4x Babyhapjes met Kikkererwten

kikkererwten babyhapjes

Kikkererwten zijn vandaag de dag een gezonde en populaire toevoeging aan vegetarische of vegan maaltijden. Maar kikkererwten worden al honderden jaren gegeten, omdat ze zo voedzaam zijn. In dit artikel leggen we je uit hoe je kikkererwten in babyhapjes verwerkt en geven we een aantal recepten waar je direct mee aan de slag kunt.

Download gratis ons e-book ‘babyhapjes maken’ met onze beste recepten!

Babyhapjes met kikkererwten:

  1. Babyhapje: Kikkererwten, zoete aardappel en spinazie (8 maand)
  2. Babyhapje: Kikkererwten, wortel en appel (8 maand)
  3. Babyhapje: Kikkererwten, aubergine en paprika (8 maand)
  4. Babyhapje: Kikkererwten, bloemkool en rijst (8 maand)

Tip: deze diepvriesbakjes van HI NATURE

Wanneer mag een baby kikkererwten eten?

De meningen hierover lopen sterk uiteen: van 6 maand tot 9 maanden. Het consultatiebureau geeft aan dat kikkererwten rond de 6 maanden aangeboden kan worden. Wanneer je kindje klaar is voor vaste hapjes. 

Wij houden in dit artikel 8 maanden aan. Maar dit is dus aan jou. Als je twijfelt, overleg dan met het consultatiebureau.

In sommige gevallen kunnen kikkererwten voor krampjes zorgen. Daarom geven sommigen aan dat ze liever later met kikkererwten beginnen. 

Begin met hapjes met één ingrediënt. 

Hoe bereid je kikkererwten voor babyhapjes?

Je kunt kiezen voor kikkererwten uit blik, of gedroogde kikkererwten. Beiden zijn geschikt voor babyhapjes, maar beiden hebben een hele andere voorbereiding nodig.

Kikkererwten uit blik zijn snel en makkelijk klaar te maken. In sommige kikkererwten in blik zit echter veel zout. Ook goed om te weten, kikkererwten in blik bevatten veel minder foliumzuur dan gedroogde kikkererwten.

Kikkererwten uit blik kun je even afspoelen onder een kraan met stromend water. Vervolgens kook je ze binnen een paar minuten gaar.

Gedroogde kikkererwten bevatten dus veel minder zout en veel meer foliumzuur. Wel hebben ze veel meer voorbereiding nodig. Zo moeten ze 8 tot 12 uur weken in koud water. Je kunt de kikkererwten daarna 60-90 minuten koken in het weekvocht.

Voor ‘normaal’ gebruik kook je de kikkererwten minder lang, maar omdat ze voor babyhapjes echt zacht moeten zijn kook je ze langer. Hierdoor zijn ze trouwens ook heel geschikt voor hummus.

Babyhapje: Kikkererwten, zoete aardappel en spinazie

Een lekkere, gezonde hap met een zoete smaak. Geschikt voor baby’s vanaf 8 maand. 

Geef deze hap niet te vaak, spinazie is nitraatrijk voedsel.

Ingrediënten: (voor 1 hap à 200 gr.)

  • 80 gr. kikkererwten
  • 1 kleine zoete aardappel (90 gr.)
  • 2 handjes verse spinazie

Instructies:

Stap 1 – Bereid de kikkererwten op een manier zoals we hierboven hebben uitgelegd. Dit verschilt dus als je gedroogde kikkererwten gebruikt of kikkererwten in blik.

Stap 2 – Schil de zoete aardappel en snijd deze in parten.

Stap 3 – Breng een pannetje water aan de kook en kook de aardappel in zo’n 10 minuten gaar.

Stap 4 – Was de spinazie en stoom deze een paar minuten.

Stap 5 – Voeg alle ingrediënten samen en mix ze met behulp van een staafmixer tot een gladde puree.

De combinatie van kikkererwten en aardappel kan het hapje wat dik en klonterig maken. Voeg eventueel wat water of formule melk toe om het hapje wateriger te maken.

babyhapje met quinoa

Babyhapje: Kikkererwten, wortel en appel

Een lekker zoet, fris en gezond hapje. Geschikt voor baby’s vanaf 8 maanden. 

Ingrediënten: (voor 1 hap à 200 gr.)

  • 40 gr. kikkererwten
  • 1 wortel (80 gr.)
  • 1 kleine appel (80 gr.)

Instructies:

Stap 1 – Bereid de kikkererwten zoals we eerder in dit artikel aangeven.

