Wat kun je doen met oud brood? 8 Recepten!

wat kan ik doen met oud brood recepten

In Nederland verspillen we helaas nog veel te veel eten. In 2019 was dit in totaal 589 miljoen kilo! (bron: Voedingscentrum) Vooral brood, zuivel, groente en fruit zijn de klos. Daarom in dit artikel een aantal tips wat je kunt doen met oud brood. Zo gaan we verspilling stapje voor stapje tegen.

Croutons

Zelf croutons maken is heel makkelijk. Je kunt ze daarna door de salade doen of ter garnering in een soepje.

Snijdt het brood in blokjes van ongeveer 1×1 cm. Pak een bakplaat en leg de brood blokjes hierop. Bestrooi het nu met een klein beetje olijfolie, zout en peper en bak de croutons in ongeveer 30 minuten krokant. Je kunt ze ook opbakken in een bakpan.

Panpizza

Panpizza is snel en makkelijk te maken en prima geschikt als lunch of avondeten. Je hebt een bakpan met deksel nodig.

Rooster het broodje even kort aan twee kanten. Leg het broodje op een plankje of bord en smeer er tomatenpuree op. Leg er vervolgens alle ingrediënten op die jij graag op een pizza hebt. (ui, champignons, kaas, salami, ananas etc.)

Leg het pizzaatje in de pan en strooi er nog wat kruiden over. Doe het deksel op de pan en laat het zo’n 10 minuten bakken.

Paneermeel

Paneermeel is altijd handig om in huis te hebben. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als krokant laagje op je ovenschotel, voor lekkere schnitzels of visgerechten.

Je kunt het zelf eenvoudig maken van oud brood. Verwarm de oven voor op 100 graden. Leg wat sneetjes brood op een rooster en bak ze 20 minuten in het midden van de oven.

Na deze 20 minuten laat je het brood even afkoelen. Vermaal het geroosterde brood vervolgens met een keukenmachine tot een grof of fijn paneermeel.

Broodpudding

Dit is een gerechtje dat je oma of moeder vroeger misschien weleens maakte. Zo ging niets de prullenbak in!

Ingrediënten:

  • 300 gram brood
  • 200 gram suiker
  • 2 dl melk
  • 5 eieren
  • 50 gr rozijnen
  • 1 el vanillesuiker
  • 1 el kaneel

Bereidingswijze:

Stap 1 – Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.

Stap 2 – Snijd de korstjes van het brood en snijd het brood in blokjes.

Stap 3 – Verwarm de melk en voeg, al roerende, de suiker toe. Tot de suiker helemaal opgelost is in de melk.

Stap 4 – Voeg het brood en het melk/suiker mengsel samen in een kom en laat het zo’n 10 minuten trekken.

Stap 5 – Roer het geheel en voeg daarna de vanillesuiker, kaneel, rozijnen, melk en eieren toe. Roer alle ingrediënten goed door elkaar.

Stap 6 – Doe het mengsel in de bakvorm en zet het zo’n 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Klaar is kees!

Appeltaart rolletjes

Dit heerlijke recept kun je eten als ontbijt, maar ook prima als snack voor bij de koffie. Zo ga je verspilling van oud brood op verassend lekkere manier tegen!

Ingrediënten:

  • 5 plakjes brood
  • 1 appel
  • 5 gram bloem
  • 80 gram suiker
  • 50 gram boter
  • 1 tl kaneel
  • Handje rozijnen (optioneel)

Bereidingswijze:

Stap 1 – Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 2 – Snijd de korstjes van het brood en rol het brood plat met een deegroller.

Stap 3 – Verwijder de schil en het klokhuis van de appel en snijd de appel in kleine stukjes, het liefst blokjes.

Stap 4 – Meng de appel met bloem, een ½ theelepel kaneel, de helft van de suiker en eventueel de rozijnen.

Stap 5 – Verdeel het mengsel over de sneetjes brood en rol het brood op.

Stap 6 – Smelt de boter en giet deze in een kommetje.

Stap 7 – Mix in een ander kommetje de andere helft van de suiker met een ½ theelepel kaneel.

Stap 8 – Haal de rolletjes één voor één eerst door het boter mengsel en vervolgens door het suiker mengsel.

Stap 9 – Bak de rolletjes in ongeveer 15 minuten krokant.

