Tips om meer bijen en vlinders naar je tuin te lokken

tips meer vlinder bijen naar je tuin lokken

Wil je mee rond fladderende vlinders en zoemende bijen in je tuin? Je kan er zelf iets aan doen om je tuin aantrekkelijker te maken. We geven je hieronder daarom graag wat tips hoe je ervoor kan zorgen dat je meer bijen en vlinders naar je tuin kan lokken.

Een kleine bloemenweide in je tuin maken

Heb je een stukje tuin waar nog niets instaat? Overweeg dan eens om eenjarige bloemen hier te zaaien. Er zijn speciale bloemenmengsel verkrijgbaar die door de samenstelling ervoor zorgen dat er meer vlinders en bijen op af gaan komen. Je zaait dit mengsel en de bloemen die opkomen vormen eigenlijk een soort bloemenweide. Naast het feit dat meer bijen en vlinders aantrekt is het uiteraard ook prachtig om te zien.

Hang eens een vlinderhuisje of een bijenhotel op

Wil je meer bijen, vlinders en andere insecten naar je tuin of balkon lokken? Dan kan je ook een vlinderhuisje of een bijenhotel ophangen. Hiermee creëer je een mooie schuilplaats en een fijne overwinterplek. Stop in het vlinderhuisje wat afgevallen herfstbladeren van bomen of struiken dat vinden de vlinders fijn. Met een overwinterplek in je tuin zorg je ervoor dat de vlinders en bijen langer blijven.

Kijk naar de bloeitijd van de bloemen in je tuin of balkon

Nog een tip om meer vlinders en bijen in je tuin te lokken is door te kijken naar de bloeitijd van de bloemen. Heb je enkel bloemen staan die normaal gesproken alleen van juni tot begin augustus in bloei staan dan heb je voor en na die tijd grote kans dat er minder of geen vlinders of bijen te zien zijn. Het beste wat je kan doen is kiezen voor bloemen die vanaf ongeveer april tot eind september in bloei staan. Overigens hoeft niet alles tegelijk te bloeien.

Het is misschien nog wel beter om het elkaar te laten opvolgen zodat er altijd wel iets in volle bloei staat. Maak als je meer vlinder en bijen in je tuin wil hebben een soort overzicht van welke bloemen en planten het meest geschikt zijn en wat de bloeitijd is. Dan kan je een plan gaan maken en een definitieve keuze maken voor bepaalde bloem en planten.

bijen en vlinder in de tuin

Welke bloemen moet je in de tuin of op je balkon zetten om vlinder en bijen te lokken?

Vlinders en bijen komen vooral op planten of bloemen met nectar. Dit is niets anders dan een wat zoet stroopachtig sap. Hier zijn vlinders en bijen dol op. Wil je meer vlinders en bijen in je tuin? Dan is het een goed idee om wat meer van dit soort bloemen en planten met nectar in je tuin te zetten.

Natuurlijk kennen we allemaal de bekende vlinderplant. Die heel aantrekkelijk is voor met name vlinders. Maar er zijn nog meer voorbeleden van bloemen en planten waar bijen en vlinders heel blij van worden. We geven je hieronder een paar voorbeelden.

  • Koningskruid
  • IJzerhard
  • Vibernum
  • Herfstaster
  • Bijen worden ook heel blij van
  • Sleutelbloem
  • Longkruid

Het zijn maar enkele voorbeelden. Er zijn nog veel meer bloemen en plantensoorten die je tuin aantrekkelijk maken voor vlinders en bijen. Nog een tip kijk rustig eens rond op internet welke bloemen en planten het meest geschikt zijn. Raadpleeg bijvoorbeeld eens de website van de vlinder of bijenstichting. Hier vind je uitgebreide informatie en de beste zaai en plant tips.

Kijk met een kritisch oog naar je tuin of balkon

We zijn steeds meer geneigd om onze tuin voor een groot deel vol te leggen met bestrating. De hoeveelheid bloemen en planten in de tuin is om die reden daarom ook een stuk minder. Als je zou kijken uit het oogpunt van de bij of de vlinder blijft er weinig aantrekkelijks over om je tuin te bezoeken.

Daarom de volgende tip kijk eens met een kritisch oog naar je tuin. Wat kan je verbeteren om er een prettige leefomgeving voor bijen en vlinders van te maken? Misschien kan je ergens een paar tegels eruit halen en daar een mooi eenjarig bloemenperkje zaaien. Iets anders wat je kan doen is wat ruimte maken voor bloemen en planten die vlinders en bijen aantrekken. Als aanvulling of vervanging van de planten die er nu instaan.

Heb je alleen een balkon? Geen probleem ook hier kan je even kritisch naar kijken. Waar heb je nog plaats voor een extra bloempot of bloembak? Deze kan je dan aanplanten met bloemen en planten die vlinders en bijen lokken.

Misschien heb je nog wel plaats aan de muur waar je wat bloemen in potten of in bakken kan neerhangen. En wil je je balkon of tuin nog aantrekkelijker maken voor de bij en vlinder hang dan een bijenhotel of vlinderhuisje op. Dat is misschien niet iets waar je gelijk aan denkt maar het draagt wel bij aan een fijnere leefomgeving voor vlinder en bij.