Bieslook bewaren: drogen, invriezen of boter maken

bieslook bewaren

In de keuken heb ik een bieslook plantje staan. Deze groeit momenteel als kool, sneller dan ik met mijn gerechten bij kan houden. Daarom is het handig om af en toe een hele bos af te knippen en bijvoorbeeld te drogen, zodat je het heel lang kunt bewaren.

In dit artikel leg ik uit:

  • Hoe je bieslook droogt
  • Hoe je bieslook invriest
  • Hoe je bieslook boter maakt

Over bieslook – in het kort

Bieslook is familie van de prei, knoflook en de ui. Oorspronkelijk komt het sprieten plantje uit China, maar vandaag de dag vind je het ook in Amerika en Europa. In ons land groeit bieslook zelfs in het wild.  De plant groeit vooral in juni en juli, het kan dan heel hard gaan. (bron)

Het plantje heeft een frisse, verfijnde uien smaak. Het is lekker als garnering of als smaak verfijner in verschillende gerechtjes.

Hoe droog je bieslook?

Bieslook drogen is heel makkelijk, al kost het wel wat tijd. Bij drogen gaat wel een deel van de ‘frisse’ smaak verloren. Maar je kunt het nog goed gebruiken door gerechten.

Benodigdheden:

  • Glazen pot
  • Ovenschaal
  • Bakpapier
  • Schaar of mes
  • Oven

Instructies:

Stap 1 – Knip een stuk van je bieslook plant af.

Stap 2 – Was de bieslook.

Stap 3 – Verwijder gele takjes.

Stap 4 – Dep de bieslook goed droog met keukenpapier.

Stap 5 – Leg bakpapier in een ovenschaal.

Stap 6 – Zet je oven op een hele lage temperatuur, 40-50 graden Celsius.

Stap 7 – Knip de bieslook in kleine stukjes en leg de bieslook op het bakpapier.

Stap 8 – Zet de ovenschaal zo’n 3 uur in de oven. Open tussendoor af en toe de klep en kijk hoe het ervoor staat met de bieslook.

Stap 9 – Als je bieslook na drie uur nog niet helemaal droog is kun je het nog iets langer in de oven zetten, of eruit halen en verder aan de lucht laten drogen.

Je kunt de bieslook al wel vast in het glazen potje doen, maar wacht even met de deksel erop draaien voordat de bieslook helemaal droog en koel is. Anders ontstaat er condens in het potje en gaat de bieslook alsnog rotten.

Ik vond bieslook drogen ontzettend handig, maar wel een lang proces voor een beetje bieslook. Ik zou dit dus pas weer doen als ik echt een behoorlijke bos heb.

Hoe vries je bieslook in?

Bieslook invriezen gaat een stuk sneller dan drogen. Je behoud de smaak van de bieslook ook goed. Wel heb je een beetje ruimte nodig in je vriezer.

Benodigdheden:

  • IJsklontjes vorm
  • Schaar
  • Olijfolie of water

Instructies:

Stap 1 – Knip een bosje bieslook af.

Stap 2 – Was de bieslook en dep het droog met keukenpapier.

Stap 3 – Knip de bieslook in kleine stukjes.

Stap 4 – Verdeel de bieslook over de ijsklontvorm.

Stap 5 – Voeg olijfolie of water toe. Olijfolie is handig in recepten of soepen.

Stap 6 – Zet de vorm in de vriezer. Klaar is Kees!

Nu kun je telkens als je bieslook nodig hebt een blokje uit de vorm halen. Je kunt ook andere kruiden toevoegen, zodat je een soort van “bouillonblokje” krijgt.

Tip! Je kunt de bieslook ook in een diepvrieszakje doen en deze vacuüm verpakken. Op deze manier kun je ook makkelijk bieslook invriezen.

Bieslook boter maken

Je kunt ook eenvoudig zelf bieslook boter maken. Deze kun je in de koelkast bewaren, maar grotere hoeveelheden zijn ook goed in te vriezen.

Benodigdheden:

  • 1 pakje roomboter (of grasboter)
  • 1 bosje bieslook

Instructies:

Stap 1 – Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is, zo kun je de boter makkelijker mengen.

Stap 2 – Maak de bieslook schoon en verwijder gele takjes.

Stap 3 – Knip de bieslook in kleine stukjes.

Stap 4 – Meng de bieslook en de boter goed door elkaar.

Stap 5 – Zet het in de koelkast of verdeel over een ijsklontjes vorm om in te vriezen.

Vanuit de koelkast kun je de boter direct gebruiken. Haal je een blokje uit de vriezer, laat het dan even op kamertemperatuur zacht worden.

Tip! Je kunt ook andere kruiden zoals knoflook, peterselie, chili of zout en peper toevoegen. Zo maak je je eigen, heerlijke variant.

Conclusie

Bieslook groeit ontzettend snel en daarom is het fijn om de look af en toe te drogen of in te vriezen. Ik hoop dat je ik je wat handige tips heb kunnen geven zodat je direct aan de slag kunt! En natuurlijk kun je deze technieken ook gebruiken bij kruiden zoals peterselie of tijm.

Misschien ook interessant, ons artikel over koriander bewaren of zelf kruidenthee maken