4x Babyhapjes met Pompoen


zelf babyhapjes maken pompoen flespompoen

Een pompoen is gezond en zit boordevol vitamines en mineralen. Echt powerfood voor de herfst! In dit artikel leggen we uit wanneer je pompoen toe kunt voegen aan je baby’s voeding en geven we je een paar lekkere en makkelijk recepten voor zelfgemaakte babyhapjes met pompoen.

De recepten in dit artikel:

Recept 1 – Pompoen en appel
Recept 2 – Pompoen en kip
Recept 3 – Pompoen, wortel en bietjes
Recept 4 – Pompoen, gehakt en bloemkool

Wanneer mag een baby pompoen eten?

In principe kan een baby pompoen eten zodra ze klaar zijn voor vast voedsel, rond de leeftijd van 6 maanden. Als pompoen goed gekookt of gebakken wordt kun je het pureren tot een gladde puree.

Overleg altijd met je kinderarts wanneer jouw baby klaar is voor vast voedsel. Start met hapjes met één ingrediënt, voordat je hapjes maakt met meerdere ingrediënten.

Als je baby erg jong is moet je ervoor zorgen dat de puree glad en dun is. Wanneer je baby wat ouder is kun je de puree wat dikker en grover maken.

Hoe bereid je een pompoen voor babyhapjes?

Je kunt pompoen op verschillende manieren bereiden. Hieronder twee mogelijkheden. In de instructies zal ik het koken van de pompoen gebruiken.

Oven – Verwijder de schil en zaden van de pompoen en snijd de pompoen in stukjes. Verwarm de oven voor tot minstens 180°C. Doe de pompoen blokjes met een klein beetje olie in een ovenschaal en zet de schaal minstens 30 minuten in de oven.

Koken – Breng een pan water aan de kook. Schil de pompoen en verwijder de zaden. Snijd de pompoen in blokjes. Kook de pompoen zo’n 20-25 minuten.

Onze aanrader om te pureren: Deze Magic Bullet blender op Bol.comOpens in a new tab.

Pompoen en appelmoes (6 maand+)

We beginnen met een heel eenvoudig recept met twee ingrediënten.

Ingrediënten:

  • 1/3 fles pompoen
  • 5 eetlepels appelmoes

Instructies:

Stap 1 – Breng een pannetje water aan de kook.

Stap 2 – Snijd 1/3 van de pompoen af en schil de pompoen. Verwijder de zaadjes.

Stap 3 – Snijd de pompoen in blokjes.

Stap 4 – Kook de pompoen zo’n 20-25 minuten.

Stap 5 – Giet het water af en pureer de pompoen met behulp van een staafmixer.

Stap 6 – Voeg de appelmoes toe en roer de twee ingrediënten goed door elkaar.

Pompoen en kip (6 maand+)

Een lekker voedzaam hapje, boordevol eiwitten.

Ingrediënten:

  • 1/3 fles pompoen
  • 50 gram kip

Instructies:

Stap 1 – Breng een pannetje water aan de kook.

Stap 2 – Snijd 1/3 van de pompoen af en schil de pompoen. Verwijder de zaadjes.

Stap 3 – Snijd de pompoen in blokjes.

Stap 4 – Kook de pompoen zo’n 20-25 minuten.

Stap 5 – Kook of bak de kip gaar. Over beiden doe je ongeveer 10 minuten. Door het te koken maak je de kip super zacht en is het makkelijk te pureren. Door het te bakken is het iets harder, maar behoud je wel meer voedingsstoffen. Tijdens het koken komt er een witte schuimlaag op het water. Dit zijn de eiwitten.

Stap 6 – Voeg de ingrediënten samen en mix ze tot een gladde puree. Is je kindje al iets ouder? Dan kun je de puree iets dikker en grover laten.

Pompoen, wortel en bietjes (8-10 maand+)

Lekker voedzaam herfst potje. Maar ook lekker in andere seizoenen.

Ingrediënten:

  • ¼ fles pompoen
  • 1 wortel
  • 1 gekookt bietje

Instructies:

Stap 1 – Breng een pannetje water aan de kook.

Stap 2 – Snijd 1/3 van de pompoen af en schil de pompoen. Verwijder de zaadjes.

Stap 3 – Snijd de pompoen in blokjes.

Stap 4 – Kook de pompoen zo’n 20-25 minuten.

Stap 5 – Maak de wortel schoon en verwijder het topje.

Stap 6 – Rasp de hele wortel fijn.

Stap 7 – Snijd het bietje in blokjes.

Stap 8 – Voeg alle ingrediënten samen en mix ze tot een fijne puree. Voeg eventueel wat water toe als de puree te dik is.

Pompoen, gehakt en bloemkool (8-10 maand+)

babyhapje gehakt pompoen bloemkool

Lekker hartig hapje voor in de avond.

Ingrediënten:

  • 1/3 fles pompoen
  • 50 gram gehakt
  • 4-5 bloemkool roosjes

Instructies:

Stap 1 – Breng een pannetje water aan de kook.

Stap 2 – Snijd 1/3 van de pompoen af en schil de pompoen. Verwijder de zaadjes.

Stap 3 – Snijd de pompoen in blokjes.

Stap 4 – Was de bloemkoolroosjes.

Stap 5 – Kook de pompoen en bloemkool samen zo’n 20-25 minuten.

Stap 6 – Kook of bak het gehakt gaar. Door te koken wordt het super zacht en makkelijk te pureren. Door te bakken wordt het iets harder, maar blijven er wel meer voedingsstoffen behouden.

Stap 7 – voeg alle ingrediënten samen en mix ze tot een gladde puree.

Onze aanrader om te pureren: Deze Magic Bullet blender op Bol.comOpens in a new tab.

Hoe kun je deze recepten bewaren?

Je kunt de puree in verhoudbakjes of een ijsklontjesvorm gieten. Zo kun je de puree ongeveer 2-3 dagen in de koelkast bewaren, of zo’n 3 maanden in de vriezer.

Onze aanrader: Deze verhoudbakjes voor babyvoeding van Philips Avent via Bol.com Opens in a new tab.

Welk keukengerei heb je nodig?

  • Snijplank
  • Mes
  • Lepel
  • Kom
  • Staafmixer of blender
  • Vershoudbakjes of ijsklontjesvorm

Voedingsstoffen pompoen

Een pompoen is super gezond en is rijk aan vezels, Bèta caroteen, magnesium, kalium, ijzer, zink, vitamine A en vitamine C.

Recent Content

WIN Rituals producten, etherische oliën en andere prijzen!

Wij verloten elke maand leuke prijzen onder iedereen die ingeschreven staat voor onze mailinglijst.