Guasha Steen | Voordelen, Werking & Uitleg Massage

guasha steen werking massage

Sinds enkele jaren wordt de guasha steen (of gua sha) steeds populairder in ons beauty ritueel. Je ziet deze steen vaak als extraatje bij aankoop van een jade roller. Maar veel mensen weten niet goed wat ze met de steen moeten. In dit artikel leg ik het uit. 

Deze steen wordt, net als de iets bekendere jade roller, gebruikt om de huid te verbeteren. De steen wordt echter ook voor andere doeleinden gebruikt. Lees hieronder alles wat je moet weten:

  • Wat is een guasha steen?
  • Hoe werkt de steen?
  • 10 voordelen
  • Gezichtsmassage instructies
  • Lichaamsmassage instructies

Wat is een guasha steen?

Een guasha is een steen gemaakt van edelsteen. Van origine obsidiaan, die in het verleden al werd gebruikt in het ritueel van de chinezen. Vandaag de dag zie je ook veel jade, rose quartz, kwarts en amethist.  

Het woord guasha bestaat uit twee delen: ‘Gua’ en ‘Sha’. ‘Gua’, staat voor schrapen en daarmee is gelijk de intentie van de steen uitgelegd. De steen wordt namelijk gebruikt voor de huid op het gelaat door middel van schraaptechnieken. ‘Sha’ betekent zandkorrels.

Waarom voor dit woord gekozen is, zal je waarschijnlijk onduidelijk zijn. Dit is niet gek. Hoewel de letterlijke vertaling van sha zandkorrels is, figuurlijk staat sha namelijk voor levensenergie. In zijn geheel staat guasha dus voor het schrapen van levensenergie. Hiermee wordt bedoelt dat door middel van schrapen met de steen, gifstoffen verdwijnen en levensenergie gaat stromen.

Een guasha steen is makkelijk te verkrijgen in de winkel of online. Op de markt worden ook veel neppe guasha stenen verkocht. Deze zijn dus niet gemaakt van edelsteen, maar van plastic of kunsthars. Ze kunnen heel echt lijken. Een echte steen wordt gekenmerkt door het feit dat hij koud aanvoelt. Ook zal hij iets zwaarder aanvoelen.

Onze aanraders: Deze jade guasha steen of deze rose quartz gua sha steen. 

Hoe werkt een guasha steen?

Zoals eerder vermeld, wordt de steen gebruikt middels schraaptechnieken. Hierover later meer. Wat moet je nog meer weten bij het gebruik van de steen?

Om te beginnen is het raadzaam te weten dat de steen nooit gebruik moet worden op een droge huid. Voor gebruik is het nodig de huid grondig te reinigen en vervolgens een serum of gezichtsolie aan te brengen.

De hals moet tijdens het masseren vrij zijn, zodat afvalstoffen hier naar toe vervoerd kunnen worden. Daarna kan het schrapen beginnen!

Massage met een guasha steen kan een rode huid veroorzaken. Dit is normaal. Als je snel last hebt van blauwe plekken, kan het (te) hard drukken met de steen ook zorgen voor blauwe plekjes. 

10 Voordelen van een guasha steen

Aan het gebruik van de steen kleven uiteraard een aantal voordelen. De grootste voordelen worden hieronder toegelicht.

1. Door de huid te masseren met de steen, verbetert de bloedsomloop. Een goede bloedsomloop zorgt er voor dat er minder snel oneffenheden, waaronder puistjes, ontstaan op het gezicht.

2. Afvalstoffen worden afgevoerd. Door te masseren, kunnen de afvalstoffen simpelweg beter worden afgevoerd.

3. Waar mensen met een vette huid baat hebben bij het gebruik van een guasha, omdat hierdoor puistjes verminderen, hebben mensen met een droge huid ook baat bij het gebruik van een guasha.

Bij gebruik van de steen woorden, zoals eerder vermeld, gifstoffen afgevoerd. Dit zorgt er voor dat de huid minder wordt belast en minder droog aan zal voelen.

4. De steen zou met behulp van een massage een pijnstillende werking hebben. Hier is echter niet veel onderzoek naar gedaan, maar sommige mensen met chronische pijn zweren bij een lichaamsmassage met de guasha steen. 

5. Daarnaast zou het masseren met de steen de vitaliteit verhogen. Dit houdt in dat de geestelijke en lichamelijke toestand van een persoon in balans worden gebracht, wat iemand meer energie en levenslust oplevert. Dit is echter een spirituele uitleg en dit is niet wetenschappelijk bewezen.

6. Tevens schijnt de steen mogelijk een positief effect te hebben op de ondersteuning van organen en het immuunsysteem. Ook hier is niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor.

7. Een massage met de guasha steen op het lichaam zorgt voor het ontspannen van de spieren. De vormen van een guasha steen sluiten mooi aan op de vormen van het lichaam, wat een heel prettig gevoel geeft.

8. Je kunt rimpels en fijne lijntjes tijdelijk wegmasseren met een guasha steen. Dit effect is echter wel van korte duur, dus zodra je stopt, komen de rimpels weer terug.

9. De koele steen op je huid kan ’s ochtends voor een lekker verfrissend effect zorgen, waardoor wallen wegtrekken en je gezicht goed wakker wordt.

10. Het laatste en meest voor de hand liggende voordeel, is de ontspannend werking. Wie geniet er nu niet van een lekkere massage?

Hoewel de werking van de guasha met zijn bijkomende voordelen nooit wetenschappelijk bewezen is, zijn er genoeg mensen die bij de steen zweren.

guasha steen

Hoe masseer je met een guasha steen?

Voor je begint met het masseren met de steen is het handig om je bewust te zijn van een aantal dingen en je goed te verdiepen in de masseertechnieken.

De hoofdregel van masseren met de steen luidt als volgt: masseer altijd van binnen naar buiten. Van beneden naar boven. Hierdoor kunnen de afvalstoffen goed worden afgevoerd en komt de huid er strak uit te zien.

Veel mensen zetten de steen in een hoek van 90 graden op de huid. Het is beter om de steen bijna plat over de huid te bewegen, dit is zachter.

Gezichtsmassage met guasha steen

Zorg voor een schone huid, die ingesmeerd is met een serum of olie. Zo kan de steen zich makkelijker over de huid bewegen. 

Stap 1 – Zet de steen verticaal, naast je neus neer met de holle kant. Beweeg de steen naar buiten, iets naar boven. Herhaal dit aan beide kanten een aantal keer. (ongeveer 6)

Stap 2 – Zet de steen nu horizontaal neer net boven je wenkbrauwen. En beweeg naar boven, naar je haarlijn. Herhaal dit ook een aantal keer.

Stap 3 – Zet de holle kant van de steen nu verticaal, op het midden van je voorhoofd. Beweeg de steen in een rechte lijn naar de zijkant van je hoofd. Doe hetzelfde voor de andere kant en herhaal dit weer een paar keer.

Stap 4 – Neem ook je nek mee. Beweeg de holle kant van de steen vanaf je schouder, via je nek naar de bovenkant van je nek. Stop bij de bovenkant van je spier en zet even kort druk uit op dit punt, in een masserende beweging. 

Stap 5 – Zet de staan aan de onderkant van je hals en beweeg naar boven, via je keel naar je kin. Doe dit voor je hele hals. 

Stap 6 – Zet de korte kant van de steen op de achterkant van je nek, zodat de steen om je ruggengraad valt. Beweeg de steen van onder naar boven. Als de steen de onderkant van je schedel bereikt, laat je hem even staan en geef je een klein beetje druk.

Stap 7 – Zet de korte kant van de steen nu verticaal in het midden van je kin. Beweeg omhoog langs je kaaklijn. Bovenaan de kaak voer je iets druk uit, in een masserende beweging. Herhaal dit aan beide kanten een paar keer. 

Een gespannen nek heeft ook effect op het gezicht. Het is dus goed om deze mee te nemen in de gezichtsmassage.

Na het masseren met de steen kan het zijn dat de huid er ietwat roodkleurig uitziet. Dit is echter niet erg.

Is de uitleg je nog ietwat onduidelijk? Bekijk dan het onderstaande filmpje van Gothamista.

Lichaamsmassage met de guasha steen

Met deze steen kun je ook een hele fijne lichaamsmassage uitvoeren. Bij deze massage nemen we ook de nek en hals mee. Als je dit al doet bij de gezichtsbehandeling kun je deze stappen overslaan. 

Zorg voor een schone huid, die ingesmeerd is met olie. Dit maakt de beweging van de steen makkelijker. Je kunt deze massage zelf uitvoeren, of door iemand anders laten doen. 

Stap 1 – Begin met je voeten. Masseer met de holle kant de buitenkanten van je voetzolen. Herhaal elke beweging een paar keer. 

Stap 2 – Zet de korte kant van de steen op je hiel. En beweeg van onder naar boven over je voetzolen. 

Was de steen na het masseren van je voeten eventueel even af. 

Stap 3 – Nu gaan we naar de onderbenen. Masseer met de holle kant de kuiten, van onder naar boven. 

Stap 4 – Masseer nu de voorkant van je benen, van onder naar boven. Dit doe je door de steen aan beide kanten aan de zijkant van het bot te plaatsen. Masseer dus niet over het bot, maar er net langs. 

Stap 5 – Zet de holle kant van de steen horizontaal in je knieholte en beweeg de steen naar boven, naar je billen toe. 

Stap 6 – Doe hetzelfde voor de voorkant van je bovenbeen. Beweeg de steen van onder naar boven. 

Stap 7 – Masseer nu je buik, van middenonder naar boven en buiten. 

Stap 8 – Zet de holle kant nu horizontaal op de pols, en masseer van de onderkant naar je elleboog toe. Doe dit voor beide onderarmen. 

Stap 9 – Zet de holle kant nu boven de elleboog en masseer naar je oksel toe. Doe dit voor beide bovenarmen. Neem vooral de onderkant van de armen goed mee. 

Stap 10 – Zet de bolle kant van de steen nu aan de onderkant van je rug en beweeg van middenonder, naar buiten en naar boven. 

De boven rug kun je zelf niet bij. Dus heb je een partner, dan kan hij/zij dit voor je doen. Anders slaan we dit gedeelte over. 

Stap 11 – Zet de korte kant van de steen op de achterkant van je nek, zodat de steen om je ruggengraad valt. Beweeg de steen van onder naar boven. Als de steen de onderkant van je schedel bereikt, laat je hem even staan en geef je een klein beetje druk.

Stap 12 – Eindig met de zijkant van je nek. Beweeg de holle kant van de steen vanaf je schouder, via je nek naar de bovenkant van je nek. Stop bij de bovenkant van je spier en zet even kort druk uit op dit punt, in een masserende beweging. 

Onze aanraders: Deze jade guasha steen of deze rose quartz gua sha steen. 

Aangezien zoveel mensen overtuigd zijn van de werking van de steen, zal de steen vast iets goed doen. En een massage is nooit verkeerd! Het is het dus zeker de moeite waard om de steen eens uit te proberen.