Zelf verse kruidenthee maken

kruidenthee venkel mint salie

Zelf verse kruidenthee maken is makkelijker dan je denkt. Op zoek naar recepten voor bijvoorbeeld verse kruidenthee met tijm of salie? In dit artikel vind je 12 verschillende recepten met verse kruiden. 

Voordat er sprake was van enige medische wetenschap berustten medicijnmannen op eenvoudig, zelfgemaakte huismiddeltjes om pijntjes en ongemakken mee te bestrijden. Misschien heb je nog wat kruidenkennis overgenomen van je grootmoeder. Hoewel de wetenschap en medische wereld sterk ontwikkelt is maken ook zij nog gebruik van kruiden die al eeuwenlang gebruikt worden voor bepaalde doeleinden.

Iedereen heeft weleens last van kleine, onschuldige kwaaltjes waarvoor je niet direct naar de dokter gaat. Een verkoudheid, griepje of een stress moment. In zo’n situatie kan een kopje verse thee je misschien helpen. Elke thee heeft zo zijn eigen doeleinden.

Zelf thee maken is niet moeilijk en het is zo gebeurd. Het enige wat je nodig heb is een eigen kruidentuintje, of verse kruiden uit de supermarkt. In dit artikel bespreken we hoe je de volgende theesoorten vers maakt en voor welke doeleinden je ze gebruikt:

 1. Dille thee
 2. Kurkuma thee
 3. Basilicum thee
 4. Koriander thee
 5. Venkelthee
 6. Lavendel thee
 7. Rozemarijnthee
 8. Salie thee
 9. Tijm thee
 10. Brandnetel thee
 11. Kamillethee
 12. Gemberthee

Dille thee maken

Dille thee zou helpen tegen een hardnekkige hik, iets waar iedereen weleens last van heeft. ’s ochtends op een nuchtere maag zou het ook helpen tegen ochtend misselijkheid tijdens de zwangerschap.

Maak zelf eenvoudig verse dille kruiden thee met het volgende recept.

Recept verse dille thee

 • 5 – 10 gram dillezaadjes
 • 1 liter kokend water

Laat de zaadjes een tijd lang zachtjes intrekken op 1 liter kokend water.

Kurkuma thee maken

Gele kurkuma poeder staat ook wel bekend als koendjit of geelwortel. Deze plant is afkomstig uit Pakistan en India en behoort tot de familie van de gember. Kurkuma heeft een ontstekingsremmende werking en bevorderd de spijsvertering. Om deze redenen zou de thee werkzaam kunnen zijn bij PDS (prikkelbare darmsyndroom), opgeblazen gevoel en mogelijk bij ontstekingsziekten.

Met onderstaand recept maak je eenvoudig zelf een verse kruidenthee van kurkuma. 

Recept verse kurkuma thee

 • 15-20 gram verse kurkuma
 • 1 liter kokend water

Breng een pot water aan de kook en voeg de verse kurkuma toe. Laat het zo’n 15-20 minuten koken. Je kunt eventueel wat honing, citroensap of zwarte peper toevoegen aan de thee om het op smaak te brengen.

Basilicum thee maken

Basilicum thee zou jou kunnen helpen bij maagklachten. Voornamelijk maagklachten die worden veroorzaakt door nervositeit. Ook zou de thee helpen bij gebrek aan eetlust door nervositeit.

Om zelf basilicum te maken van verse basilicum kruiden volg je het onderstaande recept. 

Recept voor verse basilicum thee

 • 1 soeplepel gedroogde basilicumblaadjes
 • 1 grote kop kokend water

Laat de soeplepel met basilicumblaadjes een tijd intrekken op de grote kop kokend water.

zelf verse koriander thee maken

Koriander thee maken

Koriander thee staat bekend om zijn vermogen de maag en ingewanden te stimuleren. Zo helpt de thee tegen een zwaar gevoel op de maag (een steen op de maag) en tegen een verminderde eetlust.

Om zelf koriander thee te maken van vers koriander kruid volg je onderstaand recept. 

Recept verse koriander thee

 • 2 theelepels gekneusde korianderzaadjes
 • 1 grote kop kokend water

Laat de korianderzaadjes een tijdje inwerken op de grote kop kokend water, tot deze sterk genoeg voor jouw smaak is.

Venkelthee maken

Venkelthee heeft dezelfde werking als korianderthee, die hierboven genoemd wordt. De thee is ook op precies dezelfde manier te maken.

Om zelf thee te maken van venkel volg je simpelweg onderstaand recept. 

Recept verse venkelthee

 • 2 theelepels gekneusde venkelzaadjes
 • 1 grote kop kokend water

Voeg de gekneusde venkelzaadjes toe aan een grote kop kokend water en laat de zaadjes een tijd intrekken. 

Lavendel thee maken

Lavendel thee ruikt niet alleen heerlijk, het werkt ook kalmerend en antiseptisch. Het warme drankje is daarom zeer geschikt om te drinken bij griep, verkoudheid en andere infectieziekten. Zelf verse lavendel thee maken is heel eenvoudig, volg hiervoor onderstaand recept. 

