Dolfijnenplant (Senecio Peregrinus) Verzorging – Complete gids

vetplantjes

De Dolfijnenplant (Senecio Peregrinus) plant is een vetplant die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Het is een populaire kamerplant omdat hij gemakkelijk te verzorgen is en mooie, stekelige bladeren heeft. In deze blogpost bespreken we de 6 stappen voor de perfecte verzorging van Dolfijnenplant en daarna gaan we hier uitgebreid op in.

De dolfijnenplant heeft zijn naam gekregen, omdat de blaadjes soms de vorm hebben van een klein dolfijntje. Een hele leuke, vrolijke plant die elke ruimte opfleurt. 

Hoe verzorg je een Dolfijnenplant in 6 korte stappen:

  1. Geef de plant water als de grond droog aanvoelt. Geef niet te veel water, want dat kan tot wortelrot leiden.

  2. Zet de plant op een lichte plaats, maar uit het directe zonlicht. Senecio peregrinus planten hebben helder licht nodig om goed te gedijen, maar te veel direct zonlicht kan hun bladeren doen verschroeien.

  3. Voed de plant tijdens het groeiseizoen een keer per maand met een vetplantenmeststof.

  4. Verpot de plant om de twee jaar of zo, met een goed drainerende potgrond.

  5. Als de bladeren er geel of bleek beginnen uit te zien, is dat een aanwijzing dat de plant niet genoeg licht krijgt. Verplaats het naar een helderder plaats.

  6. De plant is niet vorstbestendig en moet binnen gebracht worden als er kans is op vorst in je streek.

Hoe poot je een dolfijnenplant?

Verplaats je dolfijnplant direct van de kwekerij naar een pot die minstens twee maten groter is. Vul het met universele potgrond. Wacht liever tot de lente als je hem niet meteen verplaatst hebt – dit versnelt de hersteltijd!

Verplaats ze om de paar jaar naar een grotere pot. Verplaats ook stekjes naar een nieuwe pot, zodat ze voldoende ruimte en voeding krijgen om te groeien.

Dolfijnenplant water geven

Hoe vaak moet je de dolfijnenplant water geven? De Dolfijnenplant heeft relatief weinig water nodig omdat het een vetplant is. Hij is dus makkelijk te verzorgen! In de zomer geef je eens per twee weken en in de winter zelfs maar eens per maand.

Controleer altijd eerst of de grond vochtig is. Zo ja, geef de plant dan geen water. De plant heeft dan nog genoeg vocht. Geef je teveel water, dan kunnen de wortels van de plant gaan schimmelen en rotten. De plant zal dan langzaam dood gaan.

Bij een Dolfijnenplant is het belangrijk dat het water dat je geeft, de wortels goed bereikt. Je kunt dit doen door een goeie gieter te kopen. Kies een gieter met een lange tuit heeft, zodat je gemakkelijk bij de wortels van de plant kunt komen.

Vul de gieter met lauwwarm water, zodat je de plant niet laat schrikken. Plaats de tuit van de gieter aan de voet van de plant en laat het water er langzaam uitstromen. Om er zeker van te zijn dat het water alle wortels bereikt, neem je de tijd en beweeg je de gieter rond terwijl je giet.

Hoeveel licht heeft de plant nodig?

In het algemeen hebben dolfijnplanten matig tot helder licht nodig om goed te gedijen. Te veel direct zonlicht kan de bladeren echter doen verschroeien, dus is het belangrijk wat bescherming te bieden tegen de hete middagzon. Als je je plant buiten kweekt, is getemperd zonlicht of gefilterd licht ideaal. Binnenshuis is een oost- of naar het westen gericht raam is meestal het beste.

Hoe verzorg je de dolfijnenplant?

Deze planten zijn ook betrekkelijk onderhoudsarm als het op bemesting aankomt. Eens in de 2 maanden tijdens het groeiseizoen zou voldoende moeten zijn. Zorg er alleen voor dat je een gebruik meststoffen die weinig zouten bevatten om de wortels niet te beschadigen.

Om meer groei en bloei te bevorderen, kun je de plant onthoofden door verbleekte of afstervende bloesems af te knippen. Je kunt ook de stengels terugsnoeien om de grootte en vorm van de plant te controleren.

Welke temperatuur is goed voor de dolfijnenplant?

In het algemeen geven dolfijnen planten de voorkeur aan warme temperaturen en doen ze het niet goed bij koud weer. Woon je in een streek met koele winters, dan kun je je plant het beste binnenshuis laten groeien, waar hij tegen de kou beschermd kan worden.

Senecio Peregrinus planten verdragen een breed scala van temperaturen, maar ze geven de voorkeur aan warm weer. Ze doen het goed in de meeste huizen en kassen. Wordt de zomer erg heet? Dan kun je ze het beste wat bescherming bieden tegen de directe middagzon, want die kan de bladeren verschroeien.

Is een dolfijnenplant giftig?

Ja, de dolfijnenplant is mild giftig voor mensen. Dit betekent dat ze waarschijnlijk diarree zullen veroorzaken. Houd ze dus uit de buurt van kinderen.

De plant is giftig voor katten en honden. Pas dus op met deze plant in de buurt van je huisdieren.

Hoe stek je een dolfijnenplant?

Het stekken van vetplantjes, zoals de dolfijnenplant, is heel eenvoudig.

  1. Maak een klein potje klaar, met potgrond voor cactussen en vetplanten.
  2. Knip met een scherp mesje een takje (string) van de plant af.
  3. Plant de onderkant iets in de aarde.
  4. Spray de grond goed met water, zodat de grond licht vochtig is. Herhaal dit om de paar dagen.
  5. Na een paar weken zouden er wortels moeten groeien uit het stengeltje. Nu hoef je de plant niet zo vaak meer water te geven.  

Nu weet je alles wat je moet weten over het verzorgen van de dolfijnenplant, oftewel de Senecio Peregrinus. Een makkelijk te onderhouden plant die elke ruimte opleukt! Pas wel een beetje op met je huisdieren, deze plant is vooral niet geschikt voor katten.