een gedeukte buitenkant.
  • Voelt zacht aan als een overrijpe tomaat.
  • Vruchtvlees wordt donkergeel of zelfs bruinachtig.
  • Kan een ranzige geur hebben.
  • Er kan zelfs schimmelvorming ontstaan.

Dit toont aan dat de vrucht overrijp is, waarvan bij de laatste drie kenmerken geadviseerd wordt de vrucht niet te eten.

Is de avocado te overrijp om te eten maar niet zwart of bedorven gooi hem dan niet weg, maar gebruik hem om een gezichtsmasker van te maken.

Mix een avocado met een eetlepel honing, breng het aan op je gezicht en laat 15 minuten intrekken. Daarna afspoelen met warm water en droogdeppen.