Sperziebonen Bewaren – Zo doe je dat!

sperziebonen bewaren

Sperziebonen mogen niet op het menu ontbreken en is het een lekkere groente die op veel manieren kan worden bereid. Van origine komen de bonen uit Zuid-Amerika en hebben ze van daaruit de wereld weten te veroveren. Ingeblikt, in een glazen pot of in het vriesvakje, de bonen zijn het geheel jaar door verkrijgbaar.

Verse sperziebonen genieten echter altijd wel de voorkeur en is het een groente die ook zelf in de tuin verbouwd kan worden. Door op de hoogte te zijn van de verschillen in houdbaarheid van de diverse bewaarmethodes, kan ervoor gekozen worden welke het best uitvalt en kan er het hele jaar door genoten worden van sperziebonen.

Sperziebonen buiten de koelkast bewaren

Sperziebonen kunnen vrij snel beschimmeld raken en moeten ze daarom buiten de koelkast op een koele en droge plek worden bewaard. Op zo een manier blijven ze zo een 3 tot 5 dagen vers en knapperig.

Wanneer de punten lichtbruin beginnen te worden en het doormidden breken moeizaam verloopt, zijn de bonen niet meer vers en moeten ze helaas in de ton worden gegooid. Ook wanneer de sperziebonen vers uit de eigen tuin worden gehaald, is de houdbaarheid beperkt. Om te voorkomen dat ze snel gaan beschimmelen, is het verstandig om ze pas te wassen wanneer ze gebruikt zullen worden.

Vochtige bonen zijn namelijk minder lang buiten houdbaar. Het is niet het gehele jaar door dat het mogelijk is om ze te oogsten en vraagt het dus naar manieren om zelf de bonen langer te kunnen bewaren.

Sperziebonen in de koelkast bewaren

Dat klinkt misschien wat vreemd, maar zijn sperziebonen in de koelkast juist minder lang houdbaar, tot zo een 2 dagen. De bonen zijn namelijk niet zo goed bestand tegen de kou en moeten ze bij voorkeur in de bovenste vakken worden geplaatst. De temperatuur is daar namelijk relatief hoger (warme lucht stijgt namelijk naar boven). In de supermarket wordt er daarom de voorkeur aan gegeven om de bonen ingevroren te bewaren of in blikjes en glazen potten.

Bonen die al gekookt zijn blijven zo 2 dagen goed in de koelkast. Wanneer de bonen na 2 dagen uit de koelkast worden gehaald om gebruikt te worden is het altijd verstandig om te kijken of ze nog goed zijn. Vreemde geur of ogen ze wat slijmerig? Dan gelijk in de ton om te voorkomen dat je een voedselvergiftiging oploopt.

Sperziebonen invriezen

Wanneer je de beschikking hebt over partij versie sperziebonen, is invriezen de manier bij uitstek om de bonen het langst te bewaren.

Er kan daarbij voor worden gekozen om de bonen eerst te blancheren. Dat garandeert knapperige sperziebonen wanneer je ze weer uit de vriezer haalt en kunnen ze wel 9 maanden ingevroren hun versheid bewaren. Voor het blancheren moeten de bonen goed worden gewassen en eventueel doormidden worden gebroken. Zo kunnen ze vanuit de vriezer gelijk in de pan.

Laat de bonen 3 minuten in een pot met kokend water staan en doe ze daarna gelijk in koud water. Dat stopt het kookproces en wordt zo de smaak en textuur behouden. Wie er de voorkeur aan geeft om de bonen zonder te blancheren in te vriezen, moet ze niet laten ontdooien.

Door ze gelijk in kokend water te doen of in een wokgerecht, blijft de smaak en textuur grotendeels bewaard. Dit beperkt echter wel de mogelijkheden waarvoor zulke ingevroren bonen gebruikt kunnen worden.

Sperziebonen inmaken

Sperziebonen bewaren door ze in te maken is ook een manier om nog lang van ze te kunnen genieten en biedt het inmaken de mogelijkheid om de smaak aan te passen. Zo kan er zout en azijn worden toegevoegd, maar kan er wat meer bij. Naar smaak kan er bijvoorbeeld peper, kruidnagels of laurierblaadjes erbij worden gezet.

Voor het inmaken is het belangrijk dat uiterst steriel wordt gewerkt. Dat moet de kans op botulisme verminderen en blijven de bonen in een afgesloten fles zo een jaar lang goed.

De sperziebonen kunnen het best eerst worden geblancheerd en daarna gedaan in de speciale flessen. Een kooktijd langer dan 1 uur wordt geprefereerd om de bonen helemaal gaar te koken en alle bacteriën te doden.

De flessen met ingemaakt sperziebonen dienen op een koele en donkere plek bewaard te worden en zijn de bonen na het openmaken van de fles ongeveer 2 dagen houdbaar. Het beste is echter om ze gelijk op te maken.

Lees ons hele stappenplan om te wecken voor beginners hier.