Bloemkool is een koel-seizoensgewas dat kan worden geplant in het vroege voorjaar of in de nazomer/vroege herfst. In deze blogpost bespreken we de basisprincipes van het kweken van bloemkool, inclusief wanneer je moet zaaien en oogsten. We zullen ook enkele tips geven over hoe je het meeste uit je bloemkooloogst kunt halen!
Wanneer moet je bloemkool zaaien?
Als je wat bloemkool aan je tuin wilt toevoegen, zijn hier een paar dingen om rekening mee te houden. Bloemkool is een koel-seizoen gewas, wat betekent dat het één van de eerste groenten kan zijn die in het voorjaar geplant worden. Het kan echter ook in de nazomer/vroege herfst geplant worden voor een herfst/winteroogst. Bedenk bij het kiezen van het planttijdstip dat bloemkool ongeveer 80 dagen nodig heeft om te rijpen.
Hoe zaai je bloemkool?
Wat zaaien betreft, kun je bloemkoolzaden direct buiten zaaien, of binnenshuis beginnen en de plantjes later buiten planten.
Als je binnen met zaden begint, zaai ze dan ongeveer zes weken voor je laatste vorstdatum. Bij het overplanten van zaailingen, wees voorzichtig dat je de tere wortels niet beschadigt.
Hoe gaat het in z’n werk:
- Zaai de zaden in bakjes of potten gevuld met vochtig gemaakte zaaigrond. Bedek de bak of pot met plasticfolie om de grond vochtig te helpen houden.
- Zodra de zaden ontkiemd zijn, plant je de zaailingen in je tuin. Zet ze ongeveer 18 centimeter uit elkaar.
- Als de bloemkoolkoppen ongeveer zo groot zijn als een tennisbal, bind je de bladeren rond de kop samen. Dit zal helpen om de koppen wit te houden.
- Oogst de bloemkool in de nazomer of vroege herfst. Snijd de koppen bij de grond af.
Als het om bloemkool kweken gaat, is timing alles. Bloemkoolkoppen zijn samengesteld uit vele kleine roosjes, en deze roosjes moeten tijdens hun groei tegen de zon beschermd worden. Als de zon ze raakt, beginnen ze geel te kleuren en zijn ze niet meer zo smakelijk.
Bloemkool heeft een constante vochtigheid nodig om te groeien, dus zorg ervoor dat je de bodemvochtigheid in de gaten houdt en regelmatig water geeft. Mulchen kan ook helpen om de grond vochtig te houden.
Om de bloemkoolkoppen te beschermen, moet je ze “opbinden” met een soort stof of netteren. Dit proces heet blancheren, en het houdt de koppen wit en heerlijk. Dit doe je dus, zoals eerder genoemd, wanneer de koppen ongeveer even groot zijn als een tennisbal.
Wanneer moet je bloemkool oogsten?
Wat het oogsten betreft, je weet wanneer bloemkool klaar is om geoogst te worden als de kop volledig ontwikkeld is en vóór beginnen de bloemetjes open te gaan. Snijd de hele krop van de plant, en zorg ervoor dat je zo’n 2,5-5 cm van de stam overhoudt.
Een bloemkool heeft na het planten ongeveer 80 dagen nodig om te rijpen. Hij is rijp ongeveer 10 dagen na het blancheren van de koppen.
De koppen zijn ongeveer 15-20 cm als ze rijp zijn.
Als je het hele seizoen van verse bloemkool wilt genieten, overweeg dan opvolgingsplanting. Dit betekent simpelweg dat je om de paar weken nieuwe zaden zaait, zodat je een voortdurende aanvoer van verse bloemkool hebt.