Welke olie voor een droge huid?

olie bij droge huid

Zonlicht, verwarming of airco, hoe erg we ze ook waarderen, het zijn allemaal veroorzakers van een droge huid. Een droge huid ziet er vaak dof uit en zou sneller rimpels krijgen. Snel wat aan doen dus! Natuurlijke oliën zijn een hele goede oplossing. Maar welke oliën voeden en hydrateren je uitgedroogde huid het best? Je leest het in dit artikel.

Etherische oliën en plant oliën

We maken in dit artikel een onderscheid tussen etherische oliën en plant oliën (in aromatherapie ook wel drageroliën genoemd).

Etherische oliën zijn vluchtige oliën die sterk geconcentreerd zijn en gemaakt worden door middel van stoomdestillatie uit de bloemen, takken, vruchten, wortels en bladeren van planten, bloemen en bomen. Zij mogen niet rechtstreeks op de huid aangebracht worden omdat ze zo sterk geconcentreerd zijn. Ze kunnen dan voor huidirritatie zorgen.

Etherische oliën hebben ieder hun eigen unieke eigenschappen. Zo kunnen ze bacterie dodend, ontstekingsremmend en pijnstillend werken, maar ook kalmerend en opbeurend. Wil je een etherische olie aanbrengen op je huid? Dan meng je deze met je gezichtscrème of met een dragerolie. Je gebruikt hierbij de verhouding van 1 theelepel dragerolie op 1 druppel etherische olie.

Een dragerolie is een plant olie zoals bijvoorbeeld druivenpitolie, olijfolie, kokosolie, jojoba olie of amandelolie. Het zijn hele voedende oliën die zacht en vriendelijk zijn voor je huid. Je kunt deze oliën los gebruiken, of ze mengen met een etherische olie.

Top 9 oliën bij een droge huid

  • Jojoba olie
  • Amandelolie
  • Druivenpitolie
  • Kokosolie
  • Avocado olie
  • Kamille etherische olie
  • Wierook etherische olie
  • Rozen etherische olie
  • Geranium etherische olie

Tip van holistisch huidspecialist Chantel van Eijsden: Als je huid na het aanbrengen van olie vettig is, maak dan je handen een beetje nat en “druk” de olie hiermee dieper in je gezicht. Water en olie zijn tegenpolen, dus het water zal ervoor zorgen dat de olie in de huid trekt. 

Jojoba olie

Jojoba olie (uitgesproken als hohoba) is een vloeibare was die gewonnen wordt uit de noot van de inheemse Amerikaanse struik Simmondsia chinensis. De Jojoba noot wordt al sinds mensenheugenis gebruikt door de Indiaanse stammen.

Jojoba olie wordt vandaag de dag gebruikt in vele cosmetische producten en de olie heeft daarmee walvisolie, die hier eerst voor werd gebruikt, geheel vervangen. De olie voedt en verzorgd de huid, gaat mogelijk huidveroudering tegen en werkt als mild anti-aging product. Daarnaast verzorgd jojoba olie de zonverbrande huid en verminderd het in sommige gevallen ook puistjes en acne.

Jojoba olie is ontzettend veelzijdig. Je kunt het gebruiken voor je gezicht, maar ook voor je haar en huid. Een potje jojoba olie in huis halen is daarom altijd een goed idee.

Onze aanrader? Deze jojoba olie van BeriVita. 

Amandelolie

De amandel wordt gewonnen uit de Prunus Dulcis, de amandelboom. De amandel is officieel geen noot, maar een zaad die zit midden in de amandel vrucht bevindt. Amandelen zijn rijk aan vitamine E en goede vetten. Vitamine E staat erom bekend de huid intensief te voeden. Daarnaast bevatten amandelen antioxidanten en heeft het ontstekingsremmende eigenschappen.

Amandelolie voedt en verzorgd de huid dus intensief. Het is zeer geschikt voor een droge en/of gevoelige huid en ook bij eczeem en psoriasis omdat de olie van nature hypoallergeen is. Om deze reden is de olie zelfs geschikt voor babyhuidjes! Amandelolie zou ook donkere kringen verminderen.

Hier koop je een potje amandelolie. 

Druivenpitolie

Druivenpitolie is een bijproduct van de wijnproductie. Nadat de wijn uit de druiven is gemaakt, blijven de pitten over. Uit deze pitten wordt de druivenpitolie gemaakt.

Druivenpitolie is een zeer veelzijdige olie en zit boordevol omaga-6, omega-3 en vitamine E. De olie voedt en verzorgd de huid, beschermt je gezicht tegen huidveroudering, verkleind de poriën en gaat acne tegen. De olie is daarnaast ook zeer geschikt voor het haar.

Bekijk welke druivenpitolie wij aanraden. 

Kokosolie gezicht huid haar

Kokosolie

Kokosolie is één van de meest bekende ingrediënten in de cosmetische industrie. Kokosolie, ook wel kokosvet genoemd, wordt gemaakt van het witte vlees uit de vrucht van de kokospalm.

In ons klimaat zien we kokosolie vaak in vaste vorm. Door het iets te verwarmen wordt het vloeibaar en is de olie makkelijk te mengen. De meningen over het gebruik van kokosolie zijn verdeeld. Hoewel kokosolie de huid intensief voedt en daarnaast ook bacterie dodend werkt geven sommigen aan dat het hun huid heel vettig maakt, poriën verstopt en puistjes veroorzaakt. Of deze olie voor jou werkt zul je dus gewoon moeten uittesten.

Onze aanrader, deze koudgeperste, biologische kokosolie. 

