Hoe Verzorg je een Yucca?


hoe verzorg je een yucca

Ik ben dol op mijn Yucca plant en heb ‘m ondertussen al jaren. Met de juiste zorg gaat deze leuke plant lang mee. De Yucca wordt ook wel plantlelie genoemd en wordt gezien als een makkelijke kamerplant. In dit artikel vertel ik je hoe je een Yucca verzorgt en geef ik antwoord op de meest voorkomende problemen.

Hoe verzorg je een Yucca in het kort:

 1. Verplaats de Yucca na aanschaf naar een grotere pot
 2. Geef in de lente/zomer een beetje voeding
 3. Geef de plant veel indirect zonlicht
 4. Geef eens per 1-2 weken water
 5. Zorg voor de juiste temperatuur, minimaal 18 graden Celsius

Hieronder leg ik de bovengenoemde punten uitgebreid uit. Direct een Yucca plant kopen? Je kunt ze hier bestellen. 

Poten

Plaats de Yucca na aanschaf in een pot die net een slag groter is als de pot die er momenteel omheen zit. Vul de pot op met universele potgrond en vul geen Hydro korrels toe.

Het is belangrijk om de Yucca af en toe te verplaatsen naar een grotere pot. Zo krijgen de wortels meer lucht en krijgt de plant de kans om te groeien. Verplaats de plant bij voorkeur om de paar jaar naar een grotere pot. Doe dit bij voorkeur in de Lente, dan herstelt de plant zich makkelijker van de verhuizing.

Voeding

De Yucca is een makkelijke plant en heeft in principe weinig voeding nodig. Geef ‘m eens per jaar, in het voorjaar of de zomer een beetje vloeibare plantvoeding, bijvoorbeeld van Pokon. Lees goed de verpakking om te zien hoeveel plantvoeding je aan jouw plant moet geven.

Licht

De Yucca doet het ’t best op plekke met fel, indirect zonlicht. Hij heeft zeker een aantal uur per dag zonlicht nodig. Plaats de plant liever niet in direct zonlicht, hierdoor kunnen de bladeren verbranden en groeit de plant minder goed.

Plaats de plant bij voorkeur voor het raam, op een paar meter afstand. Of voor een raam met een vitrage, zodat de zon minder fel is. Op donkere plekken doet de Yucca het dus niet goed.

Heb je de plant net aangeschaft? Wees dan voorzichtig met fel zonlicht. De plant is gekweekt onder kunstmatig licht en zal even moeten wennen. Zet de plant in het begin liever iets verder van het raam af en zet ‘m na verloop van tijd steeds een stapje dichterbij.   

Water

De Yucca heeft niet veel water nodig. Eens per 1-2 weken is genoeg, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid in huis. Controleer voordat je jouw plant water geeft of de grond droog aanvoelt. Als de grond vochtig voelt kun je beter wachten met water geven.

Wanneer je een Yucca teveel water geeft krijgt deze een gele teint in de stam. Het is mogelijk dat de wortels al aan het rotten zijn. Geef je plant dus direct minder water als je dit ziet gebeuren!

Temperatuur

De plant heeft overdag een minimale temperatuur nodig van 18 graden Celsius om goed te kunnen groeien. Het liefst nog iets warmer. Laat de kamer dus niet te koud worden. Let ook op de temperatuur als je een Yucca bijvoorbeeld in de serre plaatst.

Dit is dus geen geschikte plant voor ons Nederlandse buiten klimaat. Ik moet eerlijk toegeven dat mijn Yucca in het verleden een tijd in hele koude omstandigheden heeft gestaan, namelijk in een bungalow waar het in de winter vaak steenkoud was. Hij heeft het wel overleefd maar groeide niet tot nauwelijks. Nu hij weer lekker warm staat groeit hij vele malen harder!

Luchtvochtigheid

In principe heeft een Yucca geen bijzondere eisen qua luchtvochtigheid. Wel kan de plant een spraybeurt op zijn tijd waarderen. Zeker als de luchtvochtigheid in jouw huis erg laag is.

Snoeien

Trek dorre en droge bladeren naar beneden en haal ze zo van de stam af. Dit is normaal en de top zal verder uitlopen met nieuwe bladeren.

Wordt de stam te lang? Dan kun je deze met een zaag bijwerken. Houd er wel rekening mee dat er geen garantie is dat de Yucca opnieuw uit zal lopen. Je kunt de top een tijdje afdichten met een plastic zak, hierdoor verhoog je de luchtvochtigheid en de kans dat de plant verder groeit.

Zelf heb ik ooit, toen mijn Yucca niet meer mooi was, het topje eruit gezaagd en deze gewoon in een pot met potgrond gezet. Dit topje is ondertussen uitgegroeid tot een heus boompje. Uit het onderste deel van de stam is bij mij overigens nooit meer wat gegroeid. Dit komt waarschijnlijk omdat ik de plant daarna wat extra voeding had moeten geven en het af had moeten dekken met een zak.

yucca verzorging boompje plant

Hoe stek je een Yucca?

Soms zie je uit de grond, naast de grote Yucca stam, een klein boompje groeien. Dit is een stekje. Je kunt deze afsnijden en in een eigen pot planten.

Zo stek je een Yucca:

 1. Stek bij voorkeur in de herfst.
 2. Wacht tot het stekje donkergroen is, witachtige stekjes zijn nog te jong.
 3. Graaf wat potgrond weg, zodat je goed zicht hebt op de stam.
 4. Zoek het stuk waaraan het stekje vast zit aan de grote stam.
 5. Met een scherp mes snijd je het stekje van de grote stam, neem hierbij een stukje van de wortel van de ‘ouder plant’ mee. Hieruit zullen de wortels groeien.
 6. Neem ook zoveel mogelijk potgrond dat om het stekje zit mee.
 7. Plaats het stekje in een nieuwe pot met potgrond.
 8. Geef het voldoende water en eventueel een beetje voeding.
 9. Plaats de plant in fel, indirect licht.

Is een Yucca giftig?

Ja, een Yucca is niet eetbaar en zelfs giftig. Pas dus op met deze plant wanneer je kleine kinderen of honden en katten hebt. Houd het buiten bereik.

Yucca FAQ – Veelvoorkomende problemen

Topjes van de Yucca worden bruin

Dit gebeurd heel veel en is niets om je zorgen over te maken. Het probleem is makkelijk gefikst. Het betekent dat de grond van je plant te droog is. Geef je plant iets vaker water en zorg dat je hier consequent in bent.

De bladeren van mijn Yucca worden geel

Er zijn verschillende redenen waarom de bladeren van je Yucca geel worden. Hieronder noem ik ze alle drie.

Zonlicht – Als de Yucca in direct zonlicht staat zullen de bladeren verbranden en geel tot bruin worden. Staat je plant dus pal voor het raam? Verplaats ‘m heel iets naar achteren of zet de plant voor een ander raam waar hij geen direct zonlicht krijgt.

Teveel water – Een Yucca heeft niet veel water nodig. Geadviseerd wordt om eens per 1-2 weken een beetje water te geven, als minstens 50% van de grond droog is. Krijgt de Yucca teveel water, dan kunnen de bladeren geel worden en kunnen de wortels gaan rotten. De stam kan dan ook iets geel gaan zien. Als dit niet opgelost wordt zal je plant uiteindelijk dood gaan.

Ongedierte – Mijten en ander ongedierte kunnen de grond droog maken, maar ook schade toedienen aan je plant. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter.  De beestjes putten je plant compleet uit, wat resulteert in gele bladeren.

Mijn Yucca is te groot geworden

Je kunt de Yucca snoeien en opnieuw poten. Snijd de uitlopers eruit en plant die simpelweg in een pot met potgrond.

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over de verzorging van een Yucca plant. Een Yucca kan erg groot worden. Verhuis hem om de paar jaar naar een nieuwe pot zodat hij door kan groeien. De plant is erg makkelijk te verzorgen en heeft weinig water en voeding nodig. Worden de bladeren geel, dan geeft de plant naar jou aan dat er wat aan de hand is. Zoals teveel zonlicht of teveel water.

Recent Posts