Saffraan: De werking van dit kruid

de werking van saffraan

Saffraan is een specerij afkomstig van de bloem van de Crocus sativus, beter bekend als de “saffraankrokus”. De saffraankrokus wordt 20-30 cm hoog en draagt tot vier bloemen, elk met drie levendige karmozijnrode draden. De draden worden verzameld en gedroogd om gebruikt te worden als smaak- en kleurstof in voedsel.

Het aroma en de smaak van saffraan worden vaak beschreven als zoet en hooiachtig, met een vleugje bitterheid. De specerij wordt spaarzaam gebruikt vanwege zijn intense smaak; slechts een paar draadjes zijn genoeg om een gerecht op smaak brengen. Saffraan wordt gebruikt in keukens over de hele wereld, waaronder Indiase, Midden-Oosterse, Noord-Afrikaanse, Spaanse en Zweedse gerechten.

De werking van saffraan

Behalve culinaire toepassingen kent saffraan ook een lange geschiedenis van medicinale toepassingen. Het werd heel vroeger gebruikt voor de behandeling van verschillende kwalen, waaronder depressie, slapeloosheid, en maagproblemen. Tegenwoordig wordt saffraan nog steeds gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege de vermeende antidepressieve en angstremmende effecten.

Hoeveel kost saffraan?

Saffraan is relatief duur, voor 5 gram biologisch saffraan betaal je zo € 39,- of meer. Het loont dus om een adresje te zoeken waar je niet al te veel voor dit kruid betaald. 

Hoe werkt saffraan bij depressie?

Er zijn aanwijzingen dat saffraan effectief kan zijn bij de behandeling van depressie. Uit één onderzoek bleek dat het dagelijks innemen van 30 mg saffraan gedurende 6 weken de symptomen van depressie aanzienlijk verbeterde, vergeleken met een placebo.

Saffraan zou kunnen werken door de niveaus van serotonine te verhogen, een chemische stof in de hersenen die betrokken is bij stemmingsregulatie.

Als je van plan bent om saffraan tegen depressie te proberen, praat dan eerst met een (alternatief) geneeskundige. Hoewel het veilig lijkt te zijn voor de meeste mensen, kan saffraan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen en mag het niet gebruikt worden als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Hoe werkt saffraan bij slapeloosheid?

Saffraan wordt al lang gebruikt als natuurlijk middel tegen slapeloosheid. Uit een onderzoek bleek dat het dagelijks innemen van 180 mg saffraan de slaapkwaliteit verbeterde en de tijd die nodig was om in slaap te vallen verkortte, vergeleken met een placebo.

Men denkt dat saffraan werkt tegen slapeloosheid door de niveaus van serotonine te verhogen en de afbraak te voorkomen van een andere chemische stof in de hersenen die gamma-aminoboterzuur (GABA) heet. 

Hoe werkt saffraan tegen maagklachten?

Saffraan wordt al lang gebruikt als natuurlijk middel tegen maagklachten. Men denkt dat het werkt door de productie van spijsverteringssappen te stimuleren en de bloedsomloop te verbeteren.

Uit een onderzoek bleek dat dagelijks 200 mg saffraan de symptomen van indigestie verbeterde, vergeleken met een placebo. Met de hoge prijs wordt dit wel een duur grapje. 

Wat zijn de bijwerkingen van saffraan?

Saffraan wordt over het algemeen beschouwd als veilig wanneer het in kleine hoeveelheden wordt ingenomen. Het kan echter bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid, braken en diarree. Het kan ook een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je saffraan beter helemaal vermijden.

Als je geïnteresseerd bent om saffraan te proberen, praat dan eerst met je arts om er zeker van te zijn dat het veilig voor je is. Begin met een kleine hoeveelheid om te zien hoe je lichaam reageert. Als je bijwerkingen ervaart, stop dan met het nemen van het supplement en praat met je arts.

Nu weet je alles wat je moet weten over saffraan, het rode goud.