Ben je op zoek naar makkelijke, gezonde recepten voor zelfgemaakte babyhapjes voor een baby van 6 maanden? Dan zit je hier op de juiste plek. Onze website staan bomvol handige babyhapjes recepten, maar dit artikel gaat specifiek over hapjes voor een kindje van 6 maand.
De hapjes in dit artikel zijn geschikt voor baby’s van 6 maanden, die de oefenhapjes al gehad hebben. Is dit niet zo, start dan met het aanbieden van purrees met één ingrediënt en start met groente en fruit.
Download gratis ons e-book ‘babyhapjes maken’ met onze beste recepten!
12 Recepten voor babyhapjes baby 6 maanden:
- Bloemkool en perzik
- Bietjes, aardappel en wortel
- Zoete aardappel, zalm en sperzibonen
- Zoete aardappel, gehakt en courgette
- Avocado, peer en appel
- Kip, appel en aardappel
- Avocado, aardbei en banaan
- Pompoen en appel
- Doperwten, kip en rijst
- Peer en quinoa
- Gehakt, bloemkool en pompoen
- Aubergine, zoete aardappel, tilapia filet
Wil je gelijk beginnen met koken? Onze aanrader om te starten met babyhapjes: Deze Magic Bullet blender en deze ijsblokjesvormen met deksel.
Hieronder uitgebreide uitleg van elk hapje.
Babyhapje: Bloemkool en perzik
Een heerlijk, zoet en gezond hapje die de meeste baby’s heerlijk vinden. Het hapje is zowel geschikt voor de lunch als voor het avondeten.
Ingrediënten: (voor 1 hap à 200gr.)
- 5/6 bloemkoolroosjes (100 gram)
- 1 Perzik (100 gram)
Instructies:
Stap 1 – Stoom de bloemkoolroosjes en voeg de gepelde en gesneden perzik de laatste 3 minuten toe en stoom deze even kort mee.
Stap 2 – Voeg de ingrediënten daarna toe aan een blender.
Stap 3 – Als de puree nog te dik is kun je wat water toevoegen om het geheel te verdunnen.
Onze aanrader om te starten met babyhapjes: Deze Magic Bullet blender en deze ijsblokjesvormen met deksel.
Babyhapje: Bietjes, aardappel en wortels
Een lekker en zoet hapje dat zeer geschikt is voor het avondeten.
Geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden. Bietjes zijn rijk aan nitraat. Geef nitraatrijke voeding niet te vaak, maximaal 2 keer per week. Sommigen adviseren om liever te kiezen voor verpakte bietjes dan voor verse, omdat hier minder nitraat in zou zitten.
Ingrediënten: (voor 1 hap 200 gr.)
- 1 gekookt bietje (70 gram)
- 1 middelgrote aardappel (70 gram)
- 1 bospeentje (60 gram)
Instructies:
Stap 1 – Snijd het gekookte bietje in stukjes. (zie vorige recept voor instructies om het bietje te koken).
Stap 2 – Schil de aardappel, snijd de aardappel doormidden en kook de aardappel in 10-15 minuten gaar.
Stap 3 – Verwijder het groen van de wortel en schil de wortel. Snijd de wortel in stukjes.
Stap 4 – Kook het worteltje voor 10-15 minuten.
Stap 5 – Giet het water van de aardappel en wortels af en laat ze even afkoelen.
Stap 6 – Doe alle ingrediënten in een kom en voeg een beetje formule melk, borstmelk of water toe. Aardappel kan het geheel namelijk erg droog en korrelig maken.
Stap 7 – Mix alle ingrediënten tot een puree met behulp van een staafmixer of blender.
Babyhapje: Zoete aardappel, zalm en sperzibonen
Een voedzaam hapje dat zeer geschikt is als warme avond hap. Geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden, die al gewend zijn aan groente en fruit en klaar zijn voor de volgende stap.
