Sesamolie


sesamolie sesamzaad doeleinden

Sesamolie wordt ontzettend veel gebruikt in de keuken. Het heeft een heerlijke nootachtige en aromatische smaak. De olie wordt ook gebruikt als dragerolie in cosmetische producten of bij aromatherapie. In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over deze fijne, natuurlijke olie. 

Wat is sesamolie?

Sesamolie wordt onttrokken uit sesamzaadjes. Dit wordt gedaan door middel van water flotatie, persing of extractie door chemische oplosmiddelen. Deze processen kosten veel handmatige inspanning, om deze reden kan sesamolie op dit moment niet in massa geproduceerd worden. (bron)

Sesamzaad wordt al meer dan 5000 gebruikt en gegeten. Het was één van de eerste gewassen die tot een olie verwerkt werd. Vandaag de dag wordt het zaadje veelal verbouwd in Afrika en Azië.

Wij raden dit merk en product aan voor huid en haar. 

De doeleinden van sesamolie

  • Kook olie
  • Garnering
  • Dipsaus
  • Haar en hoofdhuid verzorging
  • Gezichtsverzorging
  • Massage olie (Ayurveda)
  • Dragerolie bij aromatherapie
  • Oil pulling
  • Constipatie
  • Bloeddruk verlagen

Eigenschappen van sesamolie

  • Non-comedogeen (verstopt de poriën niet)
  • Antioxidant
  • Antimicrobieel
  • Ontstekingsremmend
  • Bevat veel vetzuren waaronder linolzuur, oliezuur en palmitinezuur.
  • Bevat vitamine E en K.

Koken met sesamolie

Sesamolie heeft een heerlijke, nootachtige en aromatische smaak die zowel koud als warm te gebruiken is. Zo is de olie lekker in salades of sauzen, maar ook in warme gerechtjes.

Laat het vuur niet te heet worden, want ongeraffineerde sesamolie heeft een rookpunt van 177°C. Geraffineerde sesamolie heeft een hoger rookpunt, namelijk 232°C. Hiermee heeft het wel een hoger rookpunt als zonnebloemolie en walnootolie.

In Aziatische landen wordt sesamolie ook veel gebruikt om een dipsausje mee te maken, voor bijvoorbeeld bij Chinese dumplings. Zie hieronder een lekker receptje.

Dipsaus bij Chinese dumplings:

  • 1/3 kopje donkere sojasaus
  • 1/3 kopje rijstazijn
  • 2 theelepel sesamolie
  • 1/2 theelepel suiker
  • 3 plakjes gember, gehakt
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 theelepel chilisaus

Sesamolie voor je haar en hoofdhuid

Sesamolie heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Hierdoor zou de olie mogelijk roos tegen gaan door de hoofdhuid te reinigen en te verzorgen. 

Je kunt de olie als maskertje aanbrengen. Laat het 20 minuten zitten voordat je het uitspoelt, of laat het de hele nacht intrekken.

Wil je het masker een nog krachtigere werking geven tegen roos? Voeg dan 1 of 2 druppeltjes tea tree of eucalyptus olie toe.

Volgens de Ayurvedische geneeskunde zou de olie ook werken tegen vroegtijdig grijs worden, haaruitval en zou het haargroei stimuleren. Of dit ook echt zo is durven we niet te zeggen. Wat we wel kunnen zeggen is dat het masseren van de hoofdhuid met een voedende olie sowieso goed is voor de haargroei.

Sesamolie voor de huid

Sesamolie is ontzettend rijk aan antioxidanten. Het kan je huid beschermen tegen de schade van uv-stralen. Waar kokosolie en olijfolie tot 20% van de uv-stralen tegenhouden, kan sesamolie tot 30% van de stralen blokkeren. (bron)

Sesamolie heeft ook antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Om deze reden wordt de olie ook wel gebruikt bij ontstekingen in de mond, maar de olie zou ook goed gebruikt kunnen worden bij ontstekingen en wondjes op de huid. Denk hierbij aan acne of eczeem.

