Hoe Verzorg je een Bananenplant?


hoe verzorg je een bananenplant

De bananenplant is een mooie tropische plant met grote bladeren, die steeds populairder lijkt te worden. De plant is er in verschillende soorten en maten en staat bekend als Bananenboom, bananenplant, dwergbanaan of Musa. De plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië. In dit artikel lees je hoe je jouw bananenplant goed verzorgd.

Zo verzorg je een bananenplant:

 1. Verpoot de plant na aanschaf, of in de lente, naar een grotere pot.
 2. Geef in de lente of zomer wat extra voeding.
 3. Zorg voor veel indirect zonlicht. Minimaal 5 uur.
 4. Zorg voor een temperatuur tussen de 19-26 graden Celsius.
 5. Regel een luchtvochtigheid tussen 40-60% of gebruik een sprayflacon.
 6. Geef zo’n 2 keer per week water.

Dit was de verzorging in het kort. Hieronder leggen we elke stap uitgebreid uit en geven we antwoord op de meest voorkomende problemen. Direct een bananenplant kopen? Klik hier om er één via Bol.com te bestellen. 

Grond

Een sterke plant begint bij de juiste grond. Kies bij het poten of verpoten van je bananenplant voor de juiste potgrond. De boom staat vaak bij aanschaf al in een goede pot maar wil je hem verplaatsen naar een grotere pot, kies dan voor een Mediterrane potgrond. Ook universele potgrond of vulcastrat is geschikt.

Deze potgrond kenmerkt zich door een uitstekende lucht- en waterhuishouding en maakt planten sterk en gezond. Naast veencomponenten bevat het ook natuurlijke materialen die niet snel verteren en een goede luchthuishouding garanderen voor meerdere jaren.

Bij veel planten wordt aangeraden de pot te vullen met Hydro korrels. Bij de bananenplant is dit niet nodig. Hydro korrels zorgen voor een overdaad aan water, waardoor de wortels kunnen gaan rotten.

Pot

Alvast een waarschuwing, de bananenplant houd van groeien. Verpoot de plant direct na aanschaf naar een grotere pot, of doe dit in de lente.

De bananenplant groeit hard en heeft zowat elk jaar een nieuwe, grotere pot nodig. Doe je dit niet, dan zullen de wortels beknelt raken en beschadigen. Dit is natuurlijk niet goed voor de plant. Verplaats je de plant naar een grotere pot, dan geef je de wortels en de plant weer ruimte om te groeien.  

Voeding

Een bananenplant groeit hard en heeft daarom ook veel voeding nodig. Zeker als je de groei wilt bevorderen, of wilt dat hij lekker door blijft groeien. Gebruik hiervoor universele kamerplanten voeding.

Voedt de bananenplant bij voorkeur in het voorjaar en de zomer. Lees de gebruiksaanwijzing van de plantenvoeding voor de juiste hoeveelheid.

Als je de plant geen voeding geeft zal hij minder snel groeien. Dan kan natuurlijk ook je doel zijn.

Licht

De bananenplant heeft veel licht nodig om te groeien. Staat hij teveel in het donker, dan zullen de bladeren niet (mooi) groeien.

Hij heeft zeker een aantal uur per dag flink wat zon nodig. Zet hem dus voor het raam aan een kant waar de zon op schijnt.

Wanneer je hem net gekocht hebt moet je even voorzichtig zijn. Hij is namelijk gekweekt onder een specifieke lamp, waardoor hij even aan direct zonlicht moet wennen. Zet hem dus een tijdje van het raam af en zet hem na verloop van tijd steeds iets dichterbij.

Warmte

Qua warmte kun je waarschijnlijk wel raden dat de bananenplant niet van kou houdt. Hij doet ’t het best op een temperatuur tussen de 19 en 26 graden Celcius. Laat het dus niet te koud worden in huis.

Een bananenplant doet ook niet zo goed wanneer hij vol in de wind staat. Dus het Nederlandse buitenklimaat is niet het meest geschikte klimaat voor de plant. Er is één bananenplant die wel gekweekt is voor de Nederlandse buitenlucht, de Musa Basjoo.

Luchtvochtigheid

De bananenplant komt van origine uit Zuidoost Azië, waar de luchtvochtigheid hoog is. Een gezonde luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Ligt de luchtvochtigheid in jouw huis lager? Gebruik dan een sprayflacon om de bananenplant af en toe blij te maken met een heerlijke water mist.

Ook als je huis wel voldoet aan de juiste luchtvochtigheid kan jouw plant een spray beurt zeker waarderen. Overdrijf hier natuurlijk ook weer niet mee, twee keer per week is voldoende.