Ingrediënten: (voor 1 hap)
- 1 kleine zoete aardappel (80 gram)
- 1 handje bevroren of verse sperziebonen (80 gram)
- 40 gram zalm
Gebruik het liefst verse zalm. Als je liever zalm in blik gebruikt, moet je er op letten dat je zalm in blik kiest die wild gevangen is en vrij van toegevoegd zout of andere conserveringsmiddelen. Let ook op termen op het etiket als “geen zout toegevoegd” of “natriumarm”.
Instructies:
Stap 1 – Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.
Stap 2 – Breng een pan water aan de kook en kook de sperzibonen en zoete aardappel in zo’n 15-20 minuten gaar en zacht.
Stap 3 – Gebruik je verse zalm? Bak deze dan in de pan totdat de zalm door en door gaar is. Als je zalm uit blik gebruikt kun je deze stap overslaan. Giet wel al het vocht af.
Stap 4 – Voeg de ingrediënten toe aan een blender en mix ze tot een gladde purree.
Zoete aardappel neemt veel water op en kan dus zorgen voor een wat dikkere purree. Is jouw kleintje hier nog niet aan toe? Voeg dan wat (gekookt en gekoelt) water toe.
Geef je kleintje de gewenste hoeveelheid en giet het restje eventueel over in diepvriesblokjes.
Babyhapje: Zoete aardappel, gehakt en courgette
Een hapje dat zeer geschikt is om te geven als warme maaltijd. Voor baby’tjes vanaf 6 maanden, die al gewend zijn aan hapjes met verschillende smaken.
Ingrediënten: (voor 1 hap)
- 1 kleine zoete aardappel (80 gram)
- 1/3 courgette (80 gram)
- 40 gram gehakt
Instructies:
Stap 1 – Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.
Stap 2 – Kook de zoete aardappel in 15-20 minuten gaar.
Stap 3 – Schil de courgette en snijd deze in plakjes.
Stap 4 – Voeg de courgette toe aan de pan zoete aardappel en kook deze een paar minuutjes mee.
Stap 5 – Giet de groenten af en voeg deze toe aan een blender.
Stap 6 – Kook of bak het gehakt gaar. Door te koken wordt het vlees heel zacht, waardoor het zeer geschikt is voor gladde purrees. Maar door het te bakken blijven er meer voedingsstoffen behouden.
Stap 7 – Voeg het gehakt toe aan de blender en mix alle ingrediënten tot een purree.
Onze aanrader om te starten met babyhapjes: Deze Magic Bullet blender en deze ijsblokjesvormen met deksel.
Babyhapje: Avocado, peer en appel
Lekker fris en groen fruit hapje! Vanaf 4-6 maanden. Als je kindje gewend is aan hapjes met één ingrediënt.
Ingrediënten: (voor 1 hap 200 gr.)
- 1 Avocado (70 gram)
- 1/2 peer (70 gram)
- 1 kleine appel (70 gram)
Instructies:
Stap 1 – Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees uit de avocado en doe dit in een blender.
Stap 3 – Schil de peer en snijd deze doormidden. Verwijder het klokhuis en snijd in blokjes of plakjes. Voeg toe aan de blender.
Stap 4 – Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes.
Je kunt ervoor kiezen om de appel vers te gebruiken of om de appel eerst even kort te koken om het iets zachter en zoeter te maken.
Stap 5 – Voeg de appel toe aan de blender en mix het geheel totdat je de gewenste substantie bereikt.
Babyhapje: Kip, appel en aardappel
Nog zo’n heerlijk, zoet en gezond hapje! Geschikt voor baby’s van 6 maanden, die de oefenhapjes al gehad hebben.
Ingrediënten: (voor 1 hap à 200gr.)
65 gram kip
½ rijpe appel
1 aardappel
Instructies:
Stap 1 – Zorg ervoor dat de botjes, huid en spiertjes uit de kip verwijderd zijn. Snijd de kip in kleine stukjes.
