Recept: Risotto ovenschotel met champignons

risotto champignon pancetta

Een lekker receptje die ik regelmatig maak, deze heerlijke risotto ovenschotel. Het originele receptje vond ik een aantal maanden geleden in het boekje van de Allerhande. Ik heb hier een lekkere variatie op gemaakt. 

Disclaimer: ik ben absoluut een thuiskok en geen chefkok. 😉 Ik deel receptjes met jullie die ik zelf ontzettend lekker en goed gelukt (al zeg ik het zelf) vind. 

Je kunt dit receptje zowel maken met of zonder vlees. Voeg dan wat meer kastanje champignons toe, of verschillende soorten champignons als je dat lekker vind. Kastanje champignons bevatten ongeveer 2,5 gram eiwitten per 100 gram. 

Ingrediënten (2 personen):

  • 200 gram risotto rijst
  • 400 gram kastanje champignons
  • 125 gram crème fraîche 
  • 1 bouillonblokje champignon
  • 600 ml water
  • 1 rode ui
  • Bieslook
  • 2 beschuiten
  • Parmezaanse kaas
  • 1 pakje pancetta (80 gram) – Deze kun je weglaten als je vegetarisch wilt koken.

Keukengerei:

  • Ovenschaal (20×30 cm)
  • Snijdplank
  • Mes
  • Bakpan
  • Steelpan
  • Kwastje (voor champignons)
  • Kom

Instructies:

Stap 1 – Verwarm de oven voor op 180 C° graden. 

Stap 2 – Snijd de pancetta in reepjes en leg deze apart. Maak de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Pel de ui en snipper de ui. 

Stap 3 – Verhit een grote bakpan, doe er een klontje boter in en voeg de pancetta en ui toe. Bak deze een paar minuten. 

Stap 4 – Zet ondertussen een pannetje met 600 ml water op een laag vuur met het bouillonblokje erin. 

Stap 5 – Voeg de champignons toe en bak een paar minuten. 

Stap 6 – Voeg nu de risotto toe en bak even mee. Schenk er daarna een beetje bouillon bij en laat het een paar minuten sudderen. 

Stap 7 – Vet een ovenschaal in. (20 x 30 cm)

Stap 8 – Voeg nog een beetje water toe aan de risotto en laat weer doorsudderen. 

Stap 9 – Kruimel de twee beschuiten en voeg de parmezaanse kaas en een handje bieslook toe. Meng door elkaar. Dit wordt de topping van de ovenschotel. 

Stap 10 – Voeg nu ook het laatste beetje bouillon toe aan de pan en laat het nog een paar minuten sudderen. 

Stap 11 – Roer de crème fraîche door de risotto. 

Stap 12 – Giet het mengsel in de ovenschaal. 

Stap 13 – Strooi het beschuit-kaas-bieslook mengsel bovenop, zodat de hele ovenschotel bedekt is.

Stap 14 – Zet de schaal nog 15 minuten in de oven op 180 graden, zodat de risotto gaar wordt en de ovenschotel een mooie, gouden, krokante bovenkant krijgt. 

Nu kun je de risotto verdelen over de bordjes. Om het visueel nog iets aantrekkelijker te maken kun je nog wat bieslook bovenop strooien. Eetsmakelijk!

risotto champignons pancetta

Variëren

Dit receptje is door zijn smaakpalet goed te variëren. Je kunt de pancetta vervangen voor kip of spekjes. Of spinazie of courgette toevoegen. 

Wil je op de chique tour? Voeg dan een beetje witte wijn toe en truffel. Serveer met een lekkere, droge witte wijn on the side. Hmmmm

Of voeg heel ietsje meer water toe en vervang de crème fraîche voor geitenkaas. Ook een hele lekkere combinatie! (vind ik, mijn vriend vind het vreselijk)

Succes! Deel je jouw resultaat met ons op instagram? @doemaarnatuurlijk