Olie met natuurlijke SPF: Zonbescherming Factor

olie natuurlijke spf zonbescherming factor

In de meeste zonnebrandcrèmes die vandaag de dag op de markt zijn, zit een chemische zonnefilter en soms ook alcohol. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een fijn, natuurlijk alternatief. Als jij op zoek bent naar een olie met natuurlijke SPF zonbescherming dan zit je hier op de juiste plaats!

Waarom natuurlijke zonbescherming?

In de meeste zonnebrand crèmes zit een chemische zonnefilter. Er zijn meerdere redenen waarom veel mensen dit niet prettig vinden:

Veel chemische stoffen zijn zo klein (nano deeltjes), dat ze je huid binnendringen. De langdurige effecten hiervan zijn lang niet altijd bekend. Vooral jonge ouders vinden het niet prettig om chemische producten op het huidje van hun kindje te smeren, terwijl ze hun kindje natuurlijk wel willen beschermen tegen de zon.

Sommige mensen kunnen niet goed tegen chemische zonnefilters en krijgen hier vervelende, allergische reacties door.

Er zijn ook mensen die bang zijn dat chemische zonnefilters op lange termijn huidveroudering veroorzaken.

Daarnaast zit in sommige zonnebrandcrèmes alcohol. Dit wordt gedaan zodat de crème minder vettig is en beter intrekt. Ook blijft een zonnebrandcrème met alcohol langer goed. (bron) Een nadeel van alcohol op je huid is dat het de huid uitdroogt. Op lange termijn zorgt dit weer voor huidveroudering. Alcohol is voor veel mensen ook een irriterende stof.          

Welke oliën hebben een natuurlijke SPF?

Let op: Bij alle soorten zonbescherming, dus ook bij natuurlijke zonbescherming, geldt dat de zonnefactor na verloop van tijd minder wordt. Smeer je dus altijd regelmatig in, ook na het zwemmen (óók als het merk claimt waterproof te zijn).  

Van hoog naar laag:

 • Frambozenpitolie – SPF 28-45
 • Tarwekiemolie – SPF 20-22
 • Tamanu olie – SPF 18-22
 • Avocado olie – SPF 10-15
 • Kokosolie – SPF 6-8
 • Shea butter (karitéboter) – SPF 5
 • Jojoba olie – SPF 5
 • Amandelolie – SPF 5

BELANGRIJK – Bovenstaande cijfers zijn een schatting. Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de resultaten, behalve bij frambozenpit olie. De kwaliteit en concentratie van een olie kan per merk verschillen en daardoor ook de resultaten. Een olie is dus geen 100% alternatief voor een goeie zonnebrandcrème. 

Test een merk en olie goed uit, wees alert en smeer regelmatig. Zoek je gewoon een fijne, natuurlijke en betrouwbare zonnebrand? Lees dan ons artikel Natuurlijke zonnebrand of Natuurlijke zonnebrand voor baby’s

Hieronder geven we aan hoe je deze oliën (veilig) op je huid gebruikt.

Frambozenpit olie

Frambozenpit olie is een olie die wordt gemaakt door middel van koude persing uit frambozenpitten. De olie kan direct op de huid aangebracht worden.

Frambozenpitolie is rijk aan vitamine A en E en heeft een natuurlijke zonnefactor van maar liefst 28-45! Daarmee is deze olie de allerbeste optie op gebied van zonbescherming.

De olie is geschikt voor alle huidtypen, maar kan ook goed gebruikt worden door mensen met een gevoelige huid.

Kijk welk merk en product we aanraden.

Tarwekiemolie

Tarwekiemolie is een mooie, goudgele olie die door middel van koude persing gemaakt wordt uit tarwekiemen. De olie is ontzettend rijk aan vitamine E en wordt veel gebruikt bij een droge en beschadigde huid.

De olie heeft van zichzelf een hele hoge SPF, namelijk factor 20-22. Je moet de olie wel mengen met een andere olie als je deze direct op de huid wilt aanbrengen, waardoor de factor mogelijk minder krachtig wordt. Gebruik de verhouding van 2-5ml in 100ml olie (bijvoorbeeld jojoba of kokosolie).

Pure tarwekiemolie kun je via Bol.com kopen, bijvoorbeeld dit merk. 

Tamanu olie

Tamanu olie wordt, eveneens door middel van koude persing, gehaald uit de Calophyllum Indophyllum. Een grote groene plant met witte bloempjes. De olie wordt gebruikt om de huid te verstevigen en elastischer te maken.

De olie heeft een vrij hoge SPF van 18-22. Tamanu olie is rechtstreeks op de huid aan te brengen, maar kan ook prima gemengd worden met andere oliën.

Naast dat de olie je huid goed beschermt tegen de zon, maakt hij je huid ook mooier. Een geweldig product toch?

