De menstruatiecup: Alles wat je moet weten

Met alle duurzame alternatieven vandaag de dag kun je onmogelijk om de menstruatiecup heen. Ben je heel benieuwd wat een menstruatiecup is? Hoe het werkt en wat de voordelen en nadelen van een menstruatiecup zijn?

In dit artikel heb ik alle mogelijke informatie opgezocht die er over het onderwerp te vinden is en deze voor jou lekker overzichtelijk in één artikel gezet. Na het lezen van dit artikel kun jij een weloverwogen keuze maken of het product bij je past of juist niet. Lees snel verder!

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een herbruikbaar product voor vrouwelijke hygiëne. Het is een klein, trechtervormig bekertje van rubber of siliconen die je tijdens je menstruatie in je vagina inbrengt om het bloed op te vangen.

Een cup kan meer bloed opvangen dan andere producten zoals een tampon of maandverband. Je kunt de cup tot 12 uur lang veilig dragen, ook ’s nachts. Als je een hevige vloed hebt kan het zijn dat je de cup vaker moet legen.

Hoe werkt een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is in principe heel makkelijk te gebruiken. Toch kan het in het begin even onwennig zijn. Weet je nog dat je voor het eerst een tampon inbracht? Dat dus!

Totdat je gewend bent aan het inbrengen van de menstruatiecup kun je een inlegkruisje gebruiken, om eventuele ongelukjes te voorkomen.

Voorbereiding

Allereerst is het van belang om te weten welke maat je nodig hebt. Over het algemeen kun je kiezen uit maat S en L.

Maat S wordt meestal aangeraden voor vrouwen jonger dan 30 jaar, die geen vaginale bevalling hebben gehad. Maat L wordt over het algemeen aangeraden voor vrouwen boven de 30 jaar, vrouwen die een vaginale bevalling hebben gehad of vrouwen met een zeer hevige vloed. (bron)

Voordat je een menstruatiecup gaat gebruiken, moet je het product eerst steriliseren. Dit doe je door de cup 3-4 minuten uit te koken op minstens 100 graden.  

Hoe breng je een menstruatiecup in?

Hoe breng je een menstruatiecup in? Volg hiervoor de volgende stappen:

Stap 1 – Was je handen en de cup onder schoon, stromend water.

Stap 2 – Vouw de cup dubbel, zodat het een C vormt.

Stap 3 – Breng het product dubbelgevouwen in en laat het los wanneer het op de juiste plek zit. Dit moet je misschien een paar keer oefenen.

Stap 4 – Als je de cup loslaat, kan het een plop of zuig geluid geven. Dit is de bedoeling. Voel voor de zekerheid even of de cup helemaal rond is.

Stap 5 – Als je een deuk of vouw voelt zit de cup niet goed. Probeer het product dan een beetje te draaien.

Vind je het heel moeilijk om de cup in te brengen?

Je kunt een beetje water of glijmiddel gebruiken om de cup iets gladder te maken en het inbrengen iets makkelijker te maken.

Hoe ver moet je een menstruatiecup inbrengen?

Je brengt het product even ver in als dat je bij een tampon zou doen. Je zou de cup niet moeten voelen zitten. Je moet gewoon kunnen bewegen, springen en zitten zonder het te voelen.

Lukt het je na bovenstaande tips nog niet? Bel dan met je dokter voor meer advies.

Menstruatiecup verwijderen

Gemiddeld kun je een menstruatiecup zo’n 6 – 12 uur lang dragen. Als het cupje vol zit kan het lekkage veroorzaken.

Vind je het lastig in te schatten hoe lang je met het product kunt doen? Dan kun je in het begin een inlegkruisje dragen. Als je dan een inschattingsfout maakt is het minder vervelend.

Stap 1 – Was je handen onder schoon, stromend water met een beetje zeep.

Stap 2 – Zoek een fijne houding en probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Dit maakt het verwijderen makkelijker.

Stap 3 – Ga met je wijsvinger en je duim naar binnen, totdat je het tuitje voelt. Trek voorzichtig aan het tuitje.

Stap 4 – Zodra je bij het cupje kunt, knijp je zacht in de basis. Hierdoor wordt de vacuüm verbroken en kun je de cup eruit halen.

Stap 5 – Nu kun je de cup legen in de wc.  

