Motten Bestrijden op Natuurlijke of Biologische Manier


motten-bestrijden-op-natuurlijke-biologische-manier

Motten het zijn diertjes die behoren tot de categorie nachtvlinders. Je ziet ze vaak s, avonds als ze bijvoorbeeld op het licht van de buitenlamp afkomen en ertegen aanvliegen. Motten wil je echt niet in je kledingkast zien. Al zijn het vooral de larven van de motten die voor overlast zorgen. Deze kleine beestjes vinden het heel fijn om aan je kleding te zitten.

Je kan het zien als er kleine gaatjes in je kleding zitten. Gelukkig kan je er iets aan doen. Er zijn ook genoeg natuurlijke manieren om motten te bestrijden. Daarom geven we je hier graag wat tips om op een natuurlijke manier van het motten probleem af te komen

Heerlijk geurende lavendel

Lavendel ruikt heerlijk en het helpt ook nog eens om te voorkomen dat er motten in je kledingkast komen. Je kan een paar takjes los in je kast leggen maar bijvoorbeeld ook een geurzakje maken van lavendelbloemetjes of knoppen.

Leg dit tussen je truien, shirts of broeken en motten zoeken hun heil ergens anders. Bovendien is het een heerlijke geur al je kleding en de kast wordt omringt door deze heerlijke frisse lavendel geur.

Check deze zakjes met heerlijke, biologische lavendel uit de Provence.  Als de geur wegvaagt schud je het zakje iets op, waardoor er nieuwe geuren vrijkomen. 

Een kommetje met azijn en heet water

Een andere natuurlijke manier om motten te bestrijden is een kommetje met azijn en heet water in je kast zetten. Het is de bedoeling dat je van allebei even veel in het kommetje doet. De helft heet water en de helft azijn. Zet dit kommetje vervolgens in je kleding kast en je ondervindt geen last meer van motten.

Kruidnagels of kaneelstokjes

Het kruidenrek in je keuken komt hierbij goed van pas. Je kan namelijk motten ook bestrijden met kruidnagels of kaneelstokjes. Ook dit is een natuurlijke manier om van motten af te komen. De kaneelstokjes en kruidnagels leg je in de kledingkast.

Gebruik hiervoor een plastic zakje anders kunnen bijvoorbeeld de kaneelstokjes vlekken maken op je kleding. De geur van de kaneel kan wellicht wat overheersen en ervoor zorgen dat je kleding wat sterk naar de kaneel ruikt. Maar dat laatste vind je misschien niet zo heel erg omdat je dan als vanzelf de associatie met appeltaart maakt. Je omringt jezelf hiermee met de geur van appeltaart. Maar het allerbelangrijkste het helpt om motten te bestrijden.

Stukjes zeep in je kast leggen

Deze tip helpt ook om te voorkomen dat je overlast krijgt van motten. Wat kan helpen is overal tussen je kleding wat stukjes zeep te leggen. Motten vinden dit niet fijn en slaan wellicht jouw kledingkast even over. Daarnaast geeft het uiteraard ook een heerlijke geur af aan je kleding.

Leg stukjes zeep tussen je kleding met je lievelingsgeur. Lavendel, rozen of misschien aloë Vera het helpt allemaal tegen bestrijding van motten en je draagt je kleding met nog meer plezier omdat deze naar je lievelingsgeur ruikt.

Gebruik goede afsluitbare kledinghoezen

Wat ook uitermate goed helpt om motten geen kans te geven is het gebruik van kledinghoezen. Je bergt je kleding geheel afgesloten op. Motten krijgen zo beslist geen kans. Daarnaast is je kleding op die manier ook heel goed beschermd tegen vlekken en vuil.

Check bijvoorbeeld deze betaalbare set van 10 kledinghoezen.

Haal de stofzuiger eens door je kledingkast

Last van motten in je kledingkast? Haal alles er eens een keer uit en maak de kast goed schoon. Ook even met de stofzuiger erdoorheen gaan om op die manier goed in alle hoeken en kieren te zuigen. Dit zijn namelijk de belangrijkste plaatsen waar motten zich kunnen verschuilen.

Gebruik voor de kieren de speciale opzetborstel (de kieren zuigmond van de stofzuiger). Daarmee kan je nog beter in alle kieren en hoeken komen en deze zorgvuldig schoon zuigen. Op deze wijze verwijder je heel gemakkelijk eventuele larven en motten op een natuurlijke manier.

De kleding wassen voor je deze terug gaat hangen in de kast

Na het dragen van je kleding kunnen er wat huidschilfers of wat zweet achterblijven in je kleding. Dit is nu net wat motten heel prettig vinden. Hang je de gedragen kleding zo terug in de kast dan bestaat de kans dat motten hier niet afblijven.

Om dit te voorkomen kan je beter alleen kleding die gewassen is in de kast hangen. Na het wassen is het zweet en zijn de huidschilfers als het goed is verdwenen en dat maakt het minder aantrekkelijk voor motten.

Natuurlijke mottenballen

Mottenballen zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt chemische mottenballen, maar ook natuurlijke mottenballen. Deze natuurlijke mottenballen worden meestal gemaakt van cederhout. 

Cederhout geeft een licht aromatische geur af, waar motten blijkbaar een hekel aan hebben. Dat terwijl wij cederhout vaak lekker vinden ruiken. De geur wordt namelijk vaak gebruikt in verzorgingsproducten en parfums. 

Deze ballen zijn ook duurzaam. Je kunt ze gewoon licht opschuren en opnieuw gebruiken. Koop bijvoorbeeld deze handige 40-delige set om je hele kast te beschermen. 

Nu heb je een heleboel tips om motten op natuurlijke manier tegen te gaan! Ik hoop dat je ermee aan de slag kunt en snel van de motten af bent. 

 

Recent Posts