Rozemarijn olie

Rozemarijn staat wereldwijd het meest bekend als een kruid om te gebruiken in gerechten. De laatste jaren neemt ook de populariteit van rozemarijn etherische olie toe. De olie wordt gemaakt uit de rozemarijn plant, de Rosmarinus officinalis.

Rozemarijn werd in Romeinse tijd gebruikt bij religieuze ceremonies. Het werd ook gebruikt bij bruiloften, het bereiden van eten, cosmetische doeleinden en als medicijn. Vandaag de dag wordt rozemarijn etherische olie in de aroma therapie gebruikt bij stress, pijnklachten, problemen in het spijsverteringsstelsel, ademhalingsproblemen, haargroei en geheugenproblemen.

Rozemarijn olie is erg krachtig geconcentreerd. Wil je rozemarijn olie op je huid gebruiken? Verdun de olie dan altijd met een dragerolie zoals bijvoorbeeld druivenpit olie of jojoba olie. Gebruik de olie niet op de huid van jonge kinderen. Lees onderaan de pagina alle bijwerkingen van rozemarijn etherische olie.

Top 6 doeleinden van rozemarijn olie:

1. Geheugen
2. Haargroei
3. Stress
4. Verkoudheid en griep symptomen
5. Luchtreiniger

Weten welk merk en product wij aanraden?

rozemarijn olie werking

1. Geheugen verbeteren met rozemarijn olie

In het oude Griekenland en in Rome werd rozemarijn olie gezien als middel dat het geheugen verbeterde. Rozemarijn olie is een oppepper.

Uit onderzoek is gebleken dat rozemarijn olie mogelijk voor een beter geheugen zorgen. Een groep met studenten werd verschillende wiskunde vragen gesteld. De snelheid en het aantal juiste antwoorden steeg naarmate er in de ruimte meer rozemarijn olie werd gebruikt in een aroma diffuser.

Andere onderzoeken suggereren dat rozemarijn olie mogelijk ook positief effect heeft op mensen met dementie zoals Alzheimer, maar dit zal verder onderzocht moeten worden.

HOW TO ♥ Voeg een paar druppels rozemarijn olie toe aan je aroma diffuser. Heb je een toets? Druppel dan een beetje rozemarijn olie op een zakdoekje en houd deze af en toe bij je neus.

2. Haargroei verbeteren met rozemarijn olie

Rozemarijn etherische olie stimuleert de bloedsomloop die ervoor kan zorgen dat je haar sneller groeit.

Een veelvoorkomend haarverlies probleem is androgenetische alopecia, ook wel “mannelijke kaalheid” genoemd. De term ‘mannelijke kaalheid’ is enigszins verwarrend, want ook vrouwen kunnen last hebben van deze vorm van kaalheid. (1) Rozemarijn olie kan voorkomen dat een bijproduct van testosteron de haarzakjes aantast, wat de oorzaak is van dit probleem.

Uit een onderzoek waarbij een groep testpersonen 6 maanden lang tweemaal daags rozemarijn olie verdund aanbrachten op hun hoofdhuid, werden dezelfde resultaten waargenomen als bij het middel Minoxidil. Een positieve bijkomstigheid was dat de groep minder last van een jeukende hoofdhuid had dan wanneer ze Minoxidil gebruikten. Na 7 maanden lang gebruik van verdunde rozemarijn olie werd bij 44% van de testpersonen minder haarverlies waargenomen. (2)

HOW TO ♥ Breng tweemaal daags een mengsel van jojoba olie, druivenpit olie en rozemarijn olie aan op je hoofdhuid. Gebruik hierbij de verhouding van 1 theelepel dragerolie op 1 druppel etherische olie.

3. Stress verminderen met rozemarijn olie

Stress wordt door vele verschillende dingen veroorzaakt. Een beetje stress is niet erg, maar wanneer stress lange tijd aan blijft houden kan het negatief effect hebben op je gezondheid. Ruim 28% van de Nederlanders ervaart dagelijks stress. (3)

Rozemarijn olie zorgt ervoor dat het cortisol niveau in het lichaam verlaagd wordt. Cortisol wordt aangemaakt wanneer het lichaam stress ervaart.

Wil je meer weten over welke etherische oliën geschikt zijn bij stress? Lees ons artikel de top 6 etherische oliën bij stress.

HOW TO ♥ Voeg een paar druppels rozemarijn olie toe aan je diffuser, of een druppeltje olie aan je aroma brandertje. Last van stress tijdens een toets of examen? Druppel een beetje rozemarijn etherische olie op een zakdoekje en neem deze mee naar je test.

4. Griep en verkoudheid symptomen verminderen met rozemarijn olie

Rozemarijn olie werkt goed bij het vrijmaken van de luchtwegen. Hierdoor is de etherische olie zeer geschikt voor griep en verkoudheid. Het gaat symptomen tegen als verstopte neus, hoest en verstopte holtes. Dat rozemarijn olie werkt voor het vrijmaken van de luchtwegen wordt door meerdere wetenschappelijke onderzoeken ondersteund.

How to ♥ Gebruik rozemarijn olie in een aroma brandertje of maak een stoombadje met rozemarijn olie. Gebruik een combinatie van rozemarijn olie en eucalyptus olie voor een nog beter resultaat.

Lees ook ons artikel over etherische oliën bij verkoudheid

5. Lucht reinigen met rozemarijn olie

Heb je spruitjes of bloemkool gekookt of hangt er een vreemd geurtje in huis? Rozemarijn olie neutraliseert de lucht en verwijderd (vieze) geurtjes. Voeg een paar druppels rozemarijn olie toe aan een aroma diffuser zodat de hele kamer gereinigd wordt. Je kunt eventueel ook een druppel lavendel olie, sinaasappel olie of rozenolie toevoegen om een lekker geurtje in je huis te verspreiden.

rozemarijn-etherische-olie

Andere mogelijke doeleinden van rozemarijn olie

Rozemarijn olie wordt gebruikt voor vele andere doeleinden, echter is er meer onderzoek nodig om te bevestigen dat de olie daar ook echt voor werkt. Zo wordt rozemarijn etherische olie onder andere gebruikt voor mondhygiëne en slechte adem, spijsverteringsproblemen, het versterken van het immuunsysteem, pijnklachten verminderen, puistjes en acne, depressie verminderen, tegengaan van ontsteking in de gewrichten en het verbeteren van de bloedsomloop.

Koop rozemarijn olie hier. 

Bijwerkingen van rozemarijn etherische olie

Etherische olie is geen vervanger voor medicijnen. Ga bij (ernstige) klachten altijd naar de dokter. Etherische oliën zijn sterk geconcentreerd en dienen doordacht en met mate gebruikt te worden.

Zwangere vrouwen – Rozemarijn olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Kinderen – Rozemarijn etherische olie wordt afgeraden voor kinderen jonger dan 10 jaar.

Overmatig gebruik – Bij overmatig inwendig gebruik kan rozemarijn olie bijwerkingen hebben zoals overgeven, vergiftiging, coma, toevallen en mogelijk een miskraam.

Huid – Verdun rozemarijn etherische olie voor gebruik direct op de huid altijd met een dragerolie.

Medicijnen – Heb je een medische aandoening of gebruik je medicijnen? Check dan bij je dokter of een aroma specialist of je rozemarijn olie veilig kunt gebruiken.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

Bronnen:

www.alopecia-vereniging.nl/alopecia-androgenetica

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9828867

www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/half-nederland-heeft-lichamelijke-klachten-door-stress