5x Babyhapjes met wortel

babyhapjes wortel lekker makkelijk snel

Wortel is een hele geschikte groente om je aan je baby aan te bieden. Wortel is gezond, makkelijk te bereiden en combineren en smaakt lekker zoet. In dit artikel leggen we je uit hoe je wortel introduceert aan je baby en geven we je een aantal lekkere receptjes!

Download gratis ons e-book ‘babyhapjes maken’ met onze beste recepten!

De recepten in dit artikel:

Recept 1 – Wortels, doperwten en rijst

Recept 2 – Wortels, appel en kikkererwten

Recept 3 – Wortel, gehakt en bloemkool

Recept 4 – Wortel en zalm

Recept 5 – Wortel nuggets

Onze aanrader om te pureren: Deze Magic Bullet blender op Bol.com

Wanneer mag een baby wortel eten?

Je kunt wortel aanbieden aan je baby als ze een leeftijd hebben van 4-6 maanden. Er zitten een aantal voorwaarden aan, zo moet je baby bijvoorbeeld zelf rechtop kunnen blijven zitten en zijn/haar hoofd rechtop houden. Overleg met je kinderarts of jouw baby klaar is voor vaste hapjes.

Begin met een dunne puree met één ingrediënt. 

Hoe bereid je wortel voor babyhapjes?

Je kunt wortels op verschillende manieren bereiden voor babyhapjes.

Rauw

Als je de wortel rauw gebruikt blijven de meeste vitamines en mineralen behouden. De wortel is dan wel harder en dus moeilijker te pureren. Je kunt de wortel met behulp van een rasp heel dun raspen voordat je het toevoegt aan de blender. Dit maakt het makkelijker om er een dunne puree van te maken.

Koken

Je kunt wortel koken. Hierdoor wordt de wortel lekker zacht en kun je er ook een prakje van maken. Er gaan dan wel meer vitamines en mineralen verloren. Maak de wortel schoon, schil de buitenkant en verwijder het kroontje. Snijd de wortel in kleinere stukjes en kook ze in zo’n 10 minuten gaar.

Stomen

Stomen is een hele goeie optie. De wortel wordt iets zachter en behoud veel van zijn vitamines en mineralen. Schil de buitenkant en verwijder het kroontje. Snijd de wortel in kleine, dunnere reepjes. Stoom de wortels voor zo’n 8 minuten.

Recept 1 – Wortels, doperwten en rijst (6 maand+)

Dit is een goed hapje om mee te beginnen. Makkelijk, lekker en gezond.

Ingrediënten:

  • 2 bospeentjes
  • Een handje bevroren doperwtjes
  • 30 gram rijst

Instructies:

Stap 1 – Maak de wortel klaar, door deze rauw te raspen, te koken of te stomen.

Stap 2 – Breng een pannetje water aan de kook en kook de doperwtjes in zo’n 5 minuten gaar. Giet het water af. Je kunt de doperwtjes ook meestomen met de worteltjes.

Stap 3 – Breng nog een pannetje water aan de kook en kook de rijst in zo’n 8 minuten gaar. Giet het water af.

Stap 4 – Voeg alle ingrediënten samen en mix ze met een staafmixer tot een gladde puree. Als de puree te dik is kun je wat water of formulemelk toevoegen.

Wat je over hebt kun je in een ijsklontjesvorm gieten en in de koelkast of vriezer bewaren.

babyhapjes-met-zoete-aardap

Recept 2 – Wortels, appel en kikkererwten (6-7 maand+)

Super gezond, vegetarisch en makkelijk te maken.

Ingrediënten:

  • 2 bospeentjes
  • 1 appel
  • Klein handje kikkererwten

Instructies:

Stap 1 – Maak de wortel klaar, door deze rauw te raspen, te koken of te stomen.

Stap 2 – Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in parten.

Stap 3 – Je kunt de appel rauw gebruiken, of het een paar minuutjes koken. Dit haalt het zuurtje van de appel waardoor het iets zachter en zoeter smaakt.

Stap 4 – Gebruik je gedroogde kikkererwten? Dan moeten ze eerst zo’n 8-12 uur weken in water voordat je ze 45-60 minuten kunt koken.

Kikkererwten uit blik zijn sneller klaar te maken. Spoel dan eerst even goed het vocht van de erwten af, voordat je de erwten in een pan kokend water doet. Kook kikkererwten uit blik in zo’n 5 minuten gaar.

Stap 5 – Voeg alle ingrediënten samen en mix ze met behulp van een staafmixer of blender tot een gladde puree. Is de puree te stevig? Voeg dan een beetje water of formulemelk toe.

Wat je over hebt kun je in een ijsklontjesvorm gieten en in de koelkast of vriezer bewaren.

