Gehakt is één van de meest gekochte vlees soorten in de supermarkt. Het is makkelijk klaar te maken en veelzijdig. Gehakt kan gebruikt worden in vele verschillende recepten, waaronder babyhapjes.
In dit artikel leggen we uit hoe en wanneer je gehakt kunt toevoegen aan je baby’s dieet. Én we geven je maar liefst 6 recepten voor baby puree met gehakt.
Download gratis ons e-book ‘babyhapjes maken’ met onze beste recepten!
Ps. Het maakt voor deze recepten niet uit of je runder gehakt, varkensgehakt of half om half gehakt gebruikt.
De recepten in dit artikel:
Recept 1 – Gehakt en appel
Recept 2 – Gehakt, aardappel en selderij
Recept 3 – Gehakt, zoete aardappel en courgette
Recept 4 – Gehakt, doperwten en worteltjes
Recept 5 – Gehakt, bloemkool en pompoen
Recept 6 – Gehakt, tomaten en prei
Misschien ben je ook geïnteresseerd in onze recepten met bloemkool, kip of zoete aardappel.
Wanneer mag een baby gehakt eten?
Er wordt aangeraden om te starten met vleeswaren op een leeftijd van 6 maanden. Start eerst met groenten en fruit.
Hoe maak je gehakt klaar voor baby hapjes?
Je kunt gehakt voor baby puree op verschillende manieren klaarmaken:
Koken – Door gehakt te koken zorg je ervoor dat het vlees heel erg zacht wordt. Gehakt koken is makkelijk en snel, maar er gaan wel wat meer vitaminen en mineralen verloren als wanneer je gehakt bakt of pocheert.
Tijdens het koken komt er een witte schuimlaag op het water. Zit zijn slechts de proteïnen die vrijkomen.
Pocheren – Deze manier maakt het vlees zacht, terwijl het de meeste vitaminen en mineralen behoudt. Het kost echter wel iets meer tijd.
Pak een pan. Haal het gehakt iets uit elkaar zodat het niet één klont is en leg het in de pan. Voeg een beetje olie, zout en wat water toe. Als het water begint te koken zet je het vuur laag. Laat het 20 minuutjes doorsudderen op laag vuur.
Bakken – Bakken is een makkelijke en snelle manier om vlees klaar te maken. Ook verlies je tijdens het bakken niet zoveel voedingsstoffen als bij koken. Maar door vlees te bakken wordt het wel een stuk harder. Het is dan dus belangrijk om het vlees goed te pureren.
Recept 1: Gehakt en appel (6-7 maand+)
Een makkelijk en snel recept die de meeste baby’tjes erg lekker vinden.
Ingrediënten:
- 65 gram gehakt
- 1 appel
- Een beetje water
Instructies:
Stap 1 – Bereid het gehakt op één van de bovengenoemde manieren. (kook het bijvoorbeeld 8 minuten in een pan kokend water)
Stap 2 – Giet het water af en doe het gehakt in een blender. Mix het gehakt tot een puree.
Stap 3 – Schil de appel en verwijder het klokhuis.
Stap 4 – Snijd de appel in stukken. Je kunt de stukjes even kort koken. Dit maakt de appel zachter en maakt de smaak iets zoeter.
Stap 5 – Voeg de stukjes appel samen met een beetje water toe aan de blender. Mix de ingrediënten tot een gladde puree.
Recept 2 – Gehakt, aardappel en selderij (6-7 maand+)
Een hele gezonde en vullende hap!
Ingrediënten:
- 65 gram gehakt
- 1 aardappel (medium)
- 1 stengel selderij
- Een beetje water
Instructies:
Stap 1 – Kook, bak of pocheer het gehakt volgens de instructies in dit artikel.
Stap 2 – Schil de aardappel en snijd het in stukken.
Stap 3 – Was de selderij en snijd de selderij in stukjes.
Stap 4 – Kook de aardappel en selderij voor zo’n 10-15 minuten.
Stap 5 – Voeg alle ingrediënten toe aan een blender en voeg nog een beetje water toe.
Stap 6 – Pureer tot een glad mengsel.
Recept 3 – Gehakt, zoete aardappel en courgette (6-7 maand+)
Gezond, voedzaam en lekker! Het ideale babyhapje.
