Eieren Bewaren

eieren-bewaren

Niets is te vergelijken met de smaak van verse eieren. Voor veel mensen de reden om kippen te houden. Maar hoe bewaar je dergelijke eieren?

Hoe je eieren het best bewaard?

Bewaar eieren op een koele plaats, het liefst in de koelkast. Zo voorkom je bacteriën. Plaats ze bovendien met de stompe kant naar boven om de dooier op zijn plaats te houden. Schrijf er met een potlood de legdatum op, zodat je altijd de leeftijd van het ei weet. Gebruik geen markeerstift, omdat deze de antibacteriële laag van de behuizing beschadigt.

Hoelang kun je eieren bewaren?

Als de eieren op een koele plaats worden gelegd, kun je ze tot 28 dagen na het leggen bewaren. Gebruik de eieren na 28 dagen niet meer. Het eiwit wordt vloeibaarder, waardoor de dooier gaat zinken en lekken. Er zit meer lucht in de schaal en het ei wordt kwetsbaarder. Je kunt ze niet meer koken. Ze barsten onmiddellijk in heet water.

Met deze manieren weet je al hoe je je eieren het best moet bewaren en of je het kan invriezen.

Een extra tip: Wist je dat als je eieren regelmatig roteert, je ze langer kunt bewaren? Door de rotatie kan het eigeel niet in contact komen met de eierschaal met bacteriën.

Kun je gekookte eieren (langdurig) bewaren?

Ongepelde (hard) gekookte eieren kun je vier dagen tot een week in de koelkast bewaren. Zijn de eieren dan wel gepeld? Leg de eieren ongeveer een week in een kom met water in de koelkast. Probeer de andere gekookte eieren zo snel mogelijk in de vriezer te stoppen om zo bacteriën te voorkomen.

Hoe weet je of de eieren nog goed zijn?
Er zijn verschillende technieken om erachter te komen of de eieren nog goed zijn:

Eieren laten drijven: doe het ei in een bak water. Naarmate eieren ouder worden, ontsnapt er lucht uit de eierschaal. Hierdoor ontstaat een luchtkamer. Hoe meer het ei convex omhoog drijft, hoe ouder het is. Is het naar de bodem gezonken? Dan zijn je eieren goed vers.

Je eieren lichtjes schudden: schud het ei lichtjes van links naar rechts. Als je het binnen voelt bewegen, is het ei niet vers meer maar verslechtert. Als je het van binnen niet voelt bewegen, zijn de eieren nog goed vers.

Een ei in twee breken: breek je ei in een diep bord. Als je denkt dat het slecht wordt, is het eiwit heel waterig. Als het ei goed is, is het eiwit nog hard. Het eigeel moet ook niet waterig zijn.

Eieren laten invriezen!

Verse eieren zijn altijd beter, maar soms heb je in de ochtend niet genoeg tijd. Dan kun je ze gewoon invriezen! Als je eieren wilt invriezen, moet je wel opletten wat voor soort eieren worden ingevroren. Zijn ze gekookt Of heb je een roerei? Of is het gewoon rauw? Lees hieronder de bijbehorende instructies. 

Gebakken eieren

je kunt gewoonweg je gebakken eieren invriezen. Ze smaken zelfs beter wanneer ze in de diepvries worden geplaatst dan wanneer ze in de koelkast bewaard. Zo kun je dan bijvoorbeeld ontbijtbroodjes invriezen in plastic zakjes en ze vervolgens een nachtje laten ontdooien. Daarna kun je genieten van een heerlijk snel ontbijt.

Roerei!

Een roerei is simpel in te vriezen. Zorg ervoor dat je je eieren niet te lang laat koken, en de eieren nog lichtjes vochtig zijn. Na het afkoeling kun je ze in een zakje steken en erna laten invriezen. Als je ze wilt eten, kun je ze laten ontdooien in de koelkast. 

Rauwe eieren

Je kunt rauwe eieren invriezen, maar hun schil niet. Hierdoor kan de schil barsten. Open daarom eerst het ei en vries het dan in een bakje of zak in. Je kunt ook je eiwitten en eidooiers apart of samen invriezen. Als je het samen wilt invriezen, dan kun je de eieren het beste eerst een beetje kloppen.

Kun je een ei meerdere keren koken?

Stel je voor dat je het ei zacht laat koken, en je hebt op dat moment geen honger meer, dus je bewaart het in de koelkast. Je wilt het de volgende dag weer laten koken, zodat het weer wat harder wordt. Maar is dat wel mogelijk en of verstandig om het op nieuw te laten koken?

Het antwoord is ja, het is mogelijk. Je zult de eieren alleen langer moeten laten koken, omdat het langer duurt voordat de warmte tot in het verharde eiwit doordringt.