Recept: Verse, gevulde pasta

verse gevulde pasta champignons ui

Laatst heb ik een ontzettend lekker receptje gegeten die ik graag met je wil delen. Ik ben in geen manier een professionele kok ofzo, ik houd gewoon van lekker en puur eten.

Dit recept kun je op een vegetarische manier bereiden door er een vegetarische burger bij te maken of extra veel champignons op te bakken. Voor je partner of gasten die niet vegetarisch zijn kun je er een kipburger of ander stukje vlees bij maken. 

Ik zal heel eerlijk zijn, zelf pasta maken is even oefenen. Helemaal als je met een pasta machine werkt. Het deeg moet precies goed zijn. Als het te droog is loopt het niet soepel door de machine en krijg je te dikke pasta die breekt. Is het te “nat” dan plakt het aan je machine vast. Maar geen zorgen, ik zal je stap voor stap uitleggen hoe het werkt en welke tips ik voor je heb. 

Het recept

Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 50 minuten

Benodigdheden:

  • Pastamachine (geen vereiste)
  • Deegroller
  • Kom
  • Ondergrond om pasta te rollen, bijvoorbeeld grote houten snijplank
  • Ronde steekvorm
  • Vork
  • Bakpan
  • Kookpan

Ingrediënten:

  • 200 gram bloem
  • 2 eieren
  • 2 eierdooiers
  • 1 el olijfolie
  • Een bakje champignons
  • 2 sjalotjes of rode ui
  • Room
  • Bouillonblokje champignon
  • Bieslook (vers of gedroogd)
  • Nootmuskaat
  • Zout 
  • Peper
  • Parmezaanse kaas

Let’s start!

We beginnen met de pasta, want dat heeft tijd nodig om te kneden, rusten en rollen. 

De vulling

Stap 1 – Snijdt een paar champignons en 1 sjalotje heel fijn en bak dit in de pan.

Stap 2 – Voeg op het laatste moment wat Parmezaanse kaas toe.

De pasta moet tussendoor zo’n tien minuten rusten. Ik heb de vulling in deze tijd gemaakt.

De pasta

Stap 1 – Doe 200 gram bloem in een kom. 

Stap 2 – Maak een kuil in het midden van de bloem en breek daar de twee eieren in en voeg de twee eierdooiers en olijfolie toe. Voeg ook wat zout toe. 

Stap 3 – Meng met een vork voorzichtig de bloem met het eiermengsel. Doe dit door met de vork wat bloem van buiten naar binnen te scheppen en dan te mengen met het eiermengsel. 

Stap 4 – Herhaal dit, totdat het deeg een kruimelige structuur krijgt. 

Stap 5 – Nu kun je overgaan op kneden met je handen. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn. Je kunt een beetje bloem op je handen kloppen. Kneed het deeg zo’n 10 minuten stevig door elkaar met je handen. 

Tip: Ik heb kleine handen en ik vind het fijner om het deeg in tweeën te verdelen en twee bollen te kneden. Werkt voor mij beter en ik krijg hiermee het deeg makkelijker soepel. 

Stap 6 – Werk een beetje op gevoel. Als het deeg na tien minuten nog heel plakkerig voelt voeg je wat bloem toe. Voelt het deeg hard en stug en veert het niet terug als je er met een vinger op drukt? Dan voeg je een heel klein beetje water of olijfolie toe. (pas op, een mini pini beetje is al genoeg)

Stap 7 – Leg de bol op een schaaltje en dek af met cellofaan. Zet het 10 minuten in de koelkast.

Stap 8 – Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even goed. Is het soepel genoeg maar niet te droog?

Stap 9 – Besprenkel de ondergrond of snijplank met een beetje bloem. Rol het deeg even uit met een deegroller, zodat de machine hem goed pakt.

Stap 10 – Sprenkel een klein beetje bloem op de machine. Zet de machine eerst op een dikkere stand, bijvoorbeeld 5 of 6.

Stap 11 – Haal het deeg door de machine. Zet de stand elke keer een beetje dunner, zodat de pasta heel mooi dun wordt. Ik begin vaak bij 5/6 en eindig bij 8.

Je kunt hiervoor ook gewoon de deegroller gebruiken, maar zorg ervoor dat het deeg écht flinterdun wordt, want het wordt dikker in het water.

Stap 12 – Zet vast een grote pan water op het vuur en breng het aan de kook.

Stap 13 – Leg de pasta vellen op een platte ondergrond en gebruik de steekvorm om verschillende rondjes uit de pasta te steken.

verse, gevulde pasta

Stap 14 – Leg op elk rondje een theelepel vulling.

Stap 15 – Leg een nieuw rondje bovenop de vulling en “sluit” het geheel door met een vork de randen dicht te duwen. Je krijgt dan een mooie ribbelrand.

Stap 16 – Doe de gevulde pasta in de pan met kokend water. Als de pasta gaat drijven is het klaar, dit duurt ongeveer 8-10 minuten. Afhankelijk van hoe groot je rondjes zijn en hoe dik je deeg is.

Laat de pasta niet te lang koken, dan gaat ie open en verlies je de vulling.

De saus

Het is verstandig om de saus te maken terwijl je de pasta maakt. (pfff dit was voor mij wel even flink multi-tasken!)

Stap 1 – Bak de rest van de champignons en het sjalotje in een pan. 

Stap 2 – Voeg zo’n 250 ml water toe en het bouillionblokje. Ik heb de smaak champignon gekozen. 

Stap 3 – Voeg wat room en kruiden naar smaak toe. Laat het geheel indikken zodat het echt een saus wordt. 

Het bord opmaken

Schep de pasta met een pasta lepel eerst op een stukje keukenpapier en daarna op een bord. Schenk de saus met champignons erover.

Sprenkel er nog een beetje Parmezaanse kaas en bieslook over om het geheel af te maken.

Je kunt er eventueel nog een vegetarische burger of stukje vlees aan toevoegen.

Eetsmakelijk!