Is havermout gezond: 7 voordelen en 4 nadelen

is havermout gezond voordelen nadelen

Als je op zoek bent naar een gezond, stevig ontbijt dat je de hele ochtend een vol gevoel geeft, hoef je niet verder te kijken dan havermout! Havermout zit boordevol vezels en eiwitten, en het heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen. In deze blogpost bespreken we de top 7 voordelen van het elke dag eten van havermout. Lees dus snel verder om meer te weten te komen over waarom je havermout aan je dieet zou moeten toevoegen!

Let op, de voordelen in dit artikel zijn onderwerpen waarbij havermout jouw lichaam mogelijk direct of indirect op positieve manier kan ondersteunen. Havermout is geen geneesmiddel of wondermiddel. Maar een voedingsmiddel met ingrediënten die bijdragen aan een gezond voedingspatroon. 

Cholesterol verlagen

Wist je dat havermout je cholesterol kan verlagen? Dat klopt – het eten van slechts één kom havermout per dag kan helpen je LDL (slecht) cholesterol te verlagen en je HDL (goed) cholesterol te verhogen. Haver is ook een goede bron van oplosbare vezels, waarvan is aangetoond dat ze het risico op hartziekten verminderen.

Ondersteunen bij afvallen

Als je wilt afvallen, kan havermout daar ook bij helpen. Haver bevat veel vezels en eiwitten, die beide helpen om je langer vol te laten voelen. En omdat ze laag op de glycemische index staan, veroorzaken ze geen pieken in je bloedsuikerspiegel die later tot hunkeren kunnen leiden. (let wel op of het product geen toegevoegde suikers bevat) Dus als je op calorieën wilt bezuinigen, is havermout een prima ontbijtkeuze.

Goede spijsvertering

Haver is ook goed voor je spijsverteringsstelsel. Ze zijn een goede bron van oplosbare vezels, die helpen om alles soepel te laten verlopen. Dus als je op zoek bent naar een ontbijt dat goed is voor je darmen, is havermout een prima optie.

Haver zit ook boordevol voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, en antioxidanten. Ze zijn een goede bron van ijzer, magnesium, zink, en selenium. En ze zijn ook rijk aan thiamine, riboflavine, niacine, en vitamine B-12. Dus als je op zoek bent naar een voedzaam ontbijt, is havermout een prima keuze.

Haver voor een gezonde huid

Haver is ook goed voor je huid. Ze zijn een goede bron van zink, dat essentieel is voor een gezonde huid. En ze bevatten avenanthramiden, dat zijn antioxidanten die je huid helpen beschermen tegen beschadiging. Dus als je een ontbijt zoekt dat goed is voor je huid, is havermout een prima keuze.

Havermout is een natuurlijk ingrediënt dat veel voordelen heeft voor je huid en haar. Het is een geweldige bron van vezels, eiwitten, en vitaminen B1, B6, en E. Havermout is daarom een “tip van oma” om een verscheidenheid aan huidaandoeningen te behandelen, zoals psoriasis, eczeem, en rosacea. Het kan ook worden gebruikt om ontstekingen en jeuk te verminderen.

 Om havermout voor je huid en te gebruiken, kun je een masker of scrub maken. Je kunt ook havermout aan je badwater toevoegen.

Om een masker te maken mix je havermout met behulp van een staafmixer of keukenmachine tot een meel. Voeg wat water toe en eventueel een druppeltje lavendelolie of rozenolie en laat het mengsel even staan zodat het water zich goed mengt met het meel. Zo ontstaat er een papperig goedje.

Dit goedje kun je aanbrengen op je gezicht en een paar minuten laten intrekken. Was je gezicht daarna goed met lauwwarm water en breng een moisturizer aan.

havermout haar huid

Havermout voor gezond haar

Havermout is ook effectief bij de behandeling van een droge hoofdhuid en roos. Je kunt het voor je hoofdhuid gebruiken door er een papperig masker van te maken.

Maak met behulp van een staafmixer een meel van je havermout. Voeg wat water toe en wacht totdat het een papje is geworden. Nu kun je het aanbrengen als een masker op je hoofdhuid. Laat het mengsel 5-10 minuten intrekken en spoel je haar goed uit.

Brainfood

Haver is ook goed krachtvoer voor je hersenen. Ze zijn een goede bron van thiamine, dat essentieel is voor de cognitieve functie. En ze bevatten avenanthramiden, die antioxidanten die je hersenen helpen beschermen tegen schade. Dus als je een ontbijt zoekt dat goed is voor je hersenen, kies je havermout. Een goeie optie zo vlak voor een vergadering of examen!

Glutenvrij

Haver is van nature glutenvrij en leveren daarom geen problemen op voor mensen die niet tegen haver kunnen. Kijk wel even op de verpakking, want sommige havermout wordt in een fabriek verwerkt waar ook ingrediënten met gluten worden verwerkt.  

Tenslotte is haver gewoon lekker! Haver kan op veel verschillende manieren gebruikt worden, dus je kunt er altijd wel een manier voor vinden die bij je smaak past. En ze zijn veelzijdig – je kunt fruit, noten, of kruiden toevoegen om je havermout naar eigen smaak te maken. Dus als je op zoek bent naar een heerlijk, gezond ontbijt, is havermout een prima keuze.

Zijn er ook nadelen aan het eten van havermout?

Er zijn veel mensen die geloven dat havermout een van de gezondste voedingsmiddelen op de planeet is. Hoewel er een aantal voordelen aan het eten van havermout zitten, zijn er ook een aantal nadelen te overwegen.

Erg calorierijk

Een van de belangrijkste nadelen van havermout is dat het erg calorierijk kan zijn. Een enkel kopje havermout kan meer dan 150 calorieën bevatten, wat veel is voor een ontbijtmaaltijd. Als je probeert af te vallen, of een gezond gewicht probeert te behouden, is havermout misschien niet de beste keuze voor je.

Bevat mogelijk suiker

Nog een nadeel van havermout is dat het erg veel suiker kan bevatten. Hoewel er sommige merken havermout zijn die weinig suiker bevatten, bevatten veel soorten havermout veel toegevoegde suiker. Dit kan een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaken, en is misschien niet ideaal als je een gezond dieet probeert te volgen.

Obstipatie en opgeblazen gevoel

Havermout is een bron aan vezels en hoewel dit in eerste instantie positief is, kun je bij het eten van teveel havermout ook problemen ervaren. Zo kun je een opgeblazen gevoel krijgen of last krijgen van diarree of obstipatie. Een goeie tip is om voldoende te drinken op een dag, zodat je darmen alle vezels kunnen verwerken. Drink je niet voldoende, dan kun je last krijgen van obstipatie.

Bestrijdingsmiddelen

Havermout is lang niet altijd biologisch. Dit betekent dat er tijdens de teelt bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Je kunt om deze reden kiezen voor biologische havermout. Deze is onbespoten en bij de teelt is geen kunstmest en andere chemicaliën gebruikt.

Dus daar heb je het – De voordelen en nadelen van het eten van havermout. Het komt er op neer dat havermout gezond is, wanneer het met mate gegeten wordt en bij voorkeur zo biologisch en puur mogelijk.