Zelf mayonaise maken zonder mosterd

Zelf mayonaise maken is niet heel moeilijk en het is ook nog eens gezond! Je hebt namelijk controle over de ingrediënten die je toevoegt, waardoor je makkelijk kunt kiezen voor gezonde vetten en ingrediënten. In dit recept wordt GEEN mosterd of mosterdzaad of poeder gebruikt. 

mayonaise zonder mosterd

Ingrediënten

  • 2 verse eieren (biologisch)
  • 1 dl olijfolie (of zonnebloemolie, avocado olie)
  • 2 theelepels azijn
  • Zout
  • Peper

Tip 1 – Gebruik liever een milde olijfolie dan een extra vierge olijfolie, deze laatste zal je mayonaise erg bitter laten smaken.

Dit is het basisrecept om zelf verse mayonaise mee te maken. Naar smaak kun je lekkere ingrediënten toevoegen om het recept helemaal eigen te maken. Denk aan de volgende producten:

  • Verse knoflook
  • Dragon of marjoraan
  • Bieslook of peterselie
  • Worcester saus
  • Wasabi
  • Citroensap
  • Gesnipperd uitje

Tip 2 – door een beetje kokosolie of ghee toe te voegen aan het recept maak je de mayonaise zachter en romiger van smaak.

Instructies

Voordat je begint is het belangrijk dat de eieren en olie op kamertemperatuur zijn. Haal je ze net uit de koelkast? Laat ze dan heel even staan.

Stap 1 – Splits de eieren en roer de dooiers los.

Stap 2 – Klop er heel geleidelijk de olie doorheen. Begin druppel voor druppel en voeg iets meer toe zodra de dooiers beginnen te binden.

Stap 3 – Blijf net zo lang kloppen tot het geheel dik en stijf is.

Stap 4 – Voeg dan de azijn, zout en peper toe. (en optionele ingrediënten) Roer het geheel goed door elkaar.

Stap 5 – Laat de mayonaise 10 minuten lang opstijven.

Stap 6 – Roer de mayonaise nog eens goed door.

Stap 7 – Proef de mayonaise en voeg naar smaak eventueel nog wat kruiden toe.

Variatie: Gloucester sauce

Met bovenstaand recept kun je makkelijk Gloucester sauce maken. Een saus die heel bekend is in zowel Engeland als Amerika. Deze saus smaakt heel goed bij vlees en salades.

Voeg aan bovenstaande recept het volgende toe:

  • 1-2 theelepels Worcestersaus
  • 2 eetlepels zure room
  • 2 theelepels citroensap
  • Een snufje gehakte verse venkel

Wat maakt zelfgemaakte mayonaise gezond?

Hoewel ons wellicht is aangeleerd dat alle vetten slecht zijn, heeft ons lichaam toch echt gezonde vetten nodig. Plantaardige vetten zijn belangrijk voor onder andere de gezondheid van onze hersenen.

Door zelf mayonaise te maken hebben we controle over wat we in onze mayonaise stoppen. Zo kun je avocado olie toevoegen en verse kruiden. Ook de eiwitten in zelfgemaakte mayonaise zijn belangrijk voor ons lichaam.

Kun je mayonaise invriezen?

Nee, mayonaise kun je niet invriezen. Eieren krijgen in de vriezer een hele vreemde structuur. De eieren in de saus zullen gaan schiften, de structuur wordt rubberachtig en de smaak.. Iehhgg. Mayonaise in de vriezer bewaren wordt dus sterk afgeraden.

Hoe dan wel? Je kunt verse mayonaise zo’n 5 dagen bewaren in de koelkast.

Hoe kun je zien of mayonaise nog goed is?

Verse mayonaise blijft een paar dagen tot een week goed in de koelkast. Een tip, gebruik alleen een schone lepel om mayonaise uit de pot te halen.

Mayonaise die niet meer goed is krijgt een ietwat bruinige kleur en krijgt een zure geur. Ook wordt de smaak anders, dus als je twijfelt kun je ook altijd een klein mespuntje proeven. Een de laatste tip ligt heel erg voor de hand: als er schimmel op zit. Gooi het dan direct weg en probeer niet “onaangetaste” delen te gebruiken.

Deze recepten zijn gebaseerd op recepten van Wina Born uit het boek Groot Internationaal Kruiden Kookboek.