Wij raden dit merk en product aan (ga naar bol.com)

avocado olie zonbescherming factor

Avocado olie

Avocado olie is ontzettend veelzijdig. Je kunt deze olie gebruiken in gerechten, maar de olie heeft ook veel voordelen voor je huid en haar. De perfecte olie voor een droge huid of droog en beschadigd haar.

De olie, vooral de koudgeperste variant, bevat veel vitamine E, antioxidanten, mineralen en gezonde vetten. Ook heeft de olie een natuurlijke zonbeschermingsfactor SPF 10-15.

Een potje avocado olie in huis halen is dus nooit een gek idee, vooral omdat de olie zo ontzettend veelzijdig is.

Wij raden deze pure, koudgeperste avocado olie aan (ga naar bol.com)

Kokosolie

Kokosolie is één van de meest populaire plantoliën. Niet zo gek, van deze olie is voor vele verschillende doeleinden te gebruiken. Van koken, tot gezichtsverzorging en reiniging van je gebit.

Kokosolie heeft van nature SPF 6-8. Dit is niet super hoog, dus smeer jezelf regelmatig opnieuw in. Het is wel een product dat waarschijnlijk iedereen wel in huis heeft, ideaal dus als je een keer zonder zonnebrandcrème komt te zitten!

Daarnaast is kokosolie een goede dragerolie voor tarwekiemolie en andere (etherische) oliën.

Biologische kokosolie koop je tegenwoordig bijna overal, bijvoorbeeld hier via Bol.com

Shea butter

Shea butter, in Nederland ook wel karitéboter genoemd, wordt vervaardigd uit de noot van de Butyrospermum parkii boom. Het is een hele voedende, verzorgende boter.

Shea butter laat zich goed mengen met andere oliën en kan ook als dragerolie gebruikt worden. Van zichzelf heeft de boter SPF 5.

Kijk welk merk en product we aanraden. (ga naar Bol.com)

Jojoba olie

Jojoba olie is een hele fijne, veelzijdige olie. Het voelt niet vet aan, trekt goed in en is van nature hypoallergeen. Zeer geschikt dus voor mensen met een gevoelige huid!

Jojoba olie zit boordevol vitamine E, B, mineralen en antioxidanten. Je kunt de olie direct aanbrengen op de huid, maar de olie laat zich ook goed mengen met andere oliën. Van nature heeft jojoba olie SPF 5.

De olie reguleert de vetbalans en is hierdoor geschikt voor een droge huid, maar ook voor een vette huid. Let wel op dat je dan niet teveel gebruikt. Daarnaast kan de olie ook gebruikt worden bij droog en beschadigd haar.

Jojoba olie shop je hier (ga naar bol.com)

Amandelolie

Amandelolie ruikt lekker, smeert fijn uit en voelt niet vet. Het wordt veel gebruikt voor de huid en het haar, maar ook als massageolie.

Deze olie heeft van nature SPF 5. Je kunt de olie direct op de huid aanbrengen, maar je kunt het ook prima mengen met bijvoorbeeld tarwekiemolie om bescherming tegen de zon te versterken.

Een grote, voordelige fles amandelolie koop je hier. 

Zelf een zonnebrand crème maken

Door zonnebrand zelf te maken weet je precies wat erin gaat. Ideaal, omdat niet iedere huid hetzelfde is. Zo kun jij misschien heel slecht tegen kokosolie, terwijl een ander deze olie ontzettend fijn vindt.

Een voordeel van deze natuurlijke oliën is dat ze je huid niet alleen beschermen tegen de zon, maar de ze je huid ook voeden en verzorgen. En sommige oliën gaan zelfs littekens en rimpels tegen.

Heb je meer of minder nodig, pas dan het recept naar eigen inzien aan.

Recept 1: Zonnebrand voor droge huid

 • 2 eetlepels kokosolie
 • 1 eetlepel shea butter
 • 1 eetlepel tarwekiemolie

Recept 2: Zonnebrand voor gevoelige huid

 • 2 eetlepels jojoba olie
 • 1 eetlepel avocado olie
 • 1 eetlepel frambozenpitolie

Recept 3: Anti-aging zonnebrand

 • 2 eetlepels jojoba olie
 • 1 eetlepel shea butter
 • 1 eetlepel tamanu olie
 • Optioneel: 3 druppels wierook of geranium olie

natuurlijke zonnebrand

Recept 4: Zonnebrand voor vettige huid

 • 2 eetlepels jojoba olie
 • 1 eetlepel frambozenpitolie
 • 1 eetlepel aloë vera gel

Nawoord

Kijk vooral welke olie bij jouw huid past en welke olie jij fijn vind smeren en ruiken. Er zijn genoeg opties! Onthoud dat het ook bij natuurlijk zonbescherming erg belangrijk is om regelmatig te smeren en uit de zon te blijven in de piek uren. Succes en veel zonnige dagen gewenst!