Basilicum is één van de meest populaire kruiden omdat deze in een breed scala aan gerechten gebruikt wordt. Basilicum, ofwel Ocimum basilicum, kan zowel binnen als buiten gekweekt worden en is heel makkelijk te verzorgen. In dit artikel leer je alles over basilicum kweken en de manieren waarop je het kruid kan verzorgen en oogsten.
Wat is basilicum?
Oorspronkelijk komen basilicumplanten uit Zuid-Azië en de eilanden van de Stille Zuidzee. Het is een kruid van de muntfamilie dat vaak wordt gebruikt in Italiaanse en mediterrane gerechten. De zaden van de basilicumplant worden veel toegepast in de Thaise keuken. De basilicumplant is éénjarig, wat betekent dat deze snel groeit en vaak al na drie tot vier weken geoogst kan worden.
Kweken met basilicumzaad
Je kan beginnen met het kweken van basilicum in potten binnenshuis. Kweek de basilicumzaden binnenshuis vier tot acht weken voor de laatste vorstdatum.
Alles dat je nodig hebt zijn basilicumzaden, starterpotten, startermix voor zaden en een plastic startcontainer met plastic koepel. Plant de zaadjes als volgt:
- Vul de starterpot met de startermix tot ongeveer twee tot drie centimeter onder de bovenkant van de pot.
- Plaats een paar zaden in het midden van de pot.
- Bedek de zaden met een halve centimeter startermix.
- Besproei de zaden met een spuitfles met water.
- Plaats de starterpot in een speciale plastic startcontainer met een plastic koepel. Heb je deze niet in huis? Gebruik dan een ondiepe pan en plaats hier een beetje plasticfolie overheen.
- Zet de container op een warme plaats.
- Geef de basilicum pas weer water wanneer de zaailingen verschijnen (na zeven tot 10 dagen). Verwijder hierbij de plastic koepel of het folie en plaats de plantjes in de zon. Hierna geef je de plantjes regelmatig water.
Verplanten van zaailingen
Wanneer de basilicumzaailingen drie paar bladeren hebben en het te koud is om ze naar de tuin te verplaatsen, verplant je ze naar potten van acht tot 10 centimeter.
De zaailingen kun je geleidelijk laten wennen aan de buitenomstandigheden wanneer de buitentemperatuur 21ºC of hoger is. Zet de zaailingen eerst een week op een beschutte locatie buiten. Hierna kun je ze overplanten naar de tuin.
Overplanten naar de tuin
Is het tijd om je zaailingen over te planten, of heb je zaailingen gekocht bij het tuincentrum? Plant de zaailingen over naar de tuin door de volgende stappen te volgen:
- Zoek een plek met veel zonlicht. Basilicum groeit namelijk het beste bij warme temperaturen en volle zon.
- Voeg een goede tuingrond toe zodat de planten zoveel mogelijk organisch materiaal hebben om in te groeien. Plaats je de zaailingen in een tuincontainer? Zorg er dan voor dat deze tenminste 20 centimeter diep is. De plantjes moeten ongeveer 30 tot 40 centimeter uit elkaar geplaatst worden zodat ze ieder genoeg zonlicht en zuurstof krijgen.
- Druk de grond stevig aan rondom de planten, geef de planten water en voeg een laag van tweeënhalf tot vijf centimeter mulch toe. Mulch helpt om vocht vast te houden en voorkomt de groei van onkruid.
Basilicum plant verzorgen
Basilicum is een makkelijke plant waardoor het kweken er van meestal geen problemen oplevert. Met wat verzorgingstips kun je er echter voor zorgen dat je een overvloedige oogst zal hebben:
- Water: geef de planten minstens één keer per week veel water, het liefst vroeg in de ochtend. Heb je basilicum dat alleen in containers groeit? Geef dan een paar keer per week water.
- Weinig bemesten: te veel bemesting kan de smaak van basilicum verpesten. Bemest daarom niet of weinig. Kies je er voor om te bemesten? Doe dat dan maximaal twee keer per seizoen.
- Afknijpen: knijp de bladeren aan de toppen van de planten terug. Hierdoor stimuleer je de groei van meer bladeren en krijg je een volle, ronde basilicumplant.
Basilicum oogsten
Drie tot vier weken na het kweken van de basilicumzaden kun je de bladeren oogsten. Normaal gesproken wordt basilicum niet geoogst omdat de meeste mensen wat blaadjes er af plukken wanneer ze deze nodig hebben bij het koken.
Regelmatig oogsten heeft echter wel zijn voordelen, want hierdoor groeit de plant voller en ronder in plaats van lang en stengelig. Daarbij voorkom je dat de plant gaat zaaien als je regelmatig oogst. Verwijder iedere maand ongeveer eenderde van de bladeren, zodat de plant wordt gestimuleerd om te groeien.
Basilicum bewaren
Als je regelmatig de basilicum oogst zul je waarschijnlijk meer hebben dan je gebruikt. Je kan het teveel aan basilicum samen bundelen en ondersteboven ophangen zodat het aan de lucht droogt.
Een andere manier om basilicum langer te bewaren is door hem te hakken en in ijsblokjesvormen te doen met olijfolie. Wanneer de blokjes zijn ingevroren, plaats je deze in een luchtdichte container in de diepvries.