Recept 3 – Wortel, gehakt en bloemkool (6-7 maand+)

Lekker hapje voor het avondeten!

Ingrediënten:

  • 2 bospeentjes
  • 4 bloemkoolroosjes (medium formaat)
  • 30 gram gehakt

Instructies:

Stap 1 – Maak de wortel klaar, door deze rauw te raspen, te koken of te stomen.

Stap 2 – Maak de bloemkoolroosjes schoon en kook ze in een pan kokend water voor 10-15 minuten, of stoom ze zo’n 7-10 minuten.

Stap 3 – Je kunt het gehakt koken of bakken. Door het te bakken blijven er meer vitamines en mineralen behouden, maar wordt het vlees wel iets harder. Door het vlees zo’n 8-10 minuten te koken wordt het ontzettend zacht en makkelijk te mixen tot een gladde puree. Kijk dus wat voor jouw kleintje op het moment het beste is.

Stap 4 – Voeg alle ingrediënten samen en mix ze met behulp van een blender of staafmixer tot een gladde puree. Indien de puree te dik is kun je ietsje water of formule melk toevoegen.

Wat je over hebt kun je in een ijsklontjesvorm gieten en in de koelkast of vriezer bewaren.

Recept 4 – Wortel en zalm (6 maand+)

Lekker zoet en voedzaam hapje voor je kleintje. Zeker op vrijdag visdag!

Ingrediënten:

  • 2 bospeentjes
  • 60 gram zalm
  • Een beetje sinaasappelsap of formulemelk

Instructies:

Stap 1 – Maak de wortel klaar, door deze rauw te raspen, te koken of te stomen.

Stap 2 – Je kunt de zalm klaarmaken in de oven (zo’n 20 minuten op 180 graden) of de zalm in zo’n 10 minuten bakken of stomen. Zorg ervoor dat de zalm helemaal gaar en doorbakken is als je het voor je baby gebruikt.

Stap 3 – Voeg alle ingrediënten samen. Je kunt een beetje sinaasappelsap toevoegen of een beetje formulemelk. Mix de ingrediënten met behulp van een blender of staafmixer tot een glad papje.

Onze aanrader om te pureren: Deze Magic Bullet blender op Bol.com

zelfgemaakte babyhapjes met spinazie

Recept 5 – Wortel nuggets

Dit hapje is geschikt als je baby gewend is aan finger foods en iets hardere hapjes kan eten. En oud genoeg is om eieren te eten.

Ingrediënten:

  • 2 bospeentjes
  • 2 eieren
  • 4 bloemkoolroosjes (of broccoli)
  • Een beetje zout en knoflook
  • 100 gram broodkruimels

Instructies:

Stap 1 – Schil de wortel en verwijder het kroontje. Rasp de wortels volledig.

Stap 2 – Kook de bloemkoolroosjes in ongeveer 10 minuten gaar. Giet het water af en laat de bloemkool even afkoelen.

Stap 3 – Doe alle ingrediënten in een foodprocessor en kneed het tot een deeg.

Stap 4 – Met een lepel of ijs schep, schep je bolletjes deeg uit de machine. Maak er platte, ronde nuggets van.

Stap 5 – Zet een pan met boter of olie op het vuur.

Stap 6 – Bak de nuggets in 8-10 minuten aan beide kanten gaar in de pan.

Je kunt eventueel wat extra broodkruimels pakken om de nuggets een ‘jasje’ te geven als je dat lekker vindt.

Hoe kun je deze recepten bewaren?

Je kunt de puree in verhoudbakjes of een ijsklontjesvorm gieten. Zo kun je de puree ongeveer 2-3 dagen in de koelkast bewaren, of zo’n 3 maanden in de vriezer.

Onze aanrader: Deze verhoudbakjes voor babyvoeding van Philips Avent via Bol.com 

Welk keukengerei heb je nodig?

  • Snijplank
  • Mes
  • Lepel
  • Kom
  • Staafmixer of blender
  • Vershoudbakjes of ijsklontjesvorm

Onze aanrader om te pureren: Deze Magic Bullet blender op Bol.com

Voedingswaarde van wortel

Wortels bevatten veel vezels en voedingsstoffen, maar weinig calorieën.

Een wortel is onder andere een bron aan calcium, fosfor, magnesium, foliumzuur, kalium, alfa-caroteen, beta-caroteen en vitamine B1, 2, 3, 5, 6 en vitamine A.

Nawoord

Hopelijk heb je nu genoeg inspiratie voor het maken van snelle en makkelijke babyhapjes met wortel. Wees creatief en probeer lekker van alles uit! Wortel is ontzettend gezond, zowel rauw als gekookt of gestoomd.

Download gratis ons e-book ‘babyhapjes maken’ met onze beste recepten!