Sesamolie als massageolie

Sesamolie wordt veel gebruikt als massage olie in de Ayurvedische geneeswijze. De olie voedt en verzorgd de huid, maar zou daarnaast ook de fysieke kracht bevorderen, botten en spieren versterken en soepele gewrichten bevorderen. De olie heeft een ‘verwarmend’ effect.

Om een goede massage te kunnen geven met sesamolie moet je het eerst iets verwarmen. Masseer je lichaam met lange stroken bij je lymfestelsel en circulaire bewegingen bij je gewrichten.

Sesamolie als dragerolie

In aromatherapie wordt een dragerolie gebruikt om etherische olie veilig aan te kunnen brengen op de huid. Etherische olie is zo sterk geconcentreerd, dat het in zijn pure vorm irritaties kan veroorzaken op de huid. Daarom wordt het gemengd met een dragerolie (plant olie) zoals sesamolie, maar ook kokosolie, druivenpitolie of jojoba olie.

Hiervoor wordt meestal de verhouding van 1 theelepel dragerolie op 1 druppel etherische olie gebruikt. Etherische oliën hebben vele verschillende eigenschappen en kunnen daarom gebruikt worden voor vele verschillende doeleinden. Meer weten over aromatherapie? We leggen het je graag uitgebreid uit in onze artikelen: start hier.

sesamolie bijwerkingen voordelen

Oil pulling met sesamolie

Sesamolie is een hele geschikte olie voor oil pulling. Het zou de volgende voordelen bieden:

  • Doodt slechte bacteriën in je mond
  • Verminderd mogelijk slechte adem
  • Voorkomt mogelijk gaatjes
  • Verminderd ontstekingen
  • Versterkt het tandvlees

Er zijn een heleboel andere mogelijke voordelen van oil pulling, maar deze zijn allemaal niet wetenschappelijk bewezen. (zoals verlichting van hoofdpijn, verbeteren van de huid en het ontgiften van je lichaam) Oil pulling zou ook zorgen voor wittere tanden, maar hiervoor wordt kokosolie genoemd.

Hoe begin je met oil pulling?

Stap 1 – Pak een eetlepel sesamolie.

Stap 2 – “spoel” de olie zo’n 15-20 minuten rond in je mond, maar slik het niet door.

Stap 3 – Spuug de olie na gebruik in je prullenbak. Liever niet in de wastafel, want bij veelvuldige herhaling kan dit voor verstopping zorgen.

Stap 4 – Spoel je mond goed na met water.

Wij raden dit merk en product aan voor huid en haar. 

Sesamolie tegen (chronische) constipatie

Sesamolie zou goed helpen bij (chronische) constipatie. De olie zou de darmen hydrateren waardoor de stoelgang soepeler verloopt. (bron) Veel water drinken wordt ook aangeraden!

Je kunt dagelijks sesamzaadjes of wat sesamolie in je maaltijden verwerken. Voeg het bijvoorbeeld toe aan een salade of aan een bakje yoghurt met noten en fruit. 

Bloeddruk verlagen met sesamolie

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een hoge bloeddruk er baad bij hebben om voortaan te koken met sesamolie. Het gebruik van sesamolie lijkt ook additieve effecten te hebben wanneer het samen met sommige bloeddrukmedicijnen wordt ingenomen. Gebruik de komende 8 weken sesamolie als enige ‘bak olie’ voor je gerechten, of gebruik gedurende 6-9 weken ongeveer 2,5 eetlepel sesamolie per dag. (bron)

Bijwerkingen van sesamolie

Een klein deel van de bevolking, zo’n 0,1%, is allergisch voor sesamzaad. Het is dus verstandig eerst een klein testje op een stukje huid te doen voordat je de olie gaat gebruiken.

Als je sesamolie gebruikt als dragerolie dien je rekening te houden met de bijwerkingen van etherische olie. Zo wordt etherische olie afgeraden voor zeer jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een ernstige medische aandoening.  

Recent Content

WIN Rituals producten, etherische oliën en andere prijzen!

Wij verloten elke maand leuke prijzen onder iedereen die ingeschreven staat voor onze mailinglijst.