Top 6: Etherische olie bij ontstekingen

etherische olie ontstekingen

Etherische oliën zijn vandaag de dag razend populair omdat ze een natuurlijke manier zouden zijn om vele verschillende problemen op te lossen. Wist je dat een aantal etherische oliën sterke, ontstekingsremmende eigenschappen hebben? Er zijn zelfs wetenschappelijke onderzoeken die dit bevestigen. In dit artikel vertellen we je er meer over en lees je welke oliën de meest krachtige werking hebben bij ontstekingen.

In dit artikel:

 • Wat is etherische olie?
 • Hoe werkt etherische olie bij ontstekingen?
 • Top 6 etherische oliën bij ontstekingen
 • Hoe gebruik je etherische olie
 • Bijwerkingen en waarschuwingen

Wat is etherische olie? – in het kort

Etherische oliën zijn zeer sterk geconcentreerde oliën die door middel van stoomdestillatie gehaald worden uit de bladeren, bloemen, zaden, noten, wortels, takken en hars van planten en bloemen.

De olie is zo sterk geconcentreerd, dan deze meestal niet rechtstreeks op de huid aangebracht kan worden. In een diffuser hoef je ook slechts een paar druppeltjes olie te gebruiken.

Etherische oliën zijn de voorlopers op medicijnen en werden vroeger gebruikt voor allerlei verschillende kwaaltjes. Elke olie heeft zijn eigen, unieke eigenschappen. Zo kunnen de oliën een kalmerende of opbeurende werking hebben op de geest, maar ook een pijnstillende, slijmoplossende of ontstekingsremmende werking hebben op het lichaam.

Hoe werkt etherische olie bij ontstekingen?

Een aantal oliën hebben een ontstekingsremmende werking, wat ze geschikt maakt voor de genezing van wonden, maar ook bij het verlichten van reuma of artritis klachten.

Verwacht niet dat de olie je op wonderbaarlijke wijze geneest. Als je een ernstige of aanhoudende ontsteking hebt zul je echt de dokter moeten bezoeken. Maar de olie kan klachten verlichten en genezing ondersteunen.

Hoe werkt het dan? Sommige oliën werken verkoelend, pijnstillend en ontspannend waardoor zwellingen verlichten en minder pijnlijk zijn. Bepaalde oliën hebben ook daadwerkelijk een krachtige, ontstekingsremmende werking wanneer ze geïnhaleerd worden of op huid aangebracht worden. Ze verminderen het stofje (de enzymen) in het lichaam die ontstekingen veroorzaken.

Top 6 beste oliën bij ontstekingen

Hieronder geven we de top 6 oliën weer waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze ontstekingen daadwerkelijk verlichten. (bron)

 1. Tijm olie
 2. Kruidnagel olie
 3. Rozenolie
 4. Eucalyptus olie
 5. Venkel olie
 6. Bergamot olie

Daarnaast worden ook deze oliën door de NAHA erkend als ontstekingsremmende oliën: Roomse kamille olie, gember olie, helichrysum olie en patchouli olie.

Hieronder vertellen we je meer over de top 6.

Tijm olie

Tijm olie blijkt volgens een onderzoek uit 2010 veruit de beste olie bij ontstekingen te zijn. Tijm olie zou de stofjes in het lichaam die ontstekingen veroorzaken met maar liefst 75% verminderen! (bron)   

Tijm olie heeft krachtige antibacteriële, schimmelwerende, ontstekingsremmende en slijmoplossende eigenschappen. De olie werd in het verleden zelfs gebruikt om ziekenhuizen mee te desinfecteren.

Kijk welk merk en product we aanraden (ga naar bol.com)

kruidnagelolie-acne-etherisch

Kruidnagel olie

Kruidnagelolie wordt gemaakt uit kruidnagels en heeft sterke antiseptische, antimicrobiële, schimmelwerende, ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen.

De olie wordt gebruikt bij onder andere griep, voetschimmel en ontstekingen. Kruidnagelolie wordt zelfs door sommige tandartsen aangeraden bij kiespijn.  

Kruidnagelolie koop je hier (ga naar bol.com) 

Rozenolie

Rozenolie is een zeer veelzijdige olie. Het is wel iets prijziger, want voor 1 druppel rozenolie zijn zo’n 200 rozen nodig!

