Hoe bewaar je knoflook? – 8 Manieren!

hoe bewaar je knoflook

Er zijn veel manieren om knoflook te bewaren, maar het belangrijkste is om het op een koele, donkere plaats te bewaren. In dit artikel geven we 8 verschillende manieren om knoflook te bewaren. Van hele basic manieren, tot zeer creatieve en lekkere manieren. Lees mee!

Op welke manieren bewaar je knoflook?

  1. In de koelkast
  2. In de vriezer
  3. Inmaken
  4. In olie
  5. In honing
  6. In zout
  7. Als knoflooksaus
  8. Als knoflookboter

Hieronder leggen we je precies uit hoe je het doet! En hoe lang je de knoflook vervolgens kunt bewaren.

Knoflook in de koelkast bewaren

Knoflook kun je het beste op een koele, donkere plaats bewaren. Zoals de koelkast.

Hele kroppen knoflook kunnen in een gaaszak in de koelkast tot twee maanden bewaard worden.

Individuele teentjes kunnen in een pot of bak met gaatjes in het deksel in de koelkast tot een maand bewaard worden.

Knoflook in de vriezer bewaren

Knoflook kan ook worden ingevroren, in zijn geheel of in teentjes. Om hele knoflookkoppen in te vriezen, wikkel je ze strak in folie en bewaar je ze maximaal zes maanden in de vriezer. Om afzonderlijke teentjes in te vriezen, doe je ze in een diepvrieszak en bewaar je ze maximaal drie maanden in de vriezer.

Als je klaar bent voor gebruik, ontdooi de knoflook een nacht in de koelkast of leg hem in een kom met warme water voor een paar minuten. Ontdooi de knoflook niet in de magnetron.

Knoflook inmaken

Gepekelde knoflook is een geweldige manier om smaak toe te voegen aan veel gerechten.

Om knoflook in te maken begin je met het pellen van de teentjes en snijdt ze vervolgens in dunne plakjes.

Doe de plakjes knoflook in een pot of bak en bedek ze met azijn. Je kunt elke soort azijn gebruiken, maar voor het inmaken wordt meestal witte azijn gebruikt.

Laat de knoflook voor gebruik minstens 24 uur in de azijn zitten. Hoe langer het zit, hoe smaakvoller het zal zijn.

Gepekelde knoflook kan tot twee maanden in de koelkast bewaard worden.

Knoflook in olie bewaren

Om knoflook in olie te bewaren, pel je de teentjes en doe je ze vervolgens in een schone pot. Bedek de knoflook met olijfolie en sluit de pot goed af. 

Bewaar de knoflook in de koelkast en hij is tot twee maanden houdbaar.

knoflooksaus maken knoflookboter

Knoflook in honing bewaren

Je kunt knoflook ook in honing bewaren. Om knoflook in honing te bewaren, pel je de tenen en doe je ze in een schone pot. Bedek de knoflook met honing en sluit de pot goed af. Bewaar de knoflook in de koelkast en hij is tot twee maanden houdbaar.

Knoflook in zout bewaren

Knoflook in zout bewaren werkt vrijwel hetzelfde als in olie of honing. Om knoflook in zout te bewaren, pel je de tenen en doe je ze in een schone pot. Bedek de knoflook met zout en sluit de pot goed af. Bewaar de pot op een koele, donkere plaats en je knoflook blijft heel lang goed. 

Verse knoflooksaus maken

Je kunt ook knoflooksaus maken van je knoflooktenen. Verse knoflooksaus is een geweldige manier om smaak toe te voegen aan veel gerechten.

Ingrediënten:

  • 75 ml olijfolie
  • 35 ml citroensap
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel zwarte peper

Instructies:

1. Om verse knoflooksaus te maken begin je met het pellen en fijnhakken van een paar teentjes knoflook.

2. Meng in een kleine kom alle ingrediënten door elkaar.

3. Laat de saus minstens 30 minuten rusten om de smaken te laten mengen.

4. Bewaar in een afgedekt bakje of potje in de koelkast.

Deze saus kan gebruikt worden over vlees, groenten of als dip.

In de koelkast is deze saus een week houdbaar. Maar je kunt knoflooksaus ook invriezen. Vries het in in een ijsklontjesvorm zodat je telkens een blokje kunt pakken. 

Verse knoflookboter maken

Verse knoflookboter is een geweldige manier om smaak toe te voegen aan veel gerechten.

Ingrediënten:

  • 113 gram boter, verzacht
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1/4 theelepel zout
  • Snufje zwarte peper

Instructies:

1. Om verse knoflookboter te maken begin je met het pellen en fijnhakken van een paar teentjes knoflook.

2. Meng in een kleine kom alle ingrediënten door elkaar.

3. Laat de boter zitten gedurende minstens 30 minuten om de smaken te laten mengen.

4. Bewaar in een afgedekt bakje of potje in de koelkast.

Deze boter kan gebruikt worden over vlees, groenten of als broodbeleg.

In de koelkast bewaar je knoflookboter zo’n 2 weken. Je kunt de boter ook invriezen, dan is het tot 6 maanden houdbaar. 

Vries het in in een ijsklontjesvorm. Zo kun je er steeds één of twee blokjes uit pakken. 

Kun je de groene delen van knoflook eten?

De groene delen van knoflook, ook wel de scheuten genoemd, zijn niet eetbaar. Het zijn eigenlijk de vroege stadia van de groei van een nieuwe knoflookbol. Als je knoflookscheuten ziet, betekent dit dat de knoflook over zijn hoogtepunt heen is en niet meer geschikt is om te eten