Stap 2 – Kook de kip in een pan met kokend water voor zo’n 10 minuten. De kip moet helemaal wit zijn, ook binnenin.
Stap 3 – Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in partjes.
Stap 4 – Kook de appel voor 5 minuten. Hierdoor wordt de appel iets zachter en zoeter.
Stap 5 – Schil de aardappel en snijd de aardappel in stukjes.
Stap 6 – Kook de aardappel totdat deze gaar is, in zo’n 10-15 minuten.
Stap 7 – Voeg alle ingrediënten toe aan een blender en voeg een beetje water toe om de puree wat dunner te maken. Dit is bij dit gerecht vooral van belang omdat de kip en aardappel wat droger zijn.
Babyhapje: Avocado, aardbei en banaan
Lekker fruithapje voor baby’s vanaf 6 maanden. Sommigen zeggen dat baby’s het eerste jaar geen aardbeien mogen, maar het consultatiebureau geeft aan dat je dit gewoon vanaf 6 maanden mag aanbieden.
Ingrediënten: (voor 1 hap 200 gr.)
- 1 Avocado (70 gram)
- 1 handje verse aardbeien (70 gram)
- ½ Banaan (70 gram)
- Eventueel (gekookt en gekoeld) water
Instructies:
Stap 1 – Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees uit de avocado en in een blender.
Stap 2 – Was de aardbeien goed schoon en verwijder de kroontjes. Voeg de aardbeien toe aan de blender.
Stap 3 – Schil de banaan en snijd de helft van de banaan in plakjes.
Stap 4 – Voeg de banaan en de melk toe aan de blender en mix het geheel tot het een mooie puree is geworden.
Babyhapje: Pompoen en appel
We beginnen met een heel eenvoudig recept met twee ingrediënten. Geschikt voor baby’s vanaf 4-6 maand.
Ingrediënten: (voor 1 hap 200 gr.)
- 100 gram flespompoen
- 1 middelgrote appel (100 gram)
Instructies:
Stap 1 – Breng een pannetje water aan de kook.
Stap 2 – Snijd een plak fles pompoen af. Schil de pompoen en verwijder pitjes.
Stap 3 – Snijd de pompoen in blokjes.
Stap 4 – Kook de pompoen in zo’n 20 minuten gaar. Giet het water af.
Stap 5 – Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd in blokjes of schijfjes.
Je kunt de appel even kort koken om het iets zoeter te laten smaken. Je verliest dan wel iets van de voedingswaarde.
Stap 6 – Voeg de pompoen en appel samen en mix ze tot een gladde purree.
Onze aanrader om te starten met babyhapjes: Deze Magic Bullet blender en deze ijsblokjesvormen met deksel.
Babyhapje: Doperwten, kip en rijst
Een gezond en voedzaam hapje, zeer geschikt als avondeten. Voor baby’s van 6 maanden die klaar zijn voor hapjes met meerdere ingrediënten en proteïne.
Ingrediënten: (voor 1 hap à 200gr.)
- Een handje bevroren doperwten (120 gr.)
- 40 gram kip
- 40 gram rijst
Instructies:
Stap 1 – Zorg ervoor dat de kip vrij is van botjes en spiertjes.
Stap 2 – Snijd de kip in stukjes en kook deze in een pan water in ongeveer 10 minuten gaar. Tot de kip helemaal wit is.
Er komt tijdens het koken van kip een witte schuimlaag vrij, dit zijn de eiwitten. Je kunt de kip ook bakken, maar koken maakt het heel erg zacht.
Stap 3 – Kook de rijst in zo’n 8-10 minuten gaar.
Stap 4 – Kook of stoom de doperwten een paar minuten.
Stap 5 – Giet het kookwater af. En voeg alle ingrediënten samen.
Stap 6 – Mix de ingrediënten tot een gladde puree, met behulp van een staafmixer.
Babyhapje: Peer en quinoa
Een lekker en voedzaam hapje.
Ingrediënten: (voor 1 hap à 200 gr.)
