Bloemkool bewaren

bloemkool-bewaren

Bloemkool, het is een van de meest gegeten groenten in Nederland. Je kunt bloemkool het hele jaar door kopen en het is gemakkelijk verkrijgbaar op de markt of in de supermarkt. Dat bloemkool veel verkocht wordt, is logisch.

Het is heel gezond en bevat veel vezels en voedingsstoffen. Het bekendste is witte bloemkool, maar er zijn ook oranje, paarse en groene bloemkolen. Voor het bewaren maakt de kleur niet uit.

Wat is een goede bloemkool?

Als je bloemkool koopt moet de kool stevig aanvoelen en dient de krop gesloten te zijn. Een witte bloemkool moet helder van kleur zijn. Dit zorgt voor een langere houdbaarheid. Beschadigde plekjes, bijvoorbeeld door stoten, verkleuren snel. Je kunt die plekjes er thuis ook afhalen met een klein mesje.

Hoe lang blijft verse bloemkool goed?

Bloemkool bewaar je het liefst met het groene loof eraan. Dat zorgt ervoor dat de kool knapperig vers blijft en niet uitdroogt. In de groentela van de koelkast blijft de bloemkool 7-10 dagen goed. Is je koelkast vol? Leg de bloemkool dan donker en koel weg, bijvoorbeeld in de kelderkast of eventueel buiten. De bloemkool blijft dan, afhankelijk van de temperatuur, maximaal 7 dagen vers. Leg je de bloemkool op de fruitschaal? Dan blijft de bloemkool 3-5 dagen goed.

Wil je de bloemkool zonder loof bewaren? Wikkel de bloemkool dan in plastic folie. De bewaartijd is dan wel korter, maximaal 3 dagen in de koelkast. Op deze manier kun je ook een deel van de bloemkool bewaren. Dat is handig als je de bloemkool over meerdere dagen verdeeld in gerechten gebruikt.

Kun je bloemkool invriezen? Hoe?

ls je de bloemkool langer wilt bewaren is het handig om de roosjes in te vriezen. Kook de geschoonde bloemkoolroosjes kort, circa 2/3 minuten. Spoel deze daarna af met koud water en laat ze goed uitlekken.

Hierna kun je de bloemkoolroosjes invriezen in plastic zakjes of in diepvriesdoosjes. Kort gekookte bloemkoolroosjes zijn maximaal 6 maanden houdbaar in de vriezer. Zijn de roosjes gaargekookt (langer dan 5 minuten gekookt) is de houdbaarheid 3 maanden. Ons advies is om de altijd de datum op de verpakking te noteren en de bloemkoolroosjes binnen 3 maanden te gebruiken.

Houdt er rekening mee dat de kooktijd van deze ingevroren bloemkoolroosjes anders is dan bij de verse bloemkool.

Hoe bewaar je gekookte bloemkool?

Hou je gekookte bloemkool over na de maaltijd? Weggooien is zonde. Je kunt de bloemkool ook prima invriezen (maximaal 2-3 maanden bewaren). In de koelkast blijven de gekookte bloemkoolroosjes nog 1-2 dagen goed. Gekookte bloemkool kan in de koelkast een sterke koollucht verspreiden. Hoe langer de bloemkool is gegaard, hoe nadrukkelijker de koolgeur is.

Hoe weet ik of voorgesneden bloemkool vers is?

Je kunt de bloemkool ook voorgesneden en gewassen kopen. Bloemkool die niet goed is, gaat zuur ruiken. Bederf kun je dus herkennen door goed te ruiken, te kijken of te proeven. Veel mensen bewaren zelfgesneden bloemkool onder water zodat de bloemkool niet verkleurd. Gebruik deze bloemkool altijd op de dag waarop die gesneden is.

Hoe kun je bloemkool klaarmaken?

Van de bloemkool kun je alles eten, ook de bladeren. Meestal eten we alleen de stam en de bloemkoolroosjes omdat de bladeren vrij taai zijn. Haal bij gebruik de roosjes los van de stam. Roosjes die even groot zijn is het handigste omdat de gaartijd dan gelijk is. De stam kan beter in kleinere stukjes gesneden worden omdat die een langere bereidingstijd heeft. Komt de bloemkool van buiten? Zet de roosjes een half uurtje in zout water. Ongedierte komt er dan vanzelf uit.

Bloemkool wordt meestal gekookt maar stomen, grillen, frituren, stoven, bakken, wokken of uit de oven kan ook. Vergeet niet dat rauwe bloemkool in een salade of bij de kaasfondue ook heel lekker is.

Bereide bloemkool moet altijd in de koelkast bewaard worden en binnen 1-2 dagen gegeten worden. Laat de klaargemaakte bloemkool nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.

Kortom: Bloemkool bewaren is gemakkelijk. Verse bloemkool bewaar je met loof en bij voorkeur in de koelkast. Lukt dat niet? Leg dan de bloemkool koel en donker weg of bewaar de groente eventueel op de fruitschaal. Je kunt de bloemkool thuis tussen de 3 en 10 dagen goed gehouden, afhankelijk van de manier van bewaren.

Ingevroren bloemkool eet je bloemkool het beste binnen 3 maanden op. Hou je bereide bloemkool over? Doe die binnen 2 uur in de koelkast en eet deze binnen 1-2 dagen op.