Ingrediënten:
- 65 gram gehakt
- 1 zoete aardappel
- 1/2 courgette
Instructies:
Stap 1 – Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukjes.
Stap 2 – Kook de zoete aardappel in 10-15 minuten zacht.
stap 3 – Schil de courgette, snijd in stukjes en voeg deze in de laatste 5 minuten toe aan de pan met zoete aardappel.
Stap 4 – Bereid het gehakt door het bijvoorbeeld 10 minuten te koken, of 20 minuten te pocheren.
Stap 5 – Voeg alle ingrediënten toe aan een blender en mix ze tot een gladde puree. Voeg eventueel wat water toe als de substantie te dik is.
Recept 4 – Gehakt, doperwtjes en worteltjes (6-7 maand+)
Lekker hollands potje!
Ingrediënten:
- 65 gram gehakt
- 2 kleine wortels
- Een handje bevroren erwtjes
Instructies:
Stap 1 – Breng een pan water aan de kook en kook het gehakt in 10 minuten zacht en gaar.
Stap 2 – Snijd het groen van de wortel, schil de wortel en snijd deze in stukjes.
Stap 3 – Kook de wortel in 10 minuten gaar in een pan kokend water.
Stap 4 – Voeg de laatste 5 minuten de bevroren erwtjes toe aan de pan met wortels.
Stap 5 – Doe alle ingrediënten in een blender en mix ze tot een gladde puree. Je kunt eventueel wat water of formule melk toevoegen om het papje wat dunner te maken.
Recept 5 – Gehakt, bloemkool en pompoen
Lekker zoet en herfstig recept. (maar het hele jaar door lekker!)
Ingrediënten:
- 65 gram gehakt
- 4-5 bloemkool roosjes
- 1/4 pompoen (normale of fles pompoen)
Instructies:
Stap 1 – Breng een pan water aan de kook en kook het gehakt in 10 minuten zacht en gaar.
Stap 2 – Was de bloemkool en snijd er zo’n 4-5 roosjes af van gemiddelde grootte.
stap 3 – Schil de pompoen en snijd deze in stukjes.
Stap 4 – Kook de bloemkool en pompoen zo’n 15 minuten, tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken.
Stap 5 – Voeg alle ingrediënten toe aan de blender en voeg eventueel nog een beetje water toe. Mix ze tot een gladde puree.
Recept 6 – Gehakt, tomaten en prei (6-7 maand+)
Lekker gezond hapje met een Italiaans gevoel.
Ingrediënten:
- 65 gram gehakt
- 1 grote tomaat (of 4-5 cherry tomaatjes)
- 1/4 prei
Instructies:
Stap 1 – Bereid het gehakt door het 10 minuten te koken of 20 minuten te pocheren.
Stap 2 – Was de tomaten, verwijder de kern en snijd de tomaat in stukjes. Je kunt de tomaat rauw gebruiken, maar je kunt de tomaat ook een paar minuutjes stomen om de zure smaak eraf te halen.
Stap 3 – Maak de prei schoon en snijd 1/4 er af om te gebruiken. Gebruik het witte/lichtgroene gedeelte.
Stap 4 – Snijd de prei in ringen en kook de prei zo’n 5 minuten.
Stap 5 – Mix de ingrediënten tot een mooie, gladde puree.
Hoe bewaar je deze babyhapjes?
De hapjes kunnen allemaal zo’n 3 dagen bewaard worden in de koelkast, of 3 maanden in de vriezer. Je kunt de puree hiervoor in vershoudbakjes of een ijsklontjesvorm gieten.
Voedingswaarde van gehakt
Gehakt bevat veel proteïne, vitamine A, B en D. Daarnaast bevat het mineralen zoals zink, magnesium en ijzer. Meestal wordt aangeraden om je baby eerst kip aan te bieden voordat je met gehakt begint.
Welk keukengerei heb je nodig?
- Snijplank
- Mes
- Vork
- Lepel
- Kookpan
- Ijsklontjesvorm of vershoudbakjes
- Bordje
- Keukenweegschaal
Download gratis ons e-book ‘babyhapjes maken’ met onze beste recepten!
Onze aanraders: