Hoe Verzorg je een Sansevieria?


hoe verzorg je een sansevieria

Zelf heb ik al jarenlang meerdere Sansevieria planten in huis. Ik vind ze ontzettend leuk en ze zijn makkelijk te verzorgen. Mijn ouders hadden ze vroeger altijd al voor de ramen staan en de laatste jaren hebben ze een complete comeback gemaakt! Heb je of wil je zelf ook zo’n leuke, hoge plant met stengels? In dit artikel leg ik je uit hoe je de Sansevieria verzorgt, stekt en geef ik je antwoord op de meest voorkomende problemen.

De Sansevieria is een vetplant met verschillende losse, opstaande stengels. Ze zijn er in vele verschillende kleuren en maten, er zijn maar liefst 66 geregistreerde soorten. De meest bekende in Nederland is de variant met geel/groene stengels, de Dracaena trifasciata var. Laurentii. Deze plant wordt ook wel Vrouwentong genoemd en in Amerika de Snake plant.

Hoe verzorg je een Sansevieria in het kort:

  1. Verhuis de plant na aanschaf naar een grotere pot. Herhaal dit elke 3 jaar.
  2. Zet de plant in gemiddeld tot veel indirect zonlicht.
  3. Geef de Sansevieria weinig water, gemiddeld 1x per 2 weken in de zomer en 1x per 4-6 weken in de winter.
  4. De ideale temperatuur is 20-25 graden Celsius. Niet kouder dan 16 graden Celsius.

Dit waren de instructies voor verzorging van de Sansevieria in het kort. Hieronder ga ik dieper op elk onderwerp in, dus blijf lezen. Direct een Sansevieria bestellen? Klik hier om er één te kopen via Bol.com.

Poten

Verhuis de Sansevieria direct na aanschaf naar een nieuwe pot die een slag groter is dan de huidige pot. Heb je dit niet direct gedaan? Doe het dan in de lente, dan herstelt de plant zich het beste.

Het is verstandig om de plant elke 3 jaar een grotere pot te geven. Zo krijgen de wortels de lucht en ruimte en kan de plant verder groeien.

Grond en voeding

Je kunt de pot gewoon aanvullen met universele potgrond. De plant heeft geen extra voeding nodig. In de winter gaat hij in een soort winterslaap, waardoor de plant zelfs bijna geen water nodig heeft.

Water

De Sansevieria is een vetplant en heeft heel weinig water nodig. Hoeveel water de plant nodig heeft is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de temperatuur en luchtvochtigheid in huis.

Over het algemeen kun je rekening houden met eens in de 2 weken in de zomermaanden en eens in de 4-6 weken in de wintermaanden.

Voordat je de plant water geeft voel je met je vinger aan de grond. Is de grond nog nat? Dan heeft je plant nog geen water nodig. Is de grond kurk droog? Dan heeft hij veel water nodig.

Licht

De Sansevieria doet het goed op alle plekken, zowel plekken in de volle zon als plekken met heel weinig licht. Toch is de beste plek voor deze plant in gemiddeld tot veel indirect zonlicht. Dan komt de plant het best tot zijn recht en zal hij goed groeien.

Temperatuur

Het is een echte kamerplant die het goed doet in huiselijke temperaturen. Het liefst nog iets warmer. De plant floreert in temperaturen tussen de 20-25 graden Celsius. Dichtbij de verwarming is dus ook geen probleem. Temperaturen onder de 16 graden Celsius zijn te koud.

Luchtvochtigheid

De Sansevieria doet het in principe goed met zowel hoge als lage luchtvochtigheid. Een normale luchtvochtigheid in huis licht tussen de 40-60%. Heb je een hele droge lucht in huis? Dan kun je de plant af en toe verwennen door water op hem te spuiten met een sprayflacon. Maar dit is niet nodig.

Sansevieria plant giftig verzorging

Hoe stek je een Sansevieria?

De Sansevieria kun je op twee manieren stekken: knippen of scheuren. De laatstgenoemde manier is de snelste manier.

Stekken door te knippen

Je kunt simpelweg het bovenste stuk va één van de stengels in stukken van 5-10 cm te knippen. Zorg er wel voor dat je precies weet wat de bovenkant is en wat de onderkant is. Zet de onderkant van de stekjes in een glas met een bodempje water.

Na een tijdje beginnen er worteltjes aan de onderkant te groeien en na een aantal weken tot maanden zijn deze wortels lang genoeg om te planten. Dit kost dus behoorlijk wat tijd en geduld.

Stekken door te scheuren

Dit is een snellere manier van stekken. De Sansevieria kun je gemakkelijk verdelen in losse stelen. Haal de plant uit de pot en zoek een steel ergens aan de zijkant, die je gemakkelijk met wortel en al van de plant ‘af kunt scheuren’. Doe het wel voorzichtig zodat je zo min mogelijk wortels beschadigd. 

Zet het nieuwe stekje in een aparte pot, zodat hij daar verder kan groeien. Zet de grote plant weer terug in zijn pot (of verhuis ‘m direct als dat nodig is) en voeg indien nodig wat extra potgrond toe.

Nog wat meer toelichting nodig? Bekijk het onderstaande filmpje van Mama Botanica, waarin ze uitlegd hoe ze haar Sanseveria vermeerdert. 

Sansevieria FAQ en Veelvoorkomende problemen

De bladeren van mijn Sansevieria krullen

Dit betekent waarschijnlijk dat je de plant al langere tijd te weinig water geeft. Geef hem dus even flink wat water en geef de plant in de toekomst iets vaker water. 

De bladeren van mijn Sansevieria worden geel

Er zijn drie redenen waarom dit kan gebeuren. Hieronder leg ik ze alle drie uit.

Teveel water – De Sansevieria heeft niet veel water nodig. In de zomer maximaal eens per 2 weken en in de winter maximaal eens per 4-6 weken. Wanneer de bladeren geel worden kan het betekenen dat je de plant teveel water geeft.

Geen regelmaat – Planten hebben, net als veel mensen, baadt bij regelmaat. Als je de plant de ene keer vlak achter elkaar water geeft en daarna een hele tijd niet, kan dit stress opleveren bij de plant. Dit kan ook zorgen voor gele bladeren.

Ongedierte – In principe is de Sansevieria niet gevoelig voor bladluis of ander ongedierte. Toch kan het een keer voorkomen dat de plant last heeft van beestjes. Beestjes die ervoor zorgen dat de grond uitdroogt en voedingsstoffen verliest, of die het blad aantasten. Dit alles leidt tot stress en energie verlies bij de plant. Hoe eerder je ingrijpt, hoe beter.

De bladeren van mijn Sansevieria hangen slap

Dit heeft sowieso te maken met water. Je geeft teveel water, of juist te weinig.

Teveel water – Een Sansevieria heeft heel weinig water nodig. Als de plant lange tijd teveel water krijgt, gaan de wortels rotten. Het water wordt dan niet meer opgenomen en verspreid waardoor de bladeren slap gaan hangen, geel worden en/of gaan rimpelen.

Haal de plant uit zijn pot en bekijk de wortels. Zijn de wortels stevig en wit of geel, dan zijn ze nog in goede staat. Zijn de wortels volledig uitgedroogd of zien ze er slijmerig uit? Dan zijn ze in hele slechte staat en staat de plant op het randje om dood te gaan.

Je kunt je plant dan redden door de stengels terug te snoeien tot 10 cm boven de grond. Geef je plant verse potgrond en geef ‘m eens per 2-4 weken water. Hopelijk groeit je Sansevieria weer uit, maar dit is geen garantie en het kan ook vrij lang duren.

Te weinig water – Hetzelfde probleem kan ontstaan als de plant te weinig water krijgt. Dus is de grond altijd kurkdroog? Geef dan iets vaker water.

Moet je een Sansevieria snoeien?

Nee, in principe kun je een Sansevieria niet snoeien. Soms komt het voor dat een blad geel wordt. Deze kun je dan bij de grond afknippen.

Is de Sansevieria giftig?

Een Sansevieria is licht giftig en kan buikpijn veroorzaken. Pas dus op dat je kinderen, honden of katten niet op dit plantje zitten te kauwen. 

Zuivert een Sansevieria de lucht?

De Sansevieria staat hoog op de lijst met luchtzuiverende planten. Dit is dus ook een hele mooie plant om in de slaapkamer te zetten.

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over de Sansevieria. Het is een makkelijke plant die weinig water en vrijwel geen voeding nodig heeft. Een plant die eens per drie jaar verhuist moet worden naar een grotere pot zodat hij lekker verder kan groeien. Ik vind het persoonlijk een prachtige plant en ben al jaren blij met mijn twee Sansevieria’s!

Recent Posts