Avocado olie

Een vrucht die de afgelopen jaren een enorme sprint in populariteit heeft gemaakt is de avocado. De avocado boom (de Persea americana) is afkomstig uit midden Amerika.

Avocado olie bevat onder andere vitamine A, D en E. De olie voedt en hydrateert de huid. Daarnaast beschermt avocado olie je huid tegen schade van UV-stralen en stimuleert het de aanmaak van collageen. De olie is heel geschikt voor een droge en zelfs beschadigde huid.

Koop koudgeperse, ongeraffineerde avocado olie. 

Kamille etherische olie

Kamille olie wordt gemaakt van de kamille plant, een plantje dat verwant is aan madeliefjes. Kamille olie is te verdelen in twee verschillende soorten: Roomse kamille olie en blauwe/Duitse kamille olie.

Hoewel beide oliën voor ongeveer dezelfde doeleinden gebruikt wordt is de samenstelling van beide oliën compleet verschillend. De Roomse kamille werkt daarnaast krachtiger bij stress en blauwe kamille heeft sterkere ontstekingsremmende eigenschappen. Roomse kamille wordt in praktijk vaker gebruikt.

Kamille olie heeft vele positieve effecten op de huid. Het hydrateert en voedt de huid. Daarnaast kalmeert en balanceert de olie de huid. Het zorgt voor een egale teint en gaat irritaties, acne en eczeem tegen.

Wij raden dit merk en product aan. 

Wierook etherische olie

Wierook olie (frankincense) is afkomstig van de hars van de Boswellia Carterii, Boswellia Ferreana of Boswellia Serrata-bomen die veel voorkomt in Somalië en Pakistan. Wierook olie is al vele duizenden jaren oud en er wordt zelfs gezegd dat Cleopatra wierook in haar beauty routine gebruikte.

De olie werkt rustgevend en voedt de huid. Het egaliseert de teint en gaat tekenen van ouderdom tegen zoals fijne lijntjes, rimpels en ouderdomsvlekjes. Daarnaast is de olie ook zeer effectief tegen littekens en striae.

Onze aanrader? Deze wierook olie van Tisserand.

Rozen etherische olie

Roos etherische olie is een populaire olie in de aromatherapie. De olie wordt gewonnen uit de Damascus roos (Rosa damascena) of de Dubbelroos (Rosa centifolia) en heeft de heerlijke geur van de bloem.

Rozenolie wordt al duizenden jaren gebruikt in schoonheidsmiddelen en voor medische doeleinden. De olie is zeer veelzijdig en voor vele doeleinden te gebruiken. Een goede rozenolie kan prijzig zijn, er zijn namelijk ongeveer 200 rozen nodig voor één druppel etherische olie!

Rozenolie is een goede toner en kalmeert, voedt en verzorgd de huid. Het werkt tegen tekenen van huidveroudering zoals fijne lijntjes, rimpels en huidveroudering. Daarnaast verminderd de olie puistjes en acne.

Wij raden deze etherische rozen olie aan. Vind je dit te sterk of te duur? Kies dan voor een hydrolaat

Geranium olie

Geranium olie wordt gemaakt door middel van stoomdestillatie van de stam, bladeren en de bloemen van de geranium plant. Een plant die velen kennen als kamerplant. Geranium olie wordt voor vele verschillende doeleinden gebruikt. Zowel voor psychische doeleinden als cosmetische- en medische doeleinden.

Niet voor niets wordt geranium olie in cosmetische producten verwerkt, de olie voedt en verzorgd de huid, het gaat huidveroudering tegen en verminderd littekentjes. De olie werkt ook goed bij acne, eczeem en andere huidklachten door zijn ontstekingsremmende eigenschappen.

Wij raden dit merk en product van harte aan. 

Hoe gebruik je deze oliën voor je huid?

De jojoba olie, amandelolie, druivenpitolie, kokosolie en avocado olie kun je direct aanbrengen op je huid. Maak bijvoorbeeld ’s avonds je gezicht schoon en masseer de olie in op je gezicht.

Door de plant oliën te mengen met een etherische olie kun je de werking versterken. Etherische olie kun je niet direct aanbrengen op je huid, maar moet je mengen met één van de bovengenoemde plant oliën. Gebruik de verhouding van 1 theelepel plant olie op 1 druppel etherische olie.

Je kunt ook een zelfgemaakt, krachtig elixer maken tegen droge huid. Je hebt dan het volgende nodig:

  • Bruin, glazen flesje
  • 50 ml drager olie
  • 3 druppels kamille olie
  • 3 druppels geranium olie
  • 2 druppels rozenolie
  • 2 druppels wierook olie

Tip! bij de kruitvat koop je een bruin, glazen flesje met amandelolie en een pipetje voor nog geen 3 euro! Hier kun je makkelijk wat druppels etherische olie in druppelen.

Natuurlijk hoef je niet alle oliën te gebruiken in dit elixer. Kies je favorieten uit en maak je eigen, persoonlijke huidolie.

Bijwerkingen van etherische olie

Zwangerschap – Gebruik van geranium olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Kinderen – Over gebruik van etherische olie bij kinderen zijn de meningen van specialisten verdeeld. De één geeft aan dat het prima kan, mits met mate en zeer goed verdund. De ander geeft aan liever helemaal geen etherische olie bij kinderen te gebruiken. Gebruik wordt sowieso afgeraden bij baby’s.

Huid – Bij gebruik van geranium olie op de huid wordt aangeraden deze eerst te verdunnen. Geranium olie kan in sommige gevallen een huidirritatie geven, test dus eerst een klein stukje huid. Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen komt.

Medisch – Heb je medicijnen of een medische aandoening? Overleg dan eerst met je arts of een aroma specialist voordat je etherische olie gaat gebruiken.