Gezicht exfoliëren – Waarom en hoe?

gezicht exfolieren

Als je je verdiept hebt in gezichtsverzorging en schoonheidsproducten, dan heb je vast weleens het woord “exfoliëren” horen vallen. Maar wat is dit nu precies? Hoe werkt het en zijn er dingen waar je op moet letten? Je leest het in dit blog. 

Wat is exfoliëren?

Exfoliëren is het verwijderen van de dode huidcellen op je gezicht door middel van een product met fijne korreltjes erin, die je na gebruik afspoelt. Of door middel van een beauty product dat je aanbrengt onder je dag- of nachtcrème, die door middel van een stofje jouw dode huidcellen verwijderd.

De natuur heeft er, slim als ze is, voor gezorgd dat onze huid de dode huidcellen zelf ook verwijderd. Je huidcellen vernieuwen zich gemiddeld om de twee weken. Net zoals bij een slang wordt ook onze huid regelmatig vernieuwd!

Hoewel deze huidcelvernieuwing helemaal vanzelf gaat, je hoeft er helmaal niks voor te doen, kunnen we dit natuurlijke proces van onze huid om zichzelf te vernieuwen ook een extra handje helpen door zelf regelmatig de huid van ons gezicht te exfoliëren.

Zeker bij een iets ouder wordende huid of een onzuivere huid met meeëters en/of acne is exfoliëren absoluut aan te raden. Bij mensen met een ouder wordende huid is exfoliëren een echte must omdat met het ouder worden de vernieuwing van de huidcellen wat trager begint te verlopen.

Maar ook mensen met een nog jonge huid kunnen bij het exfoliëren van hun gelaat veel baat vinden.

Waarom je gezicht exfoliëren?

Vraag het aan verschillende schoonheidsspecialisten wat de beste manier is om je huid tegelijk wat op te peppen en daarnaast ook meer glad te maken, en ze zullen je zo goed als allemaal hetzelfde antwoord geven: exfoliëren, exfoliëren en nog eens exfoliëren.

Het is dé beautytip bij uitstek! Bovendien zorgt exfoliëren ervoor dat je beautyproducten nog beter door je huid kunnen worden opgenomen.

Het exfoliëren van de huid van jouw gezicht heeft heel wat voordelen te bieden.

6 Voordelen van je gezicht exfoliëren

Aan het exfoliëren van jouw gezicht zijn heel wat voordelen verbonden. We zetten ze voor jou graag even op een rijtje:

1. Regelmatig je gezicht exfoliëren zorgt ervoor dat rimpels minder zichtbaar zijn.

2. Een doffe huid zal door exfoliëren terug gaan stralen, de huid van je gezicht krijgt door regelmatig exfoliëren weer zijn natuurlijke glow.

3. Het exfoliëren van je gelaat ontstopt je poriën en maakt komaf met een onfrisse huidteint.

4. Het zorgt ervoor dat die vervelende acne minder wordt tot zelf helemaal wegblijft.

5. De zuurstoftoevoer naar de huid verloopt opmerkelijk beter.
Verzorgingsproducten krijgen door exfoliëren eindelijk de kans om dieper in jouw huid door te dringen.

6. Exfoliëren van je huid verwijdert bovendien ook nog eens het teveel aan talg in je poriën, waardoor de huid van jouw gezicht minder de neiging zal hebben om te gaan glimmen.

Hoe werkt het?

Stap 1 – Om je gezichtshuid te exfoliëren moet je eerst je huid lichtjes bevochtigen. Dit kan je het beste doen met een vochtig washandje.

Stap 2 – Vervolgens doe je het product op jouw gezicht. Hierbij moet je er goed op letten het product niet op de huid rondom je ogen te smeren.

De huid net rondom jouw ogen is een stuk dunner dan de huid van de rest van jouw gezicht, en daarom is de huid daar ook een heel stuk gevoeliger.

Stap 3 – Wanneer je het product op jouw gezicht hebt uitgesmeerd, kun je met het exfoliëren beginnen. Hiervoor maak je met jouw vingertoppen kleine cirkelvormige bewegingen op de huid met het product.

Let erop niet te hard met je vingertoppen op jouw gezicht te duwen, behandel je gezicht met zachtheid en zorg. 

Stap 4 – Begin bij het exfoliëren onderaan je gezicht en ga zo langzaam met cirkelvormige bewegingen naar de bovenkant van je gezicht toe.

Vergeet hierbij zeker ook niet je neus mee te nemen in de massage, want deze wordt vaak vergeten. 

Doe stap 5 en 6 als je een exfoliant gebruikt die afgespoeld moet worden. Dit verschilt per product. Heb je een exfoliant die je kunt laten zitten, ga dan direct naar stap 7. 

Stap 5 – Als je dit hebt gedaan, dien je jouw gezicht vervolgens grondig schoon te spoelen met lauwwarm water.

Stap 6 – Daarna is het enkel nog zaak je gezicht voorzichtig weer droog te deppen met een schone handdoek.

Stap 7 – Ziezo, je gezicht is nu klaar om nog beter de dagcrème, nachtcrème of andere verzorgingsproducten op te nemen.

Het exfoliëren van jouw gelaat is absoluut niet moeilijk, en je krijgt er beslist heel wat voordelen voor terug.

Tip! Exfoliëren van je gezicht doe je het beste ’s avonds. Op die manier wordt je huid, die nu net iets gevoeliger is dan normaal, niet meer blootgesteld aan zonlicht. Moet je toch nog de deur uit na het exfoliëren, vergeet dan zeker niet om een dagcréme met UV-filter te gebruiken!

Verder is het belangrijk om na het exfoliëren een goed hydraterende crème te gebruiken.

Hoe vaak mag je je gelaat exfoliëren?

Hoewel het exfoliëren van je huid heel wat voordelen te bieden heeft, moet je er wel voor opletten om dit beautyritueel met mate toe te passen. Less is more, zullen we maar zeggen.

Ideaal is wanneer je jouw huid wekelijks één à twee keer exfoliëert, afhankeijk van het gebruikte product, en de gevoeligheid van jouw huid. Het is belangrijk om hierin een goede balans te vinden.

Een goed geëxfolieerde huid straalt, een huid die te vaak aan een exfoliatie wordt onderworpen zal al snel droog en trekkerig beginnen aan te voelen. Dat is helemaal niet de bedoeling.

Het beste is om zo vaak te exfoliëren als de bijsluiter van het product voorschrijft. Minder exfoliëren kan, maar meer dan aanbevolen doet echter vaak meer kwaad dan goed.

Onze aanraders

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant 

paula's choice exfoliant

Dit product van Paula’s Choice bevat o.a. salicylzuur / BHA, groene thee extract en methylpropanediol. Kenmerken: Gaat puistjes en mee-eters tegen, Vloeibare textuur, wordt snel opgenomen, Verwijdert dode huidcellen. 

Bekijk de recente prijs van dit product op Bol.com

Liever een 100% natuurlijk product? Kijk dan eens naar deze Facial scrub van Mad Hippie. 

MAD HIPPIE Microdermabrasion Facial

Een potje scrub met o.a. licorice, bamboo extract, squalane en vulcanisch as. Bekijk de meest recente prijs hier. 

mad hippie exfoliant