Water

De bananenplant is een echte waterdrinker. Gemiddeld moet je de plant twee keer per week water geven. In de zomer heeft de plant meer water nodig dan in de winter. Voel even of de grond droog is of vochtig. Als de grond continu te vochtig is kunnen de wortels gaan rotten.

Je kunt er ook voor kiezen om een planten druppelaar of planten watergever toe te voegen aan de pot.

bananenboom-plant-stekken-v

Bananenplant stekken

Wanneer je een bananenplant in huis hebt, zul je op een gegeven moment miniplantjes zien groeien naast je grote plant. Dit zijn stekjes. Deze stekjes kun je verplaatsen naar een eigen pot, wanneer ze groot genoeg zijn. Wacht bij voorkeur tot ze minstens 4 blaadjes hebben.

Hoe stek je een bananenplant?

 1. Graaf het stekje zoveel mogelijk uit, zodat je ziet waar de stam loopt.
 2. Snijd het stekje met een mesje van de moederplant af. Het liefst zo dicht mogelijk bij de stam. Pas op dat je zo min mogelijk beschadigd.
 3. Poot het stekje direct voorzichtig in zijn eigen potje met potgrond.
 4. Geef het potje met het stekje ruim water.
 5. Zet het potje op een plek waar hij veel zonlicht krijgt.

Heb je nog meer uitleg nodig? Bekijk dan het onderstaande filmpje van Sprinklr.

Problemen FAQ

Er zijn meerdere problemen waar je tegenaan kunt lopen als je een bananenplant in huis hebt. Er zijn meerdere oorzaken waardoor je plant niet goed groeit. Waarom groeit mijn bananenplant niet? Enkele oorzaken zijn:

 1. De plant staat buiten
 2. Hij krijgt te weinig voeding
 3. De plant krijgt teveel water
 4. Hij staat op de tocht
 5. Je plant krijgt te weinig zonlicht

Je bananenplant staat buiten

Het Nederlandse klimaat is niet heel geschikt voor de bananenplant. De plant heeft het liefst een temperatuur tussen de 19 en 26 graden Celsius en kan niet goed tegen wind en/of tocht. Hoewel de plant ’s nachts een temperatuur van 10 graden Celsius kan verdragen, is het niet ideaal.

Je plant krijgt niet genoeg voeding

Een bananenplant groeit erg hard en kan daarom wel wat extra voeding gebruiken. Gebruik hiervoor bij voorkeur universele kamerplant voeding en volg de aanwijzingen op de verpakking.

Je plant krijgt teveel water

Hoewel je de plant aardig veel water moet geven, namelijk zo’n twee keer per week, is het ook mogelijk om teveel water te geven. De grond is dan continu vochtig en de wortels beginnen dan te rotten. Dit is natuurlijk niet goed voor de plant. Voel dus altijd even met je vinger of de grond droog of vochtig is. Als de grond vochtig is wacht je nog even met water geven.

Je plant staat op de tocht

Heb je bijvoorbeeld een airco of waaier in huis? Dit kan een probleem zijn want bananenplanten houden niet van tocht. Ook als je de plant in een kamer of serre hebt staan is het belangrijk om te kijken of hij niet voor de deur staat, of op een andere manier op de tocht staat.

Je plant krijgt te weinig zonlicht

De bananenplant heeft veel zonlicht nodig, minimaal 5 uur per dag. Zet de plant bij voorkeur voor een raam waar voldoende licht naar binnen komt.

Waarom krijgt mijn bananenplant bruine bladeren?

Het is normaal dat de onderste bladeren van de bananenplant een bruine rand krijgen en uiteindelijk afsterven. Knip deze bladeren gewoon weg, er zullen nieuwe bladeren groeien.

Zijn de bladeren erboven juist bruin of hangen ze slap? Dit is niet de bedoeling! Je plant komt dan hoogstwaarschijnlijk iets tekort. Verplaats je plant eens naar een zonnigere plek en geef hem meer water. Als het goed is lost dit het probleem op. Zorg er ook voor dat de pot waarin je plant staat groot genoeg is. Een bananenplant groeit hard en heeft regelmatig een nieuwe, grotere pot nodig.

Wat is het verschil tussen een bananenboom en bananenplant?

Er is geen verschil, waarschijnlijk alleen in grootte. Een bananenplant groeit hard en kan heel groot worden. Jouw plant kan dus al gauw een boom worden. Wil je dit niet? Zoek dan naar een dwergbanaan.

Is een bananplant giftig? 

De bananenplant is niet giftig voor kinderen, honden of katten. 

Nu weet je alles wat je moet weten over de verzorging van de bananenplant. Houd er rekening mee dat deze plant erg groot kan worden. Wil je dat niet, koop dan een soort dat klein blijft. Anders zit je over een paar jaar met een ongewenste reus van 2 meter hoog! 😉

Recent Posts