Zuurkoolsoep is een oud Hollands recept waar je niet zoveel meer over hoort. Dit is ontzettend jammer, want zuurkool soep is ontzettend gezond! Leuk om te maken als er gasten komen, bijvoorbeeld met kerst.
Ingrediënten
- 100 gram ontbijtspek
- 200 gram schouderkarbonade
- 500 gram zuurkool
- 1 ½ liter water
- 1 grote ui
- 1 theelepel kummelzaadjes (karwijzaad)
- 1 afgestreken eetlepel paprikapoeder
- 2 blaadjes laurier
- 2 kruidnagels
- Verse peper
- 1 theelepel suiker
Dit is een recept uit het Groot Internationaal Kruiden Kookboek van Wina Born. In het originele recept wordt ook nog 50 gram reuzel toegevoegd, die hebben we hier voor het gemak weggelaten maar kun je natuurlijk toevoegen.
Onderaan het artikel geven we ook aan hoe je zelf zuurkool kunt maken, mocht je dit interessant vinden.
Instructies
Stap 1 – Snijd het ontbijtspek en de karbonade in kleine stukjes.
Stap 2 – Pel de ui en snipper deze ragfijn.
Stap 3 – Bak het spek en vlees zo’n 2 minuten aan op hoog vuur. Zet daarna de temperatuur iets lager.
Stap 4 – Haal de zuurkool uit de verpakking en bewaar het vocht nog even.
Stap 5 – Voeg de zuurkool, de gesnipperde ui, kummel, paprikapoeder, laurier, kruidnagel en verse peper toe aan de pan.
Stap 6 – Roer het geheel goed door en laat het een paar minuutjes bakken.
Stap 7 – Voeg 1 ½ liter water toe en het vocht uit het pakje zuurkool, dat je eerder bewaard hebt.
Stap 8 – Voeg de suiker toe aan de soep.
Stap 9 – Roer alle ingrediënten goed door elkaar.
Stap 10 – Doe het deksel op de pan en laat de soep op een laag vuur 1 uur lang zachtjes pruttelen.
Stap 11 – Haal de laurierblaadjes en kruidnagels uit de soep.
Stap 12 – Je kunt de soep nu serveren. Houd je meer van een romige soep zonder stukjes? Dan kun je de soep nog even met een staafmixer pureren.
De soep is nu klaar om geserveerd te worden! Je kunt ter garnering een beetje room en bieslook toevoegen.
Waarom is zuurkool zo gezond?
Zuurkool is in principe gesneden witte kool die gefermenteerd is. Fermentatie is een proces dat tot 2000 jaar in ons verleden teruggeleid kan worden.
Door het fermenteren van witte kool ontstaan probiotica, die je spijsverteringsstelsel helpen. Deze probiotica “voeden” in principe de goede bacteriën in jouw lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat probiotica helpen om sommige spijsverteringssymptomen zoals gas, een opgeblazen gevoel, constipatie te verminderen en gunstig kunnen zijn voor mensen die lijden aan aandoeningen zoals Crohn en colitis ulcerosa.
Daarnaast bevat zuurkool een rijke dosis vitamine C en K, kalium, calcium en fosfor.
Zuurkool bevat ook enzymen. Deze zijn nodig voor een goede afbraak van voedsel in het lichaam waardoor voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. (bron)
Hoe kun je zelf zuurkool maken?
Zelf zuurkool maken is niet zo moeilijk als het wellicht klinkt. Je hebt hiervoor de volgende ingrediënten nodig: (1 pot zuurkool)
- 1 witte kool
- 20 gram (zee)zout
- 3 gram venkelzaad
- 3 gram peperkorrels
- 4 gram jeneverbessen
- 1 schone weckpot
De kruiden maken het geheel lekkerder, maar deze kunnen ook weggelaten worden of vervangen worden door andere kruiden, zoals mosterdzaad of laurierblad.
Stap 1 – Maak de kool schoon, verwijder de buitenste bladeren (bewaar deze wel) en snijd de kool in hele fijne snippers.
Stap 2 – Strooi een laagje zout onderin de schone weckpot.
Stap 3 – Voeg een laagje koolsnippers toe. Stamp de kool goed aan.
Stap 4 – Voeg een laagje zout en kruiden toe en vervolgens weer een laagje kool. Stamp het geheel weer goed aan. Herhaal dit totdat alles op is en in de pot zit.
Stap 5 – Door het geheel telkens te stampen zou de kool uiteindelijk onder een klein laagje vocht moeten komen te staan.
Stap 6 – Dek de kool af met behulp van de grote koolbladeren. Leg hier iets op dat het geheel verzwaard zodat de kool onder water blijft staan. Let er wel op dat het een hygiënisch item is.
Stap 7 – Na een paar dagen kun je kijken of er meer vocht in de pot zit. Zet de pot nu op een koele, donkere plek.
Stap 8 – Op een gegeven moment vormt zich schimmel in de pot. Deze schimmel moet je eraf scheppen.
Stap 9 – Na 4-6 weken is de zuurkool klaar. Je kunt de zuurkool tot een jaar bewaren. Zorg er wel voor dat de zuurkool telkens onderwater blijft staan en dat je de pot weer goed afsluit.
Of je nu zelfgemaakte zuurkool gebruikt of zuurkool uit een pakje, je zult met het gerecht zuurkoolsoep zeker mensen verassen! Eetsmakelijk 😊