Walnoot olie

walnoot olie

Walnoten, een gezonde snack om gematigd van te smullen. Walnoten kunnen gewoon lekker uit het vuistje worden gegeten. Maar net als andere noten zijn walnoten toch vrij energierijk. Een handjevol walnoten (25g) heeft een energiewaarde van ongeveer 180 kcal. Je kan dit vergelijken met ongeveer 23 gummibeertjes, een half zakje gezouten chips of 5 blokjes melkchocolade.

Toch is het, zolang je het met mate doet, veel gezonder om walnoten te snoepen. Walnoten zitten immers in tegenstelling tot alle gesuikerde en gezouten snacks wel boordevol gezonde stoffen. Ze kunnen dus een prima alternatief zijn voor alle andere ongezonde snacks, zolang je geen notenallergie hebt natuurlijk.

Walnoot olie, al het goede van walnoten geconcentreerd

Oliën zijn in tegenstelling tot harde vetten vloeibaar bij kamertemperatuur. Dit komt omdat ze rijk zijn aan onverzadigde vetten terwijl harde vetten vooral of uitsluitend verzadigde vetten bevatten. Walnootolie is een olie welke bovendien rijk is aan meervoudig onverzadigde vetten welke nog gezonder zijn dan de enkelvoudig onverzadigde exemplaren. Hierdoor is walnootolie dus een erg gezonde vetstof. Het nadeel van onverzadigde verbindingen is wel dat ze erg gevoelig zijn voor oxidatie wat maakt dat walnootolie dus minder lang houdbaar is.

Het productieproces

Walnootolie wordt met behulp van oplosmiddelen, waarin de olie goed oplost, uit walnoten geëxtraheerd. Deze oplosmiddelen laat men achteraf weer verdampen net totdat alleen de zuivere olie overblijft. De extractie gebeurt bij een lage temperatuur alhoewel dit het rendement van de extractie niet ten goede komt. Bij verhitting verliest walnootolie namelijk zijn goede smaak alsook zijn goede eigenschappen. Omdat kwaliteit boven kwantiteit moet gaan, is walnootolie dus niet goedkoop.

Boordevol gezonde stofjes

Walnootolie heeft bijna alle goede eigenschappen van een walnoot maar dan lekker geconcentreerd. Het is rijk aan de vetoplosbare vitaminen E en A. Vitamine E is een sterk antioxidant dat ons lichaam beschermt tegen aanvallen van oxidatoren, stoffen die onze cellen verzwakken en ervoor zorgen dat ons lichaam veroudert. Vitamine A is heilzaam voor onze ogen, huid en botten en versterkt ons afweersysteem.

Verder bevat de olie ook significante hoeveelheden vitamines B en C. De aanwezige vitamines B1, B2, B3, B5 en B6 zijn noodzakelijk voor een goede stofwisseling. Ze dragen bij tot de verbranding van alle voedingsstoffen die we opnemen, van koolhydraten, vetten tot eiwitten. Vitamine C is ook een sterk antioxidant dat er bovendien voor zorgt dat wondjes goed genezen.

Verder bevat walnootolie ook de mineralen calcium, kalium, fosfor, koper, ijzer, magnesium, natrium en zink, noodzakelijk voor het goed functioneren van ons lichaam.

Essentiële vetzuren

Walnootolie is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en bevat maar heel weinig ongezonde verzadigde vetzuren. Het is een rijke bron van het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur en het bevat ook het omega-6 vetzuur linolzuur. Dit zijn beiden essentiële verzuren omdat ons lichaam ze zelf niet kan aanmaken en we ze dus via onze voeding moeten opnemen.

Linolzuur zit in wel meerdere voedingsmiddelen maar voor alfa-linoleenzuur is dit minder het geval. Alfa-linoleenzuur zorgt voor een verlaging van het gehalte aan LDL-cholesterol (de slechte cholesterol). Het heeft dus een positieve invloed op het cholesterolgehalte zodat onze bloedvaten en ook ons hart gezond blijven.

Pimp je gerechten

Omdat walnootolie zijn goede smaak verliest bij verhitting is het niet geschikt om als bak- of braadolie te gebruiken. Het is wel helemaal geschikt om te gebruiken in koude gerechten of om achteraf toe te voegen aan reeds warm bereide gerechten. Koude slaatjes worden super lekker door walnootolie als dressing te gebruiken.

Vlees kan je extra op smaak brengen door er na het bakken wat van de olie aan toe te druppelen. Ook op een pasta kan een beetje van de olie voor een hemelse finishing touch zorgen. En zelfs op een zoet dessertje kan deze olie heerlijk smaken.

Extra verzorgend voor de huid

Walnootolie kan ook gebruikt worden om de huid lekker soepel en gezond te houden. Niet iedereen houdt van verzorgingsproducten op basis van olie maar deze olie is niet vet zoals de meeste andere oliën en het droogt dus wel lekker op. De huid wordt fluweelzacht en dit zonder glimeffect. De olie is bovendien geschikt voor elk huidtype.

Walnoot olie kopen

Walnootolie wordt verkocht in kleinere hoeveelheden, meestal per 250mL maar je hoeft er dan ook maar kleine hoeveelheden van te gebruiken om een optimaal effect te verkrijgen. Het is ongeveer voor 6 maanden houdbaar maar geen zorgen, binnen de 6 maanden zal je flesje sowieso leeg zijn.