Stap 2 – Rasp de peentjes en verwijder het kroontje. Snijd de wortel in stukjes.

Stap 3 – Breng een pannetje water aan de kook en kook de wortels in zo’n 8-10 minuten gaar.

Stap 4 – Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in partjes.

Stap 5 – Je kunt de appel rauw gebruiken, maar je kunt hem ook even een paar minuten koken. Zo gaat het zuurtje eraf en wordt de appel iets zoeter en zachter.

Stap 6 – Voeg alle ingrediënten samen en mix ze met een staafmixer tot een puree.

Als je puree over hebt, giet het dan in een ijsklontjesvorm. Zo heb je mooie porties die je kunt bewaren in de koelkast of vriezer.

Tip: deze diepvriesbakjes van HI NATURE

Babyhapjes: Kikkererwten, aubergine en paprika

Een lekker avondhapje voor je baby. Voor baby’s vanaf 8 maanden.

Ingrediënten: (voor 1 hap à 200 gr.)

  • 60 gr. kikkererwten
  • ½ aubergine (80 gr.)
  • ½ paprika (40 gr.)

Instructies:

Stap 1 – Bereid de kikkererwten zoals we bovenaan in dit artikel aangeven.

Stap 2 – Was de aubergine en verwijder de paarse schil.

Stap 3 – Snijd de aubergine in kleine blokjes.

Stap 4 – Was de paprika en verwijder de kern. Snijd de paprika in dunne reepjes.

Stap 5 – Stoom de aubergine en paprika zo’n 10 minuten. Tot ze zacht zijn.

Stap 6 – Voeg alle ingrediënten samen en mix ze met behulp van een blender of staafmixer tot een gladde puree.

babyhapje lekker makkelijk snel gezond

Babyhapjes: Kikkererwten, bloemkool en rijst

Een gezond en licht hapje dat makkelijk te bewaren is. Voor baby’s vanaf 8 maanden.

Ingrediënten: (voor 1 hap à 200 gr.)

  • 70 gr. kikkererwten
  • 4-5 bloemkoolroosjes (90 gr.)
  • 40 gram rijst

Instructies:

Stap 1 – Bereid de kikkererwten zoals hierboven aangegeven.

Stap 2 – Maak de bloemkool schoon en snijd 4-5 roosjes af van medium formaat.

Stap 3 – Breng een pannetje water aan de kook.

Stap 4 – Kook de bloemkoolroosjes in zo’n 10-15 minuten zacht.

Stap 5 – Kook de rijst in ongeveer 10 minuten gaar.

Stap 6 – Voeg alle ingrediënten samen en mix ze tot een gladde puree.

Eventueel kun je wat kruiden als kerrie of gember toevoegen zodat het hapje een lekkere curry smaak krijgt.

Tip: Vis past hier heel goed bij. Je kunt wat koolvis of zalm toevoegen aan dit gerechtje.

Onze aanrader om te pureren: Deze Magic Bullet blender op Bol.com

Hoe kun je deze recepten bewaren?

Je kunt de puree in verhoudbakjes of een ijsklontjesvorm gieten. Zo kun je de puree ongeveer 2-3 dagen in de koelkast bewaren, of zo’n 3 maanden in de vriezer.

Tip: deze diepvriesbakjes van HI NATURE

Welk keukengerei heb je nodig?

  • Snijplank
  • Mes
  • Lepel
  • Kom
  • Staafmixer of blender
  • Vershoudbakjes of ijsklontjesvorm

Voedingswaarde van kikkererwten

Kikkererwten zijn rijk aan vitamine B6, foliumzuur, koper, ijzer, magnesium en zink. Ook zijn kikkererwten rijk aan eiwitten, ze bevatten namelijk zo’n 7 gram eiwitten per 100 gram.

De voedingsstoffen tussen gedroogde kikkererwten en kikkererwten in blik/glas verschillen. In gedroogde kikkererwten zitten veel meer foliumzuur. In erwten uit blik kan daarnaast veel zout zitten. Spoel ze voor gebruik even goed af.

Nawoord

Kikkererwten zijn een goed alternatief voor in vegetarische of vegan babyhapjes, maar deze recepten zijn ook lekker te maken met vis of vlees. Ik hoop je hiermee genoeg inspiratie te hebben gegeven om zelf aan de slag te kunnen en lekker te experimenteren met smaken in ingrediënten!

Download gratis ons e-book ‘babyhapjes maken’ met onze beste recepten!