Hoe Verzorg je een Stippenbegonia?


hoe verzorg je een stippenbegonia

Van een vriendin kreeg ik een aantal maanden geleden twee super leuke Begonia Maculata’s, a.k.a. stippenplant, stippenbegonia of Polka Dot Begonia. We noemden ze “de gestipte dames”. Maar de gestipte dames deden het niet zo goed bij mij thuis als ik hoopte. Daarom heb ik flink wat research gedaan over de verzorging van deze leuke plant. In dit artikel deel ik met je wat ik geleerd heb over de verzorging, stekken en geef ik antwoord op veelvoorkomende problemen.

De plant ziet er bijzonder uit en is een plaatje om te zien. Ik werd er direct verliefd op. De bladeren lopen mooi uit in een punt en zijn aan de bovenkant donkergroen met zilver glinsterende stippen. De onderkant heeft een aparte bordeaux rood/paarse kleur.

Hoe verzorg je een Stippenbegonia in het kort:

 1. Verhuis de plant na aanschaf naar een grotere pot.
 2. Gebruik universele potgrond en geef de plant in de zomer extra voeding.
 3. Geef 2x per week water en zorg dat de bodem vochtig voelt.
 4. Plaats de plant in halfschaduw met voldoende licht.
 5. Zorg voor een minimum temperatuur 18-22°C
 6. Sproei het blad bij voorkeur eens per week licht.

Dit was een beknopte samenvatting van de verzorging. Hieronder leg ik het stap voor stap uitgebreid uit. Direct een stippenplantje kopen? Bestel er eentje via Bol.com.

Verpotten

Verhuis de plant na aanschaf naar een pot die net een slag groter is dan de pot waar hij momenteel in zit. Zo krijgt hij de ruimte om te groeien.

Heb je de plant niet direct na aanschaf verpoot? Wacht dan even tot de lente. In de lente herstelt de plant zich beter na een verhuizing. Ook wanneer de wortels eventueel wat beschadigd zijn. 

Verhuis de plant elk jaar naar een grotere pot, zodat hij kan blijven groeien.

Grond en voeding

Voor het planten van de Begonia Maculata kun je universele potgrond gebruiken. Het is verstandig om de plant eens per jaar, bij voorkeur in de zomer, extra voeding te geven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Pokon groene kamerplanten voeding voor bladbegonia’s of Pokon voor bloeiende kamerplanten voor bloeiende Begonia’s. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid.

Water

Een Stippenbegonia drinkt vrij veel water. De plant heeft gemiddeld zo’n 2 keer per week water nodig. Wel hangt dit een beetje af van de temperatuur en omstandigheden in huis. Denk bijvoorbeeld aan de luchtvochtigheid en of er een verwarming of airco aan is.

Voel daarom altijd even de bodem voordat je water geeft. De bodem moet licht vochtig zijn, maar niet droog of nat.

Als je de plant teveel water geeft zullen zijn bladeren bruin worden en gaan krullen. Krijgt de plant teveel water, dan kunnen de wortels gaan rotten en zal de plant na verloop van tijd dood gaan.

Licht

Zet de plant op een plek waar hij niet vol in de zon staat, maar wel veel licht krijgt. Halfschaduw wordt dit ook wel genoemd.

Plaats de plant niet in de volle zon. Dan zullen de bladeren verbranden en gaan verwelken.

Temperatuur

De Begonia Maculata is een “jungle plant” en houdt van warmte. Een minimale temperatuur tussen de 18-22°C, maar kan een minimum temperatuur van zo’n 15°C aan.

Zorg ervoor dat er niet teveel wisselingen in de temperatuur zijn. Zet de plant dus niet bij de deuropening, airco of verwarming.

begonia bladeren stippenplant

Luchtvochtigheid

Deze plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Sproei de plant eens per week licht in met een sprayflacon water. Niet te dichtbij, want van natte bladeren houdt ‘ie dan weer niet.

Doe dit al helemaal als de luchtvochtigheid in jouw huis laag is. Je kunt de luchtvochtigheid in je huis overigens iets verhogen door een bakje water op de verwarming te zetten.

Snoeien

De stippenbegonia hoeft niet gesnoeid te worden. Verwijder wel dorre bladeren, zo krijgen de andere bladeren meer “lucht”.

Hoe stek je een Begonia Maculata?

Je kunt de Stippenplant stekken door een stukje van de hoofdsteel te knippen, op de plek net boven een blad. Het is het beste als dat steeltje al enkele vertakkingen heeft, dit maakt hem extra stevig.

 1. Knip een stukje van de hoofdsteel af.
 2. Zet het steeltje in een glaasje met een bodempje water op een lichte plek.
 3. Ververs het water regelmatig.
 4. Nu is het afwachten tot er wortels aan komen. En ook als er wortels groeien is het belangrijk te wachten tot ze een aantal centimeter lang zijn.
 5. Als het takje wortels heeft die lang genoeg zijn kun je hem planten in een klein potje met potgrond.
 6. Geef het plantje ruim water en zet het potje op een lichte plek neer met indirect zonlicht.

Nog wat extra toelichting nodig? Bekijk ook het filmpje hieronder van Linspiration. 

Begonia FAQ en Veelvoorkomende problemen

Bladeren van de stippenbegonia worden geel of krijgen vlekken

Je plant heeft langdurig teveel water gekregen. Dit is een probleem, want hierdoor kunnen de wortels gaan rotten. Als de wortels rot zijn kan de plant het water niet meer goed opnemen en verspreiden. De plant kan dan langzaam doodgaan.

Controleer of de wortels nog gezond zijn. Dit doe je door de plant in zijn geheel uit de pot te halen. Als de wortels vol, stevig en wit zijn, zijn ze nog goed. Zijn ze droog of slijmerig? Dan gaat het niet zo goed met ze. Verplaats de plant naar een pot met verse potgrond en geef ze maximaal 2 keer per week een beetje water. Als je geluk hebt is de plant nog te redden.

De bladeren van de stippenbegonia krijgen bruine randjes

Dit is het resultaat van de zon. De plant staat teveel in de zon, of in direct zonlicht. De blaadjes verbranden en drogen uit.

Verplaats het plantje naar een plek in de halfschaduw. Het liefst voor een raam op het Noorden. Of op een plek waar het uit de zon staat, maar wel veel licht krijgt.

De bladeren van de Begonia vallen er af

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het loslaten van bladeren.

Teveel water – Dit is een veelvoorkomend probleem. De Begonia heeft ongeveer twee keer per week water nodig. Krijgt hij te vaak of teveel water? Dan gaan de wortels rotten, kunnen de bladeren geel worden en/of vallen de bladeren eraf.

Temperatuur en luchtvochtigheid – De Begonia is een tropische plant. Wanneer hij in een te koude temperatuur staat, of in een koude temperatuur in combinatie met een hoge luchtvochtigheid kunnen de wortels ook gaan rotten. En hierdoor kunnen de bladeren weer loslaten.

Hoe los je het op? – Verplaats de plant naar een warmere plek met meer licht. Zorg er ook voor dat de pot een goed afwateringssysteem heeft, zodat overtollig water niet op de bodem blijft liggen.

Is een Begonia Maculata giftig?

De plant is licht giftig. Houdt hem dus uit bereik van baby’s, katten en honden.

Is de stippenbegonia luchtzuiverend?

De plant is een beetje luchtzuiverend. Zoek je echt een goeie, luchtzuiverende plant? Kijk dan eens bij de Sansevieria.

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over de Polka dot Begonia, oftewel de stippenplant. De plant is in principe vrij makkelijk te verzorgen. Hij heeft veel licht en water nodig, maar liever geen direct zonlicht. Daarnaast is het een tropische plant die van warmte en een goede luchtvochtigheid houdt. Doe je dit goed, dan heb je een tevreden plantje!

Recent Posts