Bieten Bewaren – Koelkast, Vriezer & Inmaken

babyhapjes rode bietjes

Bieten zijn voedzame wortelknollen die ook wel kroten worden genoemd. Ze hebben een robuuste smaak en een mooie rode doordringende kleur. Hoewel sommigen er niet genoeg van krijgen zijn er ook mensen die er niks van moeten hebben. Bieten zijn bijna overal voor te gebruiken, ze kunnen dienen als bijgerecht, garnering, voor in de salade of als hoofdmaaltijd.

Maar, of je nu bieten zelf kweekt in eigen tuin of koopt bij de groenteboer of supermarkt, het is belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren en conserveringstechnieken toe te passen. Hierbij zijn verschillende methoden van toepassing, of je nu van plan bent ze lang of kort te bewaren.

Bieten bewaren in je voorraad- of opslagkelder

Ben je een echt iemand die graag wat op voorraad heeft ‒ vooral als je je eigen groente kweekt ‒ dan is een wortelkelder onmisbaar. Donkere en koele ruimtes zijn perfect voor het langdurig bewaren van bieten. Om bieten in de kelder te bewaren geldt hetzelfde als voor in de koelkast, verwijder het overtollige groen. Neem een grote emmer en vul deze met een laag vochtig zand, veenmos(in de vorm van turfstrooisel) of zaagsel.

Maak verschillende lagen van zand, veenmos of zaagsel en bieten, druk ze niet te veel aan, zorg dat de bieten los van elkaar blijven. Leg de deksel op de emmer om uitdroging te voorkomen, maar sluit het niet af, om zo luchtcirculatie te houden.

Controleer van tijd tot tijd op vochtigheid en bieten die tekenen van rot vertonen verwijderen. Beste bewaartemperatuur is 0-4℃ met een luchtvochtigheid van 95%. De bieten bewaren op deze manier zorgt ervoor dat ze wel tot drie maanden vers blijven.

Hoe het beste verse bieten te bewaren in de koelkast

Wist je dat bieten bijna wel een maand goed blijven in je koelkast? En, als je ze uit eigen tuin hebt zelfs wel langer. Vaak is het de verkeerd uitgevoerde opslagmethode die ze de das omdoen. Het geheim om ze langer vers te houden is door de wortelknollen te ontdoen van al het groen, door het flink kort houden van bladstelen vertraag je het rottingsproces.

Dus smijt ze niet zo beneden in de koelkast, maar hak eerst de toppen eraf. Was de bieten niet voor je ze opbergt in de koelkast, doe dit pas als je ze van plan bent op te eten, het van tevoren wassen verkort de houdbaarheid. Nadat het overtollige is weggesneden bewaar ze dan in geperforeerde speciale herbruikbare opbergzakken die je dicht kunt doen, verwijder wel het overtollige lucht voor je ze afsluit.

Het invriezen van bieten

Als je meer bieten oogst dan je op kunt eten, is invriezen de beste oplossing. Het beste is dan wel om de bieten eerst vooraf te koken. Je zult merken dat je een beter resultaat krijgt, omdat rauwe bieten in zijn geheel na het ontdooien een rode drab vormen.

Verwijder de stengeldelen tot en met een centimeter van de bovenkant van de bieten eraf. Zet ze op een grote pan met zout water en kook de bieten tot ze gaar zijn. Dit is afhankelijk van de grootte van de biet en of het een zomer of winterbiet is.
Kooktijd kan verschillen van 20 tot 45 minuten. Controleer door met een schilmesje in de biet te prikken of ze helemaal gaar zijn, je zult ook merken dat het velletje dan makkelijk loslaat.

Wanneer ze gaar zijn, giet ze dan af en laat ze afkoelen in een koudwaterbad.

Wrijf daarna het velletje eraf en snijd ze in stukken naar je eigen voorkeur. Doe de blokjes gesneden biet in plastic diepvrieszakje en verwijder het overtollige lucht voordat je ze in de vriezer doet. In deze vorm opgeborgen in je vriezer blijven ze wel een heel jaar goed.

Bietjes inmaken

Een belangrijk punt om op te letten bij bieten inmaken is, dat de biet een goede kleur moet hebben. De wortelknol moet mooi diep rood zijn en mogen geen vlekken, blauwe of beurse plekken hebben.

Probeer voor het inmaken niet al te grote bieten te gebruiken, maar houdt een maat aan van rond de 6-7 cm.

Kook de bieten en snijd ze in vieren. Gebruik voor het inmaken de volgende ingrediënten:

  • 1½ kilo kleine verse bieten(gekookt)
  • 2 kopjes suiker
  • 2 kopjes water
  • 2 kopjes ciderazijn
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 theelepel hele kruidnagels
  • 1 theelepel hele zwarte peperkorrels

Plaats de gekookte bieten in een stoofpot en doe de rest van de ingrediënten erbij.

Dit alles aan de kook brengen en tien minuten laten sudderen.

Doe de bieten in vier voorverwarmde potten van een halve liter en vul ze tot een halve centimeter onder rand.

Schep vervolgens het hete kookvocht erover tot een centimeter onder de rand.

Verwijder de luchtbellen en vul verder af met kookvocht. Randen afvegen en daarna de deksels er handvast op draaien.

Je kunt op deze manier makkelijk bieten inmaken en door ze in de koelkast te bewaren gaan ze wel drie maanden mee.