Hartige brood taart

Je kunt met oud brood ook een soort van hartige quiche maken. Het is vrij makkelijk en snel te maken en lekker te serveren als lunch, of als diner met bijvoorbeeld een stukje vlees erbij.

Ingrediënten:

  • 200 gram brood
  • 25 gram boter
  • 1 prei
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram cherry tomaatjes
  • 4 eieren
  • 200 ml melk
  • 100 gram geraspte kaas

Bereidingswijze:

Stap 1 – Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.

Stap 2 – Snijd de korstjes van het brood en snijd het brood in blokjes. Doe deze in de ovenschaal.

Stap 3 – Verwarm de boter in een pak en voeg de gesneden prei en tomaatjes toe.

Stap 4 – Bak deze ongeveer 4 minuten in de pan en meng ze daarna met het brood in de schaal.

Stap 5 – Meng in een kom de eieren, knoflook, melk en geraspte kaas. Roer het mengsel goed door elkaar.

Stap 6 – Giet dit in de ovenschaal, bovenop het brood. Zorg dat het goed verdeeld is.

Stap 7 – Bak het geheel in zo’n 15-20 minuten goudbruin.  

Crackers

Om je brood iets langer mee te laten gaan als ontbijt of lunch, kun je er crackers van maken. Heel makkelijk te maken.

Zorg dat het brood in dunne plakjes gesneden is. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Breng een dun laagje olijfolie (en eventueel wat kruiden) aan op beide kanten van het sneetje brood.

Leg de sneetjes brood op een bakplaat die voorzien is van bakpapier.

Bak de crackers in ongeveer 8-10 minuten goudbruin.

Je kunt deze crackers ongeveer een week bewaren in een luchtdichte bak.

kaneelrolletjes cinnamon buns van oud brood

Kaneelrolletjes

Met sneetjes wit brood kun je ook heel goed kaneelrolletjes maken. Lekker als ontbijt, of als lekkernij voor bij de koffie. Kaneelbroodjes maak je meestal met deeg, maar je kunt ze ook prima met wit brood maken en zo ga je verspilling tegen.

Ingrediënten:

  • Sneetjes wit brood
  • Boter
  • Kaneel
  • Suiker (wit, riet of basterd)
  • Snufje nootmuskaat (optioneel)

Bereidingswijze:

Stap 1 – Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in. Het handigst is dat de rolletjes tegen elkaar aan, vast in de ovenschaal komen te zitten. Pak dus niet een te grote schaal.

Stap 2 – Verwijder de korstjes van het brood en rol het brood met een deegroller plat. Snijd ze door de helft.

Stap 3 – Smelt doe boter en doe deze in een kom.

Stap 4 – Meng de suiker met het kaneel in een andere kom.

Stap 5 – Haal de broodjes één voor één eerst door de kom met boter en daarna door de kom met het suiker/kaneel mengsel.

Stap 6 – Rol de broodjes op en doe ze in de ovenschaal. Zorg ervoor dat de broodjes stevig tegen elkaar aan zitten, zo laten ze ook niet zo snel los.

Stap 7 – Bak de rolletjes in zo’n 15 minuten goudbruin en krokant.

Hoe voorkom je dat je brood moet weggooien?

  1. Vries brood in. Haal er dagelijks een paar sneetjes uit.
  2. Maak regelmatig gerechtjes met oud brood.
  3. Voorkom dat je teveel koopt. Check hoeveel brood je nog hebt voordat je naar de supermarkt gaat.
  4. Geef brood weg als je teveel hebt.
  5. Wees niet te nauw met de datum. Houd het aan als advies, maar gooi het niet direct weg als het een dagje over datum is. Kijk en ruik aan het product en oordeel zelf.
  6. Noteer welk eten je weggooit, hoe vaak en hoeveel. Hiermee krijg je duidelijk inzicht in je gedrag.
  7. Als het echt niet anders kan kun je je eten gebruiken om er compost mee te maken. Dan gooi je het wel weg, maar wordt het wel ergens voor gebruikt.

Ik hoop dat je nu bergen inspiratie hebt gekregen om te voorkomen dat je in de toekomst brood moet weggooien. Zoals het voedingscentrum laat zien is brood één van de meest verspilde etenswaren. Zonde want je kunt er zoveel mee! Succes en als jij nog een andere, creatieve oplossing hebt horen we graag van je!