Stap 6 – Om de cup opnieuw in te brengen spoel je hem even om met water, of veeg je hem schoon met een wc papiertje.

menstruatie cup ervaringen

Voordelen van een menstruatiecup

  • Een menstruatie cup vervangt gemiddeld 3 tampons.
  • Het is een milieu vriendelijk optie.
  • Het is een budget vriendelijke optie.
  • Een menstruatiecup gaat tot 12 uur mee. Dit is veel langer dan een tampon of maandverband.
  • Door de ‘seal’ komt er minder geur vrij. Er is dus minder kans op ongewenste geurtjes.
  • Sommige menstruatiecups zijn ontwikkelt om ook tijdens je menstruatie probleemloos seks te kunnen hebben. Wel even goed de verpakking lezen, want niet elke cup is hier geschikt voor.
  • Het risico op TSS (Toxic Shock Syndroom) is vele malen kleiner dan bij het dragen van een tampon.

Nadelen van een menstruatiecup

  • Je moet de juiste grootte hebben.
  • Inbrengen kan in het begin onhandig zijn.
  • Verwijderen kan in het begin een kliederboel zijn.
  • Sommige merken raden af een menstruatiecup te gebruiken als je een spiraaltje hebt. Er is echter geen bewijs voor dat de cup problemen veroorzaakt bij een spiraaltje. Voor de zekerheid kun je jouw dokter om advies vragen.
  • Als je allergisch bent voor siliconen of rubber is dit geen goede optie.
  • In sommige gevallen kan de cup irritatie veroorzaken. (bron)

Ervaringen van andere vrouwen

We hebben voor jullie een aantal reacties van vrouwen op de mensturatiecup verzamelt. Dit zijn echte ervaringen van echte vrouwen. 

Tina: “Als beginner heb ik gemerkt dat je echt wel even de instructies moet lezen. Ik heb er een beetje mee gespeeld en verschillende manieren uitgeprobeerd. Als je de cup niet voelt zitten, zit ‘ie goed. Je voelt ‘m ook niet als je naar de wc gaat. Voor mij werkt dit prima.”

Amber: “Ik ben een twintiger en werk in de gynaecologie. Ik heb voor de menstruatiecup gekozen omdat ik mijn afval wilde verminderen. Ik heb verschillende cups geprobeerd en dat liep allemaal uit in een drama. Uiteindelijk kwam ik uit op een tulp-vormige cup, die beter bij mijn baarmoeder past. 

Het verwijderen van de cup kostte me ook even oefening. De eerste keer zat hij muurvast. Ik kreeg ‘m er gewoon niet uit. En een paar dagen later morste ik bloed over mijn hand. Daarna ging het veel beter. Ik moet zeggen dat je er even in moet komen. Maar datzelfde geldt voor wanneer je overstapt van maandverband naar tampons. Ik kan de menstruatiecup echt aanraden.”

Zara: “Ik vond het idee van de menstruatiecup geweldig. Het duurde even voordat ik de cup er goed in kreeg. Maar eenmaal gelukt, voelde ik ‘m totaal niet. Ook niet wanneer ik moest plassen. Ik was tevreden, tot het moment kwam dat ik ‘m eruit moest halen. Vre-se-lijk. Ik heb werkelijk alles geprobeerd, elke positie, elke methode. Uiteindelijk moest mijn man me helpen om de cup eruit te halen. Gelukkig konden we er allebei om lachen. Maar ik vind het te eng om het weer te proberen. Nee bedankt.”

Kate: “Als je kinderen hebt gekregen raad ik je aan een grotere maat te kopen. Merken geven vaak aan dat je een keuze moet maken op basis van je menstruatie. Omdat ik niet zoveel bloed, koos ik voor de kleinere maat. Maar die gleed er telkens uit. Daarom heb ik uiteindelijk een grotere besteld.” 

Menstruatiecup kopen

Heb je het hele artikel gelezen en ben je ervan overtuigd dat de menstruatiecup een goeie match voor jou is? Dan wordt het tijd om er eentje te kopen!

De cup is gewoon te koop bij drogisterijen zoals Kruitvat of Etos. Ga je liever niet naar de winkel hiervoor? Je kunt het ook makkelijk bestellen via Bol.com

menstruatiecup kopen voordelen nadelen

Onze aanrader? Deze cup van GOODLIFE. Deze herbruikbare cup is gemaakt van eersteklas medical silicone. Het product tast de Ph waarde van de vagina niet aan. Het is te krijgen in maat S en L.

Een voordeel van deze cup, het heeft een handig tuitje die voor goede grip zorgt tijdens het verwijderen (Veel cups hebben een heel kort tuitje waardoor je weinig grip hebt). Ook is deze cup zeer betaalbaar. 

Een alternatief op de menstruatiecup is menstruatieondergoed

Nawoord

De menstruatiecup is helemaal jouw ding, of je vindt het tien keer niks. Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel al een aardig goed idee hebt of het bij je past of niet. Maar uiteindelijk is het gewoon een kwestie van uitproberen. (En vergeet niet met je dokter te overleggen als je een spiraaltje hebt) Succes!