De gezondheidsvoordelen van etherische olie van rozen kunnen worden toegeschreven aan eigenschappen als antidepressivum, ontstekingsremmend, antiseptisch, krampstillend, antiviraal, afrodisiacum, adstringerend (slijmoplossend) bacterie dodend, helend en zuiverend.

Om de bovenstaande eigenschappen wordt rozenolie gebruikt tegen stress en depressie, maar ook tegen ontstekingen, griep en zelfs voor cosmetische doeleinden.

Bekijk welk product we aanraden. 

Eucalyptus olie

Eucalyptus etherische olie is één van de meest bekende en populairste oliën. Niet zo gek, want de olie kan voor ontzettend veel verschillende dingen gebruikt worden.

De olie heeft pijnstillende eigenschappen en werkt verkoelend op ontstekingen. Daarnaast verminderd deze olie, net als de bovengenoemde oliën, de stof die ontstekingen in het lichaam veroorzaakt. Als je dus last hebt van zwelling en pijn, dan is deze olie een hele goeie optie!

Bekijk welk product we aanraden. (ga naar bol.com)

Venkel olie

Venkel is een rustgevende olie die goed is voor de spijsvertering, luchtwegen, lever en galblaas. Een kop verse venkelthee is dus ontzettend gezond!

Venkel heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Breng de olie dus aan op je huid of gebruik de olie in een aroma diffuser.

Venkel olie bestel je makkelijk online via bol.com

bergamot-etherische-olie

Bergamot olie

Bergamot olie is misschien niet de eerste olie waar kenners van aromatherapie aan denken om te gebruiken bij ontstekingen. Hij staat meer bekend om zijn werking bij stress en depressie en om zijn lekkere geur.

Bergamot etherische olie heeft antiseptische-, kalmerende-, anti depressieve-, desinfecterende- ontstekingsremmende- en lustopwekkende eigenschappen.

Bergamot olie wordt in aroma therapie veel gebruikt bij pijn, depressie, angststoornissen, stress, griep en huidproblemen. Uit onderzoek blijkt dat deze olie ook effectief is bij het verminderen van de stofjes in het lichaam die ontstekingen veroorzaken.

Bekijk welk merk en product we aanraden.

Hoe gebruik je etherische olie bij ontstekingen?

Voordat we je laten weten wat de 6 krachtigste oliën zijn bij ontstekingen, willen we uitleggen hoe je etherische oliën gebruikt bij ontstekingen.

Inhaleren – Je kunt de olie rechtstreeks uit het potje inhaleren. Pas wel op dat de olie niet in je neus komt, dit kan irritatie veroorzaken.  

Diffuser – Je kunt een paar druppels etherische olie toevoegen aan een diffuser. Deze verspreid de olie gelijkmatig over de ruimte.

Op de huid – Je kunt de olie ook aanbrengen op je huid, op de plek waar het nodig is. Je kunt etherische olie echter niet rechtstreeks op de huid aanbrengen, dit kan zorgen voor huidirritatie.

Meng 1 theelepel dragerolie (bijv. olijfolie, kokosolie of amandelolie) met 1 druppel etherische olie.

Of als je gelijk een voorraadje wilt maken: 50 ml dragerolie met 10-15 druppels etherische olie.

Bijwerkingen van etherische oliën

Etherische oliën zijn nooit een vervanger van medicatie of een doktersbezoek. Ga bij (ernstige) klachten naar je huisarts.

Kinderen – Gebruik bergamotolie niet bij kinderen jonger dan 1 jaar. Bij gebruik van etherische olie bij kinderen moet er altijd een zeer verdunde samenstelling aangehouden worden omdat de reuk en huid van kinderen vele malen gevoeliger is dan dat van volwassenen.

Zwanger en borstvoeding – Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt afgeraden bergamotolie op hun huid aan te brengen.

Diabetes – Bergamotolie kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Houdt dit goed in de gaten.

Operatie – Stop 2 weken voordat je een operatie ondergaat met gebruik van bergamotolie, omdat deze invloed heeft op je bloedsuikerspiegel.

Heb je een medische aandoening of slik je medicijnen? In dit geval wordt aangeraden advies in te winnen bij een aroma specialist of huisarts voordat je etherische olie gaat gebruiken.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopathische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.