Hoe Verjaag je Spinnen? – Op Natuurlijke Manier


spinnen verjagen op natuurlijke manier

Zit je ’s avonds rustig op de bank en loopt er ineens een grote spin over je muur of zie je een kleinere razendsnel over de vloer wegschieten. Spinnen het zijn onuitgenodigde beestjes die graag een plekje in jouw huis zoeken. Wil je ze liever niet in je huis hebben er zijn wel wat handige tips waarmee je spinnen kan verjagen op een natuurlijke manier.

Hoe verjaag je spinnen op natuurlijke manier:

 1. Citroen of citronella
 2. Katten
 3. Hoekjes schoonmaken
 4. Stofzuiger
 5. Pepermuntolie
 6. Azijn
 7. Verjaag fruitvliegjes
 8. Plant lavendel
 9. Cederhout
 10. Horretjes plaatsen
 11. Lampen uit

Citroen of citronella

Spinnen, en vele andere insecten, hebben een hekel aan de geur van citroen. Maak je huis schoon met schoonmaakmiddelen met citroengeur, of brand citronella kaarsen in huis. Niet alleen in de zomer tegen muggen, maar dus ook in de herfst tegen spinnen. 

Een kat is een natuurlijke spinnenvanger

Heb je een kat in huis? Die vinden het meestal heel leuk om met spinnen te spelen en ze willen ze ook nog weleens oppeuzelen. Spinnen verjagen gaat dan eigenlijk vanzelf. Misschien vind je het wel zielig dat een kat deze diertjes opeet maar het helpt wel om van deze beestjes af te komen. Het mooie ervan is je dat je er zelf weinig moeite voor hoeft te doen en je toch verlost bent van spinnenoverlast in je huis.

Vind je het echt heel zielig voor de spinnen? Je kan ook proberen om de gevangen spin van je kat af te pakken. Om daarna(als de spin nog leeft) ergens buiten in de tuin of in een nabijgelegen plantsoen, park of bos weer de vrijheid te geven. Voor je kat misschien even iets minder leuk maar die vindt vast wel weer iets anders om op te jagen en om mee te spelen.

Goed alle hoekjes regelmatig schoonmaken

Spinnen kruipen in allerlei hoekjes en kiertjes. Ook vaak op plekken waar je niet zo vaak schoonmaakt. Wil je spinnen verjagen probeer dan regelmatig de hoekjes en kiertjes toch mee te nemen met het schoonmaken.

Haal ook gelijk de spinnenwebben weg. Doe dit bijvoorbeeld met een ragebol en als dit niet helemaal goed lukt pak dan even de stofzuiger erbij. Probeer de spinnen raggen op te zuigen. Als je de hoekjes regelmatig schoonmaakt krijgen spinnen niet zoveel kans om er te gaan zitten en een heel web te maken. Die gaan dan snel op zoek naar een andere fijne plek.

De stofzuiger gebruiken

Een andere manier om spinnen uit je huis te verjagen is niet het meest diervriendelijk. Dat is namelijk de stofzuiger gebruiken. Een heel goed middel om spinnen te alten verdwijnen maar ze zijn als je ze opzuigt wel gelijk dood.

Zit er een spin op de vloer muur of plafond? Dan pak je de stofzuiger zet deze aan en je zuigt de spin op. Sommige mensen denken dat spinnen na het opzuigen weer uit de stofzuiger kunnen kruipen. Dit is echt niet het geval.

pepermuntolie-etherische-olie

Gebruik pepermuntolie

Spinnen verjagen kan ook met pepermuntolie. Deze geur vinden spinnen niet prettig en om die reden gaan ze snel op zoek naar een fijnere plek.

Je kan het volgende doen. Neem wat watjes en besprenkel die met een paar druppel pepermuntolie. Vervolgens leg je die overal in huis neer. Met name op plaatsen waar vaak spinnen zitten.

Azijn is ook een goede remedie

Iets wat spinnen ook niet waarderen is azijn. Een geode remedie om hier spinnen uit je huis te verjagen. Je kan een klein beetje azijn in de hoekjes druppelen, of smeren waardoor spinnen deze plekken gaan mijden. Maar je kan een flacon of plantenspuit vullen met azijn een klein beetje water en hiermee alle plekjes in huis waar doorgaans spinnen zitten in spuiten.

Door de geur van azijn komen daar geen spinnen meer. Uiteraard moet je het wel regelmatig herhalen maar het helpt wel heel goed om spinnen te verjagen.

Verjaag fruitvliegjes

Fruitvliegjes zijn een lekkere delicatesse voor spinnen. Check dus regelmatig de fruitschaal en zet een glaasje of dopje, gevuld met een mengsel van witte wijnazijn en dreft, bij de schaal. Hier vang je fruitvliegjes mee. Geen fruitvliegjes, betekent geen snack voor spinnen.

Plant lavendel

Spinnen, en vele andere insecten, hebben een hekel aan de geur van lavendel. Plant deze bij je deur en onder je ramen. Hiermee jaag je spinnen weg van de meest voor de hand liggende ingangen. 

Cederhout

Spinnen zouden de geur van Cederhout haten. Cederhout wordt veel verwerkt in bolletjes, die in de kledingkast worden geplaatst tegen motten. Mottenballen dus. Leg in September een mottenballetje bij de ingangen van je huis neer. 

Horretjes plaatsen

Vooral in de herfst trekken spinnen massaal van buiten naar binnen, op zoek naar een warm winter nestje. Plaats horren voor de ramen. Zo kun je ze op warme Septemberdagen openzetten, zonder dat je bang hoeft te zijn voor ongewenste gasten. 

Lampen uit

Heb je geen horretjes? Zorg er dan in ieder geval voor dat, wanneer je je raam of deur open hebt staan, je de lampen uit doet. Dit is niet alleen om spinnen te weren, maar ook andere insecten. 

Vang de spinnen en geef ze buiten weer de vrijheid

Je hoeft ze echt niet dood te maken als je dat niet wil. Je kan de spinnen in je huis ook vangen en daarna buiten weer de vrijheid geven. Je hebt hier speciale spinnen of insectenvangers voor maar het kan ook heel eenvoudig met een glas en een dun velletje papier.

Zit er een spin op je muur?

Zet het glas over de spin strak tegen de muur en houd dit goed vast met een hand. Met de andere hand probeer je tussen de muur en het glas een velletje papier te schuiven. Dan haal je voorzichtig het glas van de muur en houd het velletje papier stevig tegen de opening van het glas aangedrukt. De spin kan zo niet ontsnappen. Daarna loop je naar buiten en geeft de spin weer de vrijheid.

Het spinnen seizoen

In het najaar, September en Oktober, is het spinnenseizoen. Het wordt kouder buiten en spinnen zoeken dan een lekker warm plekje om te overwinteren. Ze trekken naar binnen. Daarom zie je in deze maanden plots heel veel spinnen door je huis rennen. 

Voorkomen is beter dan genezen. Wees er dus op tijd bij en zorg ervoor dat spinnen niet al te makkelijk je huis binnen komen. Plaats horretjes en laat niet alle ramen en deuren zomaar open. Plaats eventueel azijn, lavendel, citroen of pepermuntolie bij de ingangen.

Recent Posts