Welke olie voor baby massage?

welke olie voor baby massage

Een baby massage is heerlijk en ontspannen voor je baby’tje. Maar het is wel belangrijk dat je de juiste olie kiest. Een baby huidje is namelijk vele malen gevoeliger en kwetsbaarder dan onze huid. Daarnaast stoppen baby’s graag hun handjes en voetjes in hun mond. Daarom in dit artikel wat tips!

Kies voor natuurlijk

Kies bij voorkeur voor een 100% natuurlijke, organische plant olie. In deze oliën zitten geen parfum, conserveringsmiddelen, micro plastics of andere chemische stoffen.

Daarnaast is het van belang dat de olie makkelijk smeert. Een fijne, dunnere substantie die makkelijk te verplaatsen is.

Geschikte olie voor baby massage:

 • Druivenpitolie
 • Zoete amandelolie
 • Abrikozenpitolie
 • Jojoba olie
 • Kokosolie

Voor kokosolie zouden wij zelf niet kiezen, omdat deze in de winter heel hard is. Je moet de olie dan goed warm wrijven en de olie smeert minder lekker uit.

Er zijn ook baby oliën die gemaakt zijn van plantaardige ingrediënten. Ook deze zou je kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld deze baby olie van Neutral of deze van het Nederlandse babyverzorgingsmerk Petit & Jolie.

Er is weinig wetenschappelijk research over welke olie het beste zou zijn voor baby massage en wat de voordelen ervan zijn. Kies dus vooral de olie die je zelf het fijnst vind.

Deze druivenpitolie van BeriVita of deze zoete amandelolie van Jacob Hooy.

Welke oliën zijn minder geschikt?

Over zonnebloemolie, olijfolie en avocado olie zijn de meningen verschillend. Zo zou een hele milde olijfolie kunnen, maar zou een sterkere olijfolie een droge huid kunnen veroorzaken.

Baby olie van minerale oliën laten wij persoonlijk liever links liggen. Dit geldt ook voor andere oliën met synthetische ingrediënten of minerale oliën.  

Ook dikkere, stuggere oliën die lastig te smeren zijn, of oliën met een sterke geur zouden we afraden. De geur van een baby is erg gevoelig. Een sterk aanwezige geur kan dus erg onprettig zijn.

beste baby massage olie

Etherische oliën

Hoewel etherische oliën een natuurlijke oorsprong hebben, zijn ze niet zomaar geschikt voor baby massages.

Het gebruik van etherische oliën bij baby’s tot 3 maanden wordt helemaal afgeraden. Van 3 tot 6 maanden wordt aangeraden alleen een hydrolaat of plant olie te gebruiken.

Een etherische olie moet altijd verdund aangebracht worden op de huid. Bij baby’s moet de olie verdund worden tot 0,5 %. Dit betekent maximaal 10 druppels op 100 ml plantolie of badolie. Maar zelfs dan worden veel etherische oliën afgeraden en velen raden het gebruik van etherische oliën bij baby’s zelfs helemaal af. De etherische oliën die je het veiligst kunt gebruiken voor je baby’tje zijn:

 • Lavendel,
 • Dille
 • Mandarijn
 • Vanille
 • Kamille

Gebruik je liever een massage olie met etherische oliën die speciaal ontwikkeld is voor baby’s en veilig in gebruik is? Kies dan voor deze Weleda baby olie met calendula of deze Aromed baby massage olie met amandelolie, aloë vera, vanille en mandarijn.

Waar moet je op letten?

Allergiën. Ook al zijn de oliën natuurlijk, organisch, koudgeperst en plantaardig, je baby kan er altijd een allergie voor hebben. Test daarom altijd eerst een klein stukje huid, bijvoorbeeld aan de binnenkant van zijn of haar armpje.

Hoe jonger de baby, hoe minder olie je gebruikt.

Wees voorzichtig met het masseren. Doe het niet te vaak (omdat je dan ook weer te vaak olie op de huid gebruikt) en pas op de oogjes, oren en mond.

De voordelen van baby massage

Een baby massage is een goede manier om de band tussen jou en je baby’tje te versterken. Het geeft jou als ouder de kans om de reacties en lichaamstaal van je baby te leren kennen.

De voordelen:

 • Ontspanning
 • Versterken van de band
 • Vrijkomen van oxytocine
 • Stimulatie van de emotionele ontwikkeling
 • Bevorderen van de spijsvertering
 • Een betere communicatie

Hoe gebruik je olie voor baby massage?

Voor je baby is het wel zo prettig als de olie warm aanvoelt. Kamer temperatuur of iets warmer. Wrijf de olie even warm tussen je handen. Bewaar je de olie op een koele plek in huis? Verwarm het flesje dan even voor. Zet het een tijd op kamertemperatuur of bij de verwarming.

Let op dat de olie ook weer niet té warm wordt.

Hieronder een filmpje van Naviva kraamzorg waarin zij uitleggen hoe je een baby massage uitvoert.

Tot slot

Nu weet je alles wat je moet weten over de juiste oliën voor baby massage. Het belangrijkste is dat het product zo puur en natuurlijk mogelijk is en dat het niet te koud aanvoelt. En dat jullie er plezier aan hebben natuurlijk!