- 1 peer
- 30 gram quinoa
Instructies:
Stap 1 – Schil de peer en verwijder het klokhuis.
Stap 2 – Snijd de peer in partjes.
Stap 3 – Spoel de quinoa goed uit in een zeef met water. Dit is een belangrijke stap, zeker voor babyhapjes.
Stap 4 – Doe de quinoa in een steelpan en voeg een laagje water toe.
Stap 5 – Breng het water aan de kook en laat de quinoa zo’n 10 minuten doorkoken. Check de verpakking voor extra instructies.
Stap 6 – Giet het water van de quinoa af en voeg de peer toe.
Stap 7 – Mix de ingrediënten tot een puree.
Onze aanrader om te starten met babyhapjes: Deze Magic Bullet blender en deze ijsblokjesvormen met deksel.
Babyhapje: Gehakt, bloemkool en pompoen
Lekker zoet en herfstig recept. (maar het hele jaar door lekker!) Geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden, die klaar zijn voor hapjes met proteïne.
Ingrediënten: (voor 1 hap à 200gr.)
- 65 gram gehakt
- 4-5 bloemkool roosjes (80 gram)
- 55 gram pompoen
Instructies:
Stap 1 – Breng een pan water aan de kook en kook het gehakt in 10 minuten zacht en gaar.
Stap 2 – Was de bloemkool en snijd er zo’n 4-5 roosjes af van gemiddelde grootte.
stap 3 – Schil de pompoen en snijd deze in stukjes.
Stap 4 – Kook de bloemkool en pompoen zo’n 15 minuten, tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken.
Stap 5 – Voeg alle ingrediënten toe aan de blender en voeg eventueel nog een beetje water toe. Mix ze tot een gladde puree.
Babyhapje: Aubergine, zoete aardappel en Tilapia filet
50 gram tilapia filet (je kunt deze ook vervangen door zalm)
1/3 aubergine (80 gram)
1 kleine zoete aardappel (80-90 gram)
Schil de aubergine en de zoete aardappel en snijd ze in blokjes. Zorg ervoor dat de tilapia filet volledig vrij is van graatjes. Snijd ook de vis in stukjes. Stoom de drie ingrediënten voor zo’n 15-20 minuten.
Voeg ze daarna toe aan een blender en pureer de ingrediënten totdat ze een mooie puree vormen.
Download gratis ons e-book ‘babyhapjes maken’ met onze beste recepten!
Voedingsgids
Met 4-6 maanden begin je met oefenhapjes. Je geeft dan een paar hapjes en bouwt dit langzaam op. Kijk vooral naar de signalen van je kindje om te zien hoeveel hij of zij nodig heeft.
Voor kindjes vanaf 6-7 maanden kun je voor de totale warme maaltijd 200 gram aanhouden. Geef hierbij vooral veel groente. Bijvoorbeeld een verdeling van 75 gram groente, 75 gram zoete aardappel en 50 gram vlees.
Als je de hapjes invriest komt dit overeen met ongeveer 10 blokjes.
Hoe bewaar je deze hapjes?
Volgens het voedingscentrum kun je verse, rauwe bieten 2 weken in de koelkast bewaren, een jaar in de vriezer en zo’n 3 dagen in de fruitschaal.
Wil je bieten invriezen, dan kun je ze het beste eerst koken of blancheren.
Je kunt babyhapjes in kleine bewaarbakjes schenken, of in een ijsklontjesvorm. Je hebt dan direct al een mooie portie.
We hebben een artikel geschreven met complete uitleg over het bewaren van babyhapjes. Deze lees je hier: Hoe bewaar je babyhapjes?
Welk keukengerei heb je nodig?
- Snijplank
- Mes
- Vork
- Staafmixer of blender
- Steelpan
- Ijsklontjesvorm of bewaarbakjes
- Kommetje
Onze aanrader om te starten met babyhapjes: Deze Magic Bullet blender en deze ijsblokjesvormen met deksel.