9 Tips: Goede Mondverzorging met Natuurlijke Producten

natuurlijke mondverzorging

Voor een goede mondverzorging met mooie en witte tanden vinden we bij de apotheker of de drogist steeds nieuwe producten, het ene al wat agressiever dan het andere. Maar allemaal beloven ze ons een gezonde mond met tanden witter dan wit.

Dat is lang niet altijd de beste oplossing. Heel wat van deze chemische producten doen meer kwaad dan goed. Ze zijn dikwijls oorzaak van overgevoelige tanden en tandvlees. Die zowel je tandvlees als je tanden gevoelig kunnen maken. Toch zijn er meer dan genoeg natuurlijke middelen voor een gezonde mondverzorging.

Kokosolie voor mondverzorging

Kokosolie zorgt op een zachte en natuurlijke manier voor een goede mondverzorging. Kokosolie bevat onder meer caprylzuur en laurinezuur.

Deze twee natuurlijke zuren zijn onschadelijk voor zowel ons gebit als ons tandvlees, maar doden alle slechte bacteriën en schimmels in onze mondholte. Gebruik bij voorkeur biologische, koudgeperste kokosolie. (bijvoorbeeld deze van Body & Fit)

Laat voor je ontbijt  twee theelepels kokosolie in je mond smelten. Spoel, en zorg er voor dat de kokosolie tot in de kleinste hoekjes van je mond terecht komt door je je tong heen en weer te bewegen. Hou dit minstens drie minuten vol.

Hoe langer je dit volhoudt, hoe meer bacteriën en aanslag door de olie worden opgevangen. Spoel daarna je mond grondig met water. Slik de kokosolie niet door, omdat hier nu bacteriën in zitten.

In plaats van kokosolie kun je ook zonnebloemolie, olijfolie of een andere olie gebruiken. Dit wordt ook wel “oil pulling” genoemd. Een techniek die al honderden jaren gebruikt wordt. Lees er hier meer over. 

Koolstof voor wittere tanden

Koolstof is gitzwart, maar toch zorgt dit voor hagelwitte tanden. Actieve koolstof heeft een groot absorptievermogen, waardoor het de aanslag op je tandglazuur kan opnemen.

Er zijn daarom steeds meer en meer  tandpasta’s en mondwaters met actieve koolstof verkrijgbaar. Tip: Deze natuurlijke tandpasta met koolstof.

Aloë Vera voor tanden en tandvlees

Aloë vera is een puur natuurlijk product dat zowel je tanden als je tandvlees reinigt op een zachte manier.

Gebruik bij voorkeur Aloë Vera gel dat je langs je gebit en tandvlees wrijft. Je kunt ook makkelijk een mengsel maken van gel, glycerine en een beetje natriumbicarbonaat.

Tip: Deze natuurlijke mondspoeling met kokosolie, aloë vera, vitamine C en houtskool. 

Zout

Precies zoals koolstof, heeft ook zout een sterk reinigende en antibacteriële werking. Je mond reinigen met zout voorkomt tandplak en de vorming van tandsteen.

Zout ontsmet en voorkomt pijnlijke ontstekingen. Wrijf wat zout over je tanden en tandvlees, of spoel je mond met een mengsel van water en zout.

Natuurlijke mondverzorging met de juiste voeding

Een gezond en natuurlijk eetpatroon zorgt ook voor een goede mondverzorging, witte tanden en gezond tandvlees. Dat doe je in de eerste plaats met veel verse (ook rauwe) groenten, fruit, met volkoren producten en vette vis.

Zeker groenten en groene bladgroenten zijn een belangrijke bron van calcium, een mineraal dat zorgt voor sterke botten, nagels en tanden.

natuurlijke mondverzorging tanden

Rauwe groenten

Rauwe groenten zoals wortels, selderij en komkommer werken als een natuurlijke tandenborstel. Tijdens het bijten op rauwe groenten verwijder je tandplak, wat de vorming van tandsteen voorkomt.

Fruit 

Fruit is rijk aan zuren. Die die helpen je tanden te schoon en witter te houden. Appels en aardbeien, maar ook ananas en papaja bevatten natuurlijke stoffen die je gebit grondig reinigen.

Gebruik fruit voor een goede mondhygiëne met mate. Fruitzuren vergroten namelijk je risico op tanderosie. Eet liever geen fruit vlak voordat je je tanden gaat poetsen. 

Kruiden

Sommige soorten kruiden en specerijen hebben ook zo een reinigende werking op je gebit en je tandvlees. Denk hierbij in de eerste plaats aan salie en basilicum.

Beiden werden al in de oudheid gebruikt en worden nu steeds meer en meer toegevoegd aan natuurlijke producten voor een goede mondverzorging.

Kauw op blaadjes basilicum of salie of wrijf ze op je tanden en tandvlees. kun je gebruiken door op de blaadjes te kauwen of ze langs je tanden wrijven om vlekken en aanslag te verwijderen.

Kruidnagel

Ook kruidnagel is uitstekend voor gezonde tanden en tandvlees.  Deze specerij bevat Eugenol, een natuurlijke stof met zowel antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Het helpt bij tandpijn, gevoelige tanden, doodt ziekmakende bacteriën doodt en voorkomt tandplak.

Je kunt niet alleen op kruidnagel kauwen, maar ook etherische kruidnagel-olie kopen. Voeg een druppel olie toe aan een half glaasje water en spoel je mond hiermee. Slik dit niet door! Etherische oliën inslikken is niet goed voor je. 

Lees hier meer over de voordelen en nadelen van kruidnagelolie. 

Gebruik een duurzame tandenborstel uit bamboe

Naast duurzame tandpasta met natuurlijke bestanddelen, kun je ook kiezen voor duurzaam en natuurlijke materialen voor het poetsen van je tanden. 

Wat dacht je van een tandenborstel uit bamboe? Bamboe is een natuurlijk en zacht materiaal dat je tanden en tandvlees op een zachte manier reinigt.

Deze bamboe-tandenborstel vind je in meerdere uitvoeringen met zachte, medium en harde haartjes, zelfs als kindertandenborstel. Deze natuurlijke tandenborstels zijn gemaakt van milieuvriendelijke bamboe, waardoor ze zo goed al volledig  biologisch afbreekbaar. Ze werken minstens even doeltreffend als onze klassieke tandenborstel en gaan minstens even lang mee.

Tip: Deze tandenborstel van Bamboe Brush.