Blauwe bessenjam maken

blauwe bessenjam zelf maken

Blauwe bessen zijn niet alleen ontzettend lekker, ze zijn ook nog eens voedzaam en gezond! Blauwe bessen zitten boordevol vitamine C en antioxidanten. Antioxidanten staan erom bekend dat ze huidveroudering verminderen. Zelf ben ik gek op blauwe bessen (al zijn ze soms erg prijzig!). In de zomer zijn de bessen volop verkrijgbaar en kun je ze lekker vers eten, of er zelf een bessenjam van maken! In dit artikel leg ik je uit hoe je dat doet. 

Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 30 minuten

Wat heb je nodig? 

Zelf verse blauwe bessenjam maken is niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Je hebt er het volgende voor nodig:

  • 500 gram blauwe bessen 
    (een emmertje van de AH bevat 500 gram)
  • 220 gram suiker 
  • 1 eetlepel verse citroensap
  • Een pan
  • Een glazen pot

Voordat je begint..

Zorg ervoor dat de blauwe bessen van goede kwaliteit zijn. Zitter er overrijpe bessen bij? Haal deze eruit, ze verpesten de smaak van de jam. 

Zorg ervoor dat de potten héél goed schoon zijn gemaakt. Dit kan in de vaatwasser of kook de potten en deksels een paar minuten in een pan met water. 

Was de blauwe bessen goed en verwijder de steeltjes als die er nog aan zitten. 

Zorg ervoor dat de pot al iets verwarmt is, zodat deze niet barst als je de warme jam erin giet. 

Instructies

Stap 1 – De de blauwe bessen, citroensap en suiker in een pan. 

Stap 2 – Kook het mengsel op middenhoge temperatuur tot het zacht wordt.

Stap 3 – Laat het geheel zo’n 30 minuten pruttelen tot het een dikkere substantie wordt. 

Stap 4 – Zet het vuur uit. Laat de jam heel iets afkoelen en giet het daarna in de glazen pot. 

Stap 5 – Maak de rand van het potje schoon voordat je de pot sluit. 

De jam is nu klaar om gebruikt te worden! 

Je kunt in plaats van suiker ook stevia of geleisuiker gebruiken. Bij geleisuiker moet je wel een andere hoeveelheid gebruiken. De verpakking van de geleisuiker geeft aan welke verhouding je moet aanhouden. 

Houd je niet van hele zoete jam? Dan kun je ook eerst iets minder suiker gebruiken, de jam tussendoor proeven en suiker toevoegen totdat je de gewenste smaak krijgt. 

Bewaren

Geopend kun je de jam zo’n twee weken bewaren in de koelkast. Plak een stickertje met de datum op de pot, zodat je niet vergeet wanneer je de jam ook alweer gemaakt had. 

Als je de pot sealt met behulp van een inblikapparaat of machine kun je het potje jam zo’n 6 maanden bewaren op een droge, donkere plaats. 

Variaties op deze blauwe bessenjam

Heb je bovenstaand recept al een paar keer gemaakt en ben je er klaar voor om de boel ‘op te spicen’? Probeer eens wat lekkere variaties, bijvoorbeeld:

  • Blauw fruit – Met bramen
  • Aromatisch – Met lavendel
  • Fruitig en zoet – Met perziken
  • Mojito – Met limoen en munt
  • Spicy – Met gember en kaneel 

Succes met het maken van dit makkelijke, basic recept en jouw eerste potje jam. Hopelijk volgen er nog vele potjes zelfgemaakte jam in vele, verschillende smaken!