Recept verse lavendelthee

 • 50 gram gedroogde lavendel bloempjes
 • 1 liter kokend water

Laat de lavendel bloempjes 10 minuten intrekken op 1 liter kokend water. Je kunt de thee eventueel op smaak brengen met een beetje honing of citroensap.

rozemarijn kruiden thee maken

Rozemarijnthee maken

Rozemarijnthee werkt als een voortreffelijke stimulans. Het is een onschuldig middeltje die nieuwe energie geeft wanneer je een slap, moe of gespannen gevoel hebt. Ook zou je af en toe je haren in kunnen masseren met rozemarijnthee. Het middeltje werkt stimulerend op de haarzakjes en hierdoor zou je haar sneller groeien en steviger worden.

Wat je nodig bent om zelf verse rozemarijnthee te maken:

Recept verse rozemarijnthee

 • 10 gram gedroogde rozemarijn
 • 1 liter kokend water

Zoals je ziet heb je niet veel rozemarijn nodig om een hele ketel thee te maken. Rozemarijn is een krachtig kruid.

Salie thee maken

Salie thee wordt al vele generaties lang gebruikt voor allerlei verschillende doeleinden en kwalen. Salie werkt zeer stimulerend en is daarom een goede thee om ’s ochtends te drinken voordat je gaat werken. Ook aan het begin van de middag geeft salie thee nieuwe energie. Een goed middeltje dus tegen die vervelende middag dip.

Salie thee helpt mogelijk ook bij mensen die zich moedeloos, nerveus of depressief voelen. Het geeft kracht, rust en energie.

Ook zou de thee werken tegen zere keel, verkoudheid, griep en andere infectieziekten. Je kunt bij keelpijn een beetje honing toevoegen aan de thee.

Oud geloof zegt dat salie thee ook goed zou werken bij menstruatiepijn. Dus heb je hier last van, dan zou je eens een tijdje salie thee kunnen proberen.

Recept verse salie thee

 • 20 gram gedroogde salie
 • 1 liter kokend water

Laat de blaadjes op 1 liter water intrekken naar smaak.

Tijm thee maken

Tijm thee heeft dezelfde werking als rozemarijn thee. Het werkt stimulerend en om deze reden wordt het afgeraden deze thee te nemen voordat je gaat slapen. Neem het liever ’s ochtends of aan het begin van de middag, wanneer je nieuwe, frisse energie nodig hebt.

Tijm thee werkt ook effectief bij hoest. Combineer het hiervoor met honing om de keel te verzachten.

Maak eenvoudig zelf verse tijm thee met onderstaand recept. 

Recept verse tijm thee

 • 10 à 20 gram gedroogde tijm
 • 1 liter kokend water

Voeg de tijm toe aan 1 liter kokende water en laat het 10 minuten intrekken. Je kunt eventueel citroensap toevoegen om de thee op smaak te brengen. 

brandnetel thee zelf maken

Brandnetel thee maken

Brandnetel thee werkt als een goed, vochtafdrijvend middeltje. Ook kan de thee helpen het afvallen te ondersteunen. Dit doet brandnetel thee door je een vol gevoel te geven.

Het drinken van verse brandnetel thee zou ook helpen bij huidklachten als acne en eczeem. Je kunt de thee hiervoor drinken, maar ook laten afkoelen en direct aanbrengen op de huid.

Recept verse brandnetelthee

 • 30 gram brandnetel toppen
 • 600 ml kokend water

Pluk de brandnetel toppen met behulp van goede tuin handschoenen. Was de brandnetels en laat ze uitlekken. Voeg de brandnetel toppen toe aan een theepot en schenk er zo’n 600 ml kokend water op. Laat the toppen zo’n 10 minuten intrekken. Schenk de thee in met behulp van een goede zeef, zodat er geen stukjes brandnetel meekomen!

Kamillethee

Kamillethee staat bekend om zijn rustgevende werking. De thee zou helpen bij slapeloosheid, stress en nervositeit en is daarom goed te drinken in de avond. Ook kalmeert kamillethee de maag. Het zou maagklachten, brandend maagzuur, misselijkheid en braken verlichten.

Met onderstaand recept maak je zelf eenvoudig verse kamillethee.

Recept verse kamillethee

 • 2 eetlepels gedroogde kamille bloemen of 4 eetlepels verse kamille bloemen
 • 1 kleine theepot met kokend water

Laat de bloemen intrekken totdat de smaak naar wens is.

Gemberthee maken

Gemberthee is een heerlijke thee om te drinken in de herfst of winter. Het heeft een heerlijk, warme smaak. De thee zou goed zijn bij spijsverteringsproblemen en maagklachten.

Ook is de thee een goed middeltje bij verkoudheid of een griepje. Van verse gemberthee lijk je altijd wel een beetje op te knappen.

Maak zelf verse gemberthee met onderstaand recept. 

Recept verse gemberthee

 • 8-10 plakjes verse gember
 • 1 liter kokend water

Breng in een pannetje 1 liter water aan de kook. Schil de gember en snijd er 8-10 plakjes vanaf. Wil je een sterke thee? Snijd dat iets meer af. Voeg de plakjes verse gember toe aan het pannetje en laat het water met de gember nog even doorkoken.

Je kunt er eventueel wat honing of citroensap aan toevoegen om de thee op smaak te brengen. Deze beide ingrediënten werken ook bij griep en verkoudheid, dus de ingrediënten zouden elkaar zo kunnen versterken.

Met deze recepten kun je de lekkerste en meest verse thee zetten. Je kunt kruiden ook combineren om je eigen smaak te maken. Enkele ideëen hiervoor zijn: kurkuma met gember en citroen, lavendel en kamille of kaneel, gember en peper. 

Bron: Groot Internationaal Kruiden Kookboek door Wina Born