Hoe verzorg je een aardbeienplant? – Complete gids!

verzorging aardbeienplant

Als je een heerlijke vrucht zoekt om aan je tuin toe te voegen, kies dan voor de aardbei! Deze verrukkelijke bes is niet alleen een genot voor je smaakpapillen, maar is ook redelijk gemakkelijk te kweken. Met een beetje verzorging kun je het hele seizoen door genieten van een mooie oogst aardbeien.

In dit artikel vertellen we je alles over de verzorging, het planten en het oogsten van een aardbeienplant. 

1. Plant in goed doorlatende grond

Als je een plek kiest om je aardbeien te planten, zorg er dan voor dat je een plek kiest met goed doorlatende grond. Aardbeien verkiezen een licht zure grond met een pH tussen 6,0 en 6,5. Bekalk je grond dus niet!

Is je grond zwaar en snel nat? Maak dan liever bedden van zo’n 20 centimeter om je aardbeienplanten in te planten. 

Plant je aardbeien bij voorkeur in augustus. Let op dat er verschillende soorten aardbeien zijn en dat jouw soort misschien beter op een ander moment geplant kan worden. 

Graaf de plantjes zo’n 30 centimeter van elkaar in de grond. 

2. Geef regelmatig water

Aardbeienplanten hebben eens per week water of een flinke regenbui nodig. Op warme dagen giet je bij voorkeur elke ochtend wat water op de bodem. Giet het water niet over de plant zelf, maar aan de voet. 

Een manier om te zien of je planten genoeg water krijgen is te kijken naar de bladeren. Als ze beginnen te verwelken, is dat een teken dat je planten meer water nodig hebben.

3. Voedt regelmatig

Om je aardbeienplanten gezond en productief te houden, moet je ze regelmatig voorzien van compost en mest. Het liefst mest voor fruit.

Geef ze 1 emmer compost per vierkante meter bij het planten. En 1 hand organische mest bij het planten en 1 hand in maart. 

4. Bescherm tegen plagen en ziekten

Jammer genoeg zijn aardbeien vatbaar voor een aantal plagen en ziekten. Om je planten gezond te houden, moet je ze regelmatig inspecteren op tekenen van problemen. Als je ongedierte of ziekten ziet, behandel ze dan onmiddellijk met het juiste insecticide of fungicide.

Aardbeienplanten zijn een delicatesse voor slakken. Strooi dus eventueel preventief biologische slakkenkorrels. 

hoe stek je een aardbeienplant

5. Oogst vaak

Een van de leukste dingen aan het kweken van aardbeien is dat je het hele seizoen door van verse bessen kunt genieten. Zodra de bessen rijp beginnen te worden, pluk je ze en geniet je ervan!

6. Knip uitlopers weg

Aan de stengels beginnen tijdens de bloeiperiode uitlopers te groeien. Dit zijn babyplantjes, die opnieuw geplant kunnen worden. Deze moeten regelmatig weggeknipt worden om de moederplant groot en sterk te houden. Zo kan de plant optimaal vruchten geven. 

7. Bescherm je plantjes tegen de kou

Aardbeien zijn niet gek op vorst en een drassige grond. Bescherm je aardbeien hier zo goed mogelijk tegen. Dit doe je bijvoorbeeld door ze te planten in verhoogde bedden. 

Om de 2 jaar

Je oogst 2 jaar van een doordragende aardbeienplant. Het eerste jaar alleen in augustus. Het tweede jaar van juni t/m september. Daarna neemt de oogst af. 

Het is verstandig om je aardbeienplant dan te verplaatsen naar een nieuw bed, waarna hij weer aan jaar één begint. 

Veelgestelde vragen

Hoe stek je aardbeienplanten?

Het stekken van aardbeienplanten is heel gemakkelijk. Na de oogst krijgen je aardbeienplantjes uitlopers. Dit zijn mini plantjes die aan het uiteinde van de stengel groeien. 

Deze moet je afknippen om de moederplant sterk te houden. En deze baby plantjes kun je opnieuw planten op een nieuw bed.

Vul een potje van 8-10 cm doorsnee met potgrond en zet het plantje met de eerste uitlopers op de aarde. Deze zitten waarschijnlijk op de plek waar het plantje gehecht was aan de moederplant. Met een stokje zet je het plantje vast. Het plantje zal nu wortels vormen. 

Geef de plant water als de grond droog aanvoelt. Na zo’n 4-6 weken staat de plant stevig genoeg om te worden overgezet naar een nieuw bed. 

Hoeveel jaar geeft een aardbeienplant aardbeien?

Dit hangt af van het aardbei ras. Een “juni-dragende” aardbeienplant geeft in juni éénmalig vruchten. Één jaar dus. Een doordragende aardbeienplant geeft elk jaar oogst. Al heb je wel altijd één minder jaar en één goed jaar, waarna de plant verlaatst moet worden om een nieuwe cyclus te beginnen. 

Welke maand moet je aardbeien planten?

Een aardbeienplant wordt meestal in augustus geplant. Dit komt omdat de babyplantjes dan volgroeid zijn en klaar zijn om in de grond gezet te worden. 

Welke soorten aardbeienplanten zijn er?

Er zijn verschillende soorten aardbeienplanten. Planten die één keer vruchten geven en planten die vaker vruchten geven. Dit worden ook wel doordragende aardbeien genoemd. Als je meerdere soorten met elkaar combineert, kun je de hele zomer door aardbeien plukken!

Éénmalige aardbeien: Elsanta, Sonata, Elvira, Korona. Deze kun je voornamelijk in juni plukken. 

Doordragende aardbeien: Ostara, Amandine en Eves Delight. Deze kun je vanaf juli plukken, met een piek in augustus en september. 

Hoe snoei je aardbeien?

Aardbeienplanten hoeven niet gesnoeid te worden. Knip de babyplantjes na elke oogst af om de moederplant sterk te houden. En verplaats de plant elke twee jaar naar een nieuw bed. 

Waar bemest je aardbeien mee? 

Kies bij voorkeur organische mest. Hiervan geeft je 1 hand bij het planten en 1 hand in maart. Aardbeien houden van een zure grond. Kies dus liever voor mest met kalium en strooi geen kalk. 

Hoe vaak moet je een aardbeienplant water geven?

 

Bron: In de